Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

De ultieme ketelbescherming

Filtres-TF1-Total
‘Sinds we met Fernox samenwerken hebben we nog nooit een TF1 Omega-filter moeten vervangen.’

Tekst | Philippe Selke

Beeld | Fernox

7 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Al sinds de oprichting van het bedrijf in 2017 is Cozie, partner van Engie – dat een belangrijke bijdrage leverde bij de oprichting – gespecialiseerd in oplossingen voor energie-efficiëntie en -optimalisatie, vooral dan voor de residentiële sector. In Wallonië onderhoudt Cozie de verwarmingsketels van Engie-klanten en realiseert het installaties bij elke particulier die graag zijn of haar verouderde toestel wilt vervangen. Om ook op lange termijn een goed functioneren van de verwarmingsinstallatie te garanderen, gebruikt Cozie al sinds het prille begin filters en roestwerende middelen van Fernox. 

Vanuit zijn vestiging in Genval bedient Cozie Wallonië en Brussel. Sébastien Godefroid, tech­nisch verant­woordelijke bij Cozie: “De Fernox-filters dienen om de ketel te beschermen tegen onzuiver­heden die afkomstig zijn van de bestaande installatie. Meestal gaat het om slib dat bestaat uit roest, als gevolg van de oxidatie van leidingen en radiatoren. Daarom installeren we de filter logischer­wijs op de retour­leiding van de installatie, vóór de ketel. Wat de filters van Fernox zo uniek maakt, is de kracht van de magneet, ongeëvenaard door de concurrenten.  Wan­neer we een Fernox-filter op een nieuwe installatie plaatsen en we laten deze gedurende enkele maanden draaien vooraleer te spoelen, zijn we steeds weer onder de indruk van de hoeveel­heid ijzerdeeltjes die worden verwijderd.”

‘We werken vaak met ketels van het merk Vaillant. Deze fabrikant raadt reeds enkele jaren Fernox aan.’

De levensduur van de ketel verlengen

“We werken vaak met ketels van het merk Vaillant. Deze fabrikant raadt reeds enkele jaren Fernox aan”, vervolgt Godefroid. “In de huidige condensatie­ketels zijn de water­door­gangen bij­zonder smal. De waterkwaliteit wordt zo steeds meer een aandachts­punt voor de ketel­fabrikanten, die zelfs water­analyses uitvoeren wanneer het gaat om de garantie (hoeveelheid vervuiling, ijzer, kalk, pH,…).”

Bij een verstopte installatie raadt Cozie aan zijn klanten aan om de filter na de eerste maanden van gebruik te spoelen, omdat in die periode het meeste slib wordt verzameld. Bij de filters TF1 Total en Compact van Fernox gaat dit om een relatief eenvoudige ingreep, die de klant zelf kan uitvoeren. Het volstaat om de dop los te schroeven, de magneet te verwijderen en de aflaatkraan boven een emmer te openen. Indien nodig, zoals bij het ontluchten van de radiatoren, kan hij nog een kleine hoeveelheid water aan de installatie toevoegen. Als de klant dit niet zelf doet, dan doet Cozie dit bij elk ketelonderhoud.

‘Wanneer we een Fernox-filter op een nieuwe installatie plaatsen en we laten deze gedurende enkele maanden draaien vooraleer te spoelen, zijn we steeds weer onder de indruk van de hoeveelheid ijzerdeeltjes die worden verwijderd.’

Steeds compacter

De Fernox TF1-filterreeks is verkrijgbaar in een aantal modellen. De TF1 Total wordt reeds lange tijd geplaatst. Nadien werd de TF1 Compact geïntroduceerd. Deze versie is een stuk compacter. Beide modellen zijn voorzien van een deksel dat kan worden losgeschroefd om de inhibitor van bovenaf toe te voegen. Sinds kort wordt ook de TF1 Omega steeds vaker toegepast. Deze is nog kleiner en kost ook minder voor de klant. De TF1 Omega heeft geen deksel, De additieven, zoals F1 Protector Express, worden via de aflaatkraan door middel van een drukkoker ingespoten. “Deze filters zijn nauwelijks onderhevig aan slijtage. Sinds we met Fernox samenwerken hebben we nog nooit een TF1 Omega-filter moeten vervangen”, besluit Godefroid.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details