NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De waarheid over vuilafscheiders

De waarheid over vuilafscheiders

Vuildeeltjes in een cv-installatie zijn geen onbekende. Ze kunnen ontstaan door lucht en zuurstof in het cv-water die voor een chemische reactie zorgen waardoor magnetiet gevormd wordt. Daarnaast kunnen ook andere vuildeeltjes als zand, cement, of ander vuil dat tijdens de bouw van de installatie hun weg vinden in de leidingen.  

Ook de komst van nieuwe technologieën heeft geleid tot vele verbeteringen in de systemen, denk maar aan de verplichte A-label pomp voor ketels. Deze pomp maakt gebruik van een ingebouwde magneet voor een energiezuiniger resultaat, maar werkt de vorming van magnetiet in de hand.

De schade die deze onzuiverheden in de installatie veroorzaken zijn niet zonder gevolgen. Denk zeker aan de warmtewisselaars die steeds smallere doorgangen hebben en gemakkelijk verstopt raken. Maar ook aan de corrosie die zich ontwikkelt in leidingen, de ketel en andere onderdelen van de cv-installatie met alle gevolgen van dien. De plaatsing van een vuilafscheider is dan ook essentieel.

 Welke zijn de voordelen van een vuilafscheider?

De plaatsing van goede vuilafscheider is erg belangrijk voor het behoud van je installatie, of het nu gaat om een nieuwbouw- of renovatieproject, woningbouw of utiliteit.

Een goede vuilafscheider verwijdert naast vuil ook lucht uit de installatie. Zuurstof in cv-water gaat in reactie met metaal, met corrosie en roest tot gevolg. Deze vuildeeltjes gaan op termijn de pomp beschadigen. Lucht is ook een slechte geleider van warmte waardoor er rendementsverlies zal optreden en de energielasten zullen stijgen.

Naarmate er meer vervuiling in de installatie optreedt, zullen er meer hinderlijke geluiden ontstaan zoals suizen, tikken, borrelen, … en kan leiden tot geluidsoverlast.

Het plaatsen van een vuilafscheider zal zonder twijfel zorgen voor een betere waterkwaliteit van de installatie wat de levensduur van de cv-ketel op lange termijn zal verlengen, en ook de onderhoudskosten zal verlagen. Minder vervuiling, minder hinderlijke geluiden, minder rendementsverlies en meer comfort is de conclusie!

Wat is het verschil tussen een vuilfilter en vuilafscheider?

Vaak worden “vuilafscheiders” en “vuilfilters” als hetzelfde component omschreven. Er zijn echter enkele belangrijke onderscheidende kenmerken tussen vuilafscheiders en vuilfilters.

Vuilafscheiders gaan vanaf de eerste inwerkingstelling van de installatie bij de eerste circulatie het vuil filteren en verwijderen. Dankzij het speciale ontwerp van het intern element zijn de Caleffi vuilafscheiders in staat om onzuiverheden te verwijderen met een deeltjesgrootte tot 5 µm. Testen hebben uitgewezen dat de Caleffi vuilafscheiders uiterst efficiënt vuil verwijderen uit de installatie: na ongeveer 50 circulaties (d.w.z. ongeveer één dag in bedrijf) worden tot 100% onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% kleinere deeltjes verwijderd. Het continu doorlopen van het medium tijdens een normale werking van het systeem leidt uiteindelijk tot een complete vuilafscheiding.

De Caleffi vuilafscheiders werken volgens het bezinkingsprincipe: door een verbreding van de doorgangsdoorsnede vertraagt de vloeistof die erdoor gaat en met behulp van een intern netwerk bezinken de vuildeeltjes door de zwaartekracht, met een filtercapaciteit tot 5 µm. De onzuiverheden worden geleidelijk verzameld in het onderste gedeelte van de inrichting; de reiniging van het medium gebeurt door opeenvolgende doorgangen. Door toevoeging van de magnetische band worden er nog meer magnetiet partikels opgevangen.

Vuilafscheiders hebben niet enkel een fijnere filter, maar hebben ook een grote opvangkamer. Dit heeft als gevolg dat de onzuiverheden minder vaak gespuid moeten worden, en dat de vuilafscheider minder onderhoud nodig heeft.

Een vuilfilter, of ook wel Y-filter genoemd, werkt volgens een compleet ander principe. Het gebruik van Y-filters kan vuildeeltjes tot een grootte van 0,40 mm tegenhouden bij de eerste doorgang. Er is echter veel onderhoud vereist om te vermijden dat de opstapeling op het filterelement de circulatie van de vloeistof hindert.

Een voordeel van de vuilfilter is dat het een prijsvriendelijke oplossing is voor veel toepassingen. Het zal echter nooit dezelfde reinigende functie vervullen als een vuilafscheider.

Welk type installeer je het best?

Vuilafscheiders

DIRTCAL®, vuilafscheider van messing, in horizontale en verticale uitvoering. De traditionele Caleffi vuilafscheider die gebruiksvriendelijkheid met een optimaal resultaat combineert. De vormgeving van het lichaam zorgt voor een maximale onderschepping van onzuiverheden, zoals zandkorrels en roestdeeltjes, en garandeert de laagst mogelijke weerstand.

DIRTMAG®, vuilafscheider met magneet, van messing, in horizontale en verticale uitvoering.

