NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De warmtepomp, de ultieme oplossing
De nieuwe lucht-waterwarmtepomp Vincent: ‘Alle technologie zit gecomprimeerd in een omkasting die niet veel groter is dan een standaard cv-ketel.’

De warmtepomp, de ultieme oplossing

Weinig spelers op de verwarmingsmarkt durven het zo openlijk te zeggen als Itho Daalderop: de toekomst is aan de warmtepompen. De recente beslissing van het bedrijf om te stoppen met de productie van gasketels, zet die filosofie extra kracht bij. Ook in de nabije toekomst zet de HVAC-specialist voluit in op warmtepompen. ‘De tijd dat een warmtepomp enkel voor de happy few was weggelegd, ligt allang achter ons.’

“We geloven volop in de warmtepomp omdat het een ongelofelijk flexibele oplossing is”, zo steekt Sam Van Gerwen, Marketing Manager bij Itho Daalderop, van wal. “De mogelijk­heden zijn zo uiteenlopend dat je er in alle mogelijke toe­passingen mee uit de voeten kan. In nieuw­bouw maar ook in renovatie; in een vrijstaande woning maar net zo goed in een druk bebouwde stadskern: een warmtepomp heeft overal zijn plaatsje.”

‘De warmtepomp is een dankbaar onderdeel van een stapsgewijze renovatie.’

Stapsgewijs renoveren

Daarmee gaat Itho Daalderop lijnrecht in tegen het denkbeeld dat een warmte­pomp enkel nuttig is in een nieuwbouw. Van Gerwen: “De warmte­pomp is een dankbaar onderdeel van een stapsgewijze renovatie. Een ingrijpende totaalrenovatie is niet voor iedereen betaalbaar, maar die hoef je niet in één keer te financieren om een warmtepomp mogelijk te maken. Door het renovatie­proces op te delen in behapbare fases, creëer je heel wat mogelijk­heden. Denk maar aan een hybride systeem, waarbij de gasketel enkel in werking treedt wanneer het écht nodig is. Tegelijker­tijd kan de bewoner naar­gelang zijn financiële mogelijkheden de isolatie­graad van zijn woning opkrikken, waarna die fossiele verwarmings­oplossing op termijn over­bodig wordt.”

De huidige storm in het energielandschap kan een trigger zijn om sneller voor een warmtepomp te kiezen, aldus Van Gerwen: “Besparen op de energiefactuur was nog nooit zo relevant als vandaag – en laat dat nu net de grote troef van een warmte­pomp zijn. De warmtepomp is ongelofelijk energie-efficiënt en maakt bovendien dankbaar gebruik van zelf opgewekte energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Zo is de warmte­pomp een uitstekend medicijn tegen de uit de pan swingende energieprijzen.” De oorlog in Oekraïne wijst er volgens Van Gerwen op dat het verhaal van gas eindig is. “De oorlog zal de manier waarop we met gas en olie omspringen, ingrijpend veranderen. Gas zal nooit meer goedkoper worden. Wie energie-onafhankelijk is, is de grote winnaar in dit energieverhaal.”

‘Uit de stortvloed aan vragen van projectontwikkelaars, architecten en studiebureaus blijkt alvast dat de markt klaar is voor Vincent.’

Installateurs schieten wakker 

“Ook de installateurs zijn intussen wakker geschoten, ongetwijfeld omdat ze zelf overspoeld worden door vragen van particulieren”, gaat Van Gerwen verder. “Ze beseffen steeds vaker dat de warmtepomp de toekomst is. Een warmtepomp plaatsen en installeren hoeft bovendien niet complex te zijn. We kunnen de vakman tot in de puntjes ondersteunen, denk maar aan precalculaties, EPB-, warmteverlies- en brondimensioneringsberekeningen. Ook op de werf zelf kunnen we hen waar nodig ondersteunen.” 

Itho Daalderop ziet het als een missie om de vele onwaarheden die circuleren over warmtepompen uit de wereld te helpen. “De tijd dat een warmtepomp stukken van mensen kostte en enkel voor de happy few was weggelegd, ligt allang achter ons. Diezelfde tendens zag en zie je bij bijvoorbeeld zonnepanelen en elektrische voertuigen. De warmtepomp is zo competitief geworden dat een vooruitstrevende technologie als geothermie – wat lange tijd als onbetaalbaar werd aanzien – vandaag zelfs in sociale woningbouw wordt toegepast. Nergens is de verhouding tussen prijs en kwaliteit meer van belang als daar.” 

‘We geloven volop in de warmtepomp omdat het een ongelofelijk flexibele oplossing is. De mogelijkheden zijn zo uiteenlopend dat je er in alle mogelijke toepassingen mee uit de voeten kan.’

Vincent, de nieuwste telg in de familie

Met de nieuwste lucht-waterwarmtepomp Vincent bewijst Itho Daalderop bovendien dat het blijft innoveren in de warmtepomptechnologie. Hét grote unicum van deze nieuwe warmtepomp? Het is een lucht-waterwarmtepomp zonder buiten­unit. “Alle technologie zit gecomprimeerd in een omkasting die niet veel groter is dan een standaard cv-ketel”, legt Van Gerwen uit. “Dat maakt van Vincent een uitstekende oplossing in bouwprojecten waar installatieruimte, zowel aan de binnen-als de buitenkant, een probleem vormt. De technische ruimte wordt steeds kleiner, en in rijwoningen of appartementen is het niet altijd mogelijk om veel buitenunits te plaatsen. Vincent maakt die vraagstukken overbodig.” 

Vincent kan ook ingezet worden om woningen te koelen, zonder dat er koeltechnische handelingen aan te pas komen. “Al die aspecten maakt van Vincent een unieke oplossing aan de markt. We lanceren deze warmtepomp na de zomer, maar uit de stortvloed aan vragen van projectontwikkelaars, architecten en studiebureaus blijkt alvast dat de markt klaar is voor deze innovatie”, besluit Van Gerwen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details