NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De toekomst van de installatiesector: ‘Digitaal en volledig geïntegreerd’
‘Tot nu toe waren smart homes en domotica veelal buzzwords: men zag ze eerder gelinkt aan comfort en luxe. We zien echter dat domotica meer en meer wordt ingezet om een rationeel energieverbruik binnen een gezin te realiseren.’

De toekomst van de installatiesector: ‘Digitaal en volledig geïntegreerd’

Anno 2021 zet Rexel volop in op een multi­disciplinaire aanpak van de firma. Zo omvat een PV-project voor de groot­handel veel meer dan enkel zonnepanelen. “De zonne­­panelen moeten goed worden geïntegreerd in de volledige elektro­technische installatie van het gebouw”, zegt Steven Leeten, Strategic Business Development Manager bij Rexel. “Wanneer men nu zelf­consumptie promoot, gaat het niet enkel om batterijen. Ook laadpalen – de grootste energie­verbruiker in de woning –, warmte­pompen en elektrische 
boilers voor thermische opslag maken deel uit van het totaalplaatje.” Ook domotica is een belangrijke schakel in de ge­bouwen van de toekomst. Leeten: “Tot nu toe wa­ren smart homes en domotica veelal buzzwords: men zag ze eerder gelinkt aan comfort en luxe. We zien echter dat domotica meer en meer wordt in­gezet om een rationeel energie­verbruik binnen een gezin te reali­seren. De opbrengst van de zonne­panelen be­paalt mee het ver­bruik van de domotica­toepassingen. Die evolutie is versterkt door de intro­ductie van de digitale teller en zal door het capaciteits­tarief een nieuw duwtje in de rug krijgen.”

‘We besteden met plezier tijd en energie in het informeren en opleiden van onze klanten.’

Integratie en digitalisatie

“Digitaal en technisch volledig geïntegreerd: zo zullen de gebouwen van morgen en overmorgen eruitzien”, aldus Leeten. “Alle technieken, gaande van verwarming over sanitair tot elektriciteit – zowel consumptie als productie ervan – moeten één geheel vormen.” Rexel is ervan overtuigd dat een multidisciplinaire aanpak onmisbaar wordt in de toekomst. De ondersteuning van een volledig project met al zijn technieken is key. “Binnen Rexel spreken we niet langer over elektrische, maar wel over technische installaties. De tijd dat de loodgieter, de elektrotechnische en de verwarmingsinstallateur elk apart hun ding kwamen deden, is voorgoed voorbij. De competenties lopen steeds vaker in elkaar over. De installateurs, onze klanten dus, gaan zich meer en meer diversifiëren. Als groothandel moeten we ons aanpassen aan die nieuwe realiteit.” Aangezien de installateur hoe langer hoe meer een belangrijke adviesfunctie krijgt en dus zijn klanten goed moet informeren, is het ook de rol van de groothandel om een baken van expertise te zijn. “We zijn veel meer dan een filiaal met een ruime voorraad”, zegt Leeten. “We besteden met plezier tijd en energie in het informeren en opleiden van onze klanten. De technologie wordt steeds complexer en ook wij moeten op de hoogte zijn van de nieuwste innovaties.” Rexel speelt ook in op het digitale aspect. “Onze Netstore is niet alleen een online shop, maar ook een platform om in contact te treden met onze klanten. Ze kunnen tot ’s avonds laat bij ons terecht met vragen en ze vinden er nuttige tools, zoals een configurator voor laadpalen”, aldus Leeten.

‘ Eenmaal de elektrische voertuigen bidirectioneel kunnen werken, kan je deze gebruiken om elektriciteit op te slaan. ’

Vehicle-to-grid

Zonnepanelen zitten in moeilijk vaarwater na de onzekerheid over de terugdraaiende teller. Toch twijfelen Rexel en Leeten in geen geval aan de noodzaak van zonnepanelen. “Emissievrij leven tegen 2050 is enkel mogelijk dankzij hernieuwbare energie. We staan nog maar aan het startpunt van een enorme revolutie. Als Rexel proberen we met innovatieve oplossingen voor de dag te komen. Zo zetten we nu heel sterk in op laadpaalinfrastructuur, want ook e-mobility is een onmisbare schakel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.” Ook de combinatie van PV en elektrische voertuigen biedt potentieel, vervolgt Leeten. “Op termijn kan de thuisbatterij, die nu aanzien wordt als een oplossing voor het einde van de terugdraaiende teller, maar die ik eerder aanschouw als een noodzakelijke tussenstap, vervangen worden door elektrische voertuigen. Dat heet ‘vehicle-to-grid’. Eenmaal de elektrische voertuigen bidirectioneel kunnen werken, kan je deze gebruiken om elektriciteit op te slaan. Dit zal opnieuw een hele evolutie in de totale laadinfrastructuur met zich meebrengen.” Ondanks de onzekerheid is de toekomst roos­kleurig, besluit Leeten. “Het is een rollercoaster, met vele veranderingen op korte tijd. Toch dienen er zich enorme opportuniteiten aan voor de installatiesector.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details