DIRTMAG® Vuilafscheider met magneet, van kunststof, zowel horizontaal als verticaal aansluitbaar (draaibare aansluiting). Versie met afsluiters beschikbaar.

Door de toevoeging van de magneetband aan de Dirtcal® werd hiermee de Dirtmag® geboren. De magneetband zorgt voor een verbeterde afscheiding doordat de magneet extra magnetiet uit het water verwijdert.

DIRTMAGPLUS®, kunststof vuilafscheider met magneet gecombineerd met een vuilfilter. Beide componenten, afzonderlijk genomen, voeren hun taak van het reinigen van het systeem naar beste vermogen uit. Maar de oplossing die de grootste voordelen oplevert, is een combinatie van beide, met het oog op het optimaal benutten van de voordelen van elk product.

Vanuit die behoefte is DirtmagPlus® ontstaan. In deze filter-vuilafscheider is er eerst een doorgang door de vuilafscheider, waarin het merendeel van de onzuiverheden wordt verzameld, en daarna door de filter die zorgt voor het verzamelen van de overblijvende deeltjes. Op die manier komt er slechts een beperkte hoeveelheid “vuil” op de filtermazen terecht, waardoor het risico van verstopping wordt verminderd en de drukverliezen in het systeem laag worden gehouden. In het gereinigde systeem maakt de aanwezigheid van de filter het mogelijk om onzuiverheden die loskomen van de leidingen of andere systeemcomponenten te verzamelen. De DirtmagPlus® is uiterst geschikt om toe te passen in warmtepompsystemen, of in installaties waar veel onzuiverheden zijn gedetecteerd( bijv. bij renovatie).

DIRTMAGMINI®, compacte kunststof vuilafscheider-filter met magneet voor installatie onder de ketel.

De nieuwste telg in de familie vuilafscheiders is de vuilafscheider-filter DirtmagMini®. De DirtmagMini® is ontworpen met de gedachte om installateurs de meest flexibele, compacte en hoogwaardige vuilafscheidingsoplossing te bieden op de markt.

De DirtmagMini® bevat unieke functies die een flexibele installatie mogelijk maken, zoals het quick-fit systeem en verwisselbare compressieverbindingen voor horizontale, verticale of schuine installatie.

Dankzij een innovatieve zelfreinigende functie kunnen installateurs vuil uit het systeem afvoeren zonder het filterhuis te openen.

De DirtmagMini® heeft een compact formaat zonder te compenseren op functies, prestatie of veelzijdigheid. Hij is ideaal voor installatie onder de ketel en het filter bevat een hoogwaardige interne verwijderbare magneet en een volledig roterende behuizing.

DIRTMAGSLIM®, kunststof vuilafscheider met magneet voor installatie onder de ketel. In de nieuwe regelgeving waar oude cv-ketels vervangen moeten worden door HR-condensatieketels is er vaak maar weinig ruimte over tussen de bestaande systeemcomponenten voor het plaatsen van een traditionele vuilafscheider. Speciaal ontworpen om toe te passen in zeer compacte technische ruimtes, past de DirtmagSlim® in elke compacte situatie.

DIRTMAGCLEAN®, zelfreinigende magnetische vuilafscheider voor toepassing in hydraulische installatie, vnl. utiliteitsgebouwen, om vuil en andere onzuiverheden uit het circuit te verwijderen, pro-actief maar ook in reeds vervuilde installaties.

De DirtmagClean® kan naar wens in het primaire of secundaire circuit worden geplaatst, afhankelijk van waar de vervuiling het grootst is. Het systeem combineert het bezinkingsprincipe met de toepassing van specifieke filterelementen. Hierbij wordt het installatiewater in een bypass door de DirtmagClean® geleid, waar speciale filterschijven zelfs de kleinste vervuiling tot 2 µm opvangen. Speciale magneten houden alle magnetiet in het cv-water tegen, met een volledig zuivere installatie als resultaat.

Dankzij de DirtmagClean® wordt de cv-installatie volledig gereinigd, terwijl de drukval op een aanvaardbaar niveau blijft. Zodra het water uit de werkruimte is afgevoerd, beginnen de binnenste filterelementen te roteren. Uiterst krachtige waterstralen en borstels verwijderen het oppervlaktevuil, dat terechtkomt in een opvangreservoir en efficiënt wordt afgevoerd. Vervolgens wordt de DirtmagClean® automatisch bijgevuld met water, tot de vereiste systeemdruk wordt bereikt.

Vuilfilters

Caleffi bezit de Y-filter serie 577 in haar assortiment, de klassieke vuilfilter in messing in uitvoeringen van ½” tot 3”. Voor grote installaties is serie 579 beschikbaar, in gietijzer in uitvoeringen van DN50 tot DN250.

Een nieuw concept is de Caleffi XS magnetische vuilfilter voor installatie onder de ketel. Deze innovatieve compacte filter zal onzuiverheden afscheiden d.m.v. een zeef gecombineerd met een neodymium magneet, én een opvangkamer om de zwaarste vuildeeltjes op te vangen. De kamer is transparant waardoor de gebuiker steeds kan nakijken wanneer de interne elementen gereinigd dienen te worden.

Het Caleffi assortiment vuilafscheiders is het meest complete op de markt. Voor elke toepassing kunnen we een oplossing bieden. Neem een kijkje in onze online catalogus voor het complete overzicht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details