Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Producten

De warmtebeeldcamera: een onmisbare tool voor de verwarmingsinstallateur

De thermische camera behoort steeds meer tot de standaarduitrusting van de moderne installateur.

testo-872-thermography-key-visual kopiëren
Een warmtebeeldcamera laat toe om lekken of andere anomalieën en temperatuursgerelateerde fouten te detecteren.

17 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Specialist Testo heeft vier camera’s van dit type in zijn gamma. De keuze uit deze vier toestellen hangt af van de benodigdheden van de installateur. 

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld Testo 

Een warmtebeeldcamera laat toe om lekken of andere anomalieën en temperatuursgerelateerde fouten te detecteren in bijvoorbeeld een radiator, leiding of vloerverwarming, zonder dat er breekwerken aan te pas komen. Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo: “Wij bieden al 12 jaar thermische camera’s aan, maar deze toestellen waren in de beginjaren bijzonder duur. Die toestellen werden bijna uitsluitend gebruikt voor industrieel gebruik. Nu hebben we echter al een instapmodel vanaf 1.000 euro, waardoor het een onmisbare tool wordt voor elke verwarmingsinstallateur.”

Thermische gevoeligheid

Testo 865, 868, 871 en 872: het zijn allemaal laagdrempelige warmtebeeldcamera’s die van pas komen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de vier types. Zo is de beeldresolutie voor elke camera anders. Een ander belangrijk kenmerk is de thermische gevoeligheid. Zo heeft Testo 865 een thermische resolutie van 120 mK, wat overeenkomt met 0,12 °C. Daartegenover staat Testo 872, die een verschil van 60 mK (0,06 °C) reeds detecteert. Een belangrijk verschil voor een installateur die op zoek moet gaan naar bijvoorbeeld een lek in de vloerverwarming. “Opstijgende warmte zie je dus veel sneller op Testo 872. Hoe dieper de leidingen liggen, hoe gevoeliger een camera dient te zijn”, aldus Van Nieuwenhove. 

De Testo-warmtebeeldcamera’s functioneren volautomatisch.

Toch heeft de installateur niet altijd nood aan de – duurdere – Testo 872, want voor andere toepassingen speelt de thermische gevoeligheid geen rol. “Zoals het controleren van het hydraulisch evenwicht in een radiator”, geeft Van Nieuwenhove aan. “Dat zie je ogenblikkelijk met een warmtebeeldcamera, of die nu een gevoeligheid van 60 of 120 mK heeft. Daarvoor is Testo 865 dus uitstekend geschikt. Hetzelfde geldt voor de controle op oververhitting in een zekeringenkast.”

De Testo-warmtebeeldcamera’s functioneren volautomatisch. Dankzij de automatische focus krijgt de installateur meteen een helder beeld te zien. Elk beeld dat de thermische camera’s maken wordt in tweevoud opgeslagen – het reële beeld en het thermisch beeld. De software TwinPix biedt de mogelijkheid om beide beelden over elkaar heen te leggen. De installateur kan een rapport creëren waarmee hij duidelijk maakt aan de klant waar het probleem zich bevindt. 

Kennis

De warmtebeeldcamera vervangt de installateur niet, hij vereenvoudigt alleen diens werk, geeft Van Nieuwenhove nog mee. “De camera zegt niet waar het lek zit, maar wijst de installateur op een mogelijke probleemsituatie. Het is aan de installateur om die situatie en de beelden, met al zijn ervaring en kennis, te analyseren en te interpreteren. Zo moet hij bijvoorbeeld rekening houden met de absorptie- en reflectiegraad van een materiaal. Zo heeft een ketel in inox een hoge reflectiegraad, waardoor de installateur het risico loopt om zijn eigen lichaamstemperatuur te meten. Om dat te verhelpen, dient hij de emissiviteitscoëfficiënt correct in te stellen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%