NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De weg naar duurzame gebouwen tonen
Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot.

De weg naar duurzame gebouwen tonen

Een duurzame wereld is een elektrische en digitale wereld. Dat was de conclusie van de Innovation Summit die Schneider Electric op 14 en 15 september organiseerde in Brussel. De technologie is er vandaag om de ambitie van een koolstofneutrale maatschappij waar te maken. Maar we benutten nog te weinig het potentieel aan besparing dat slimme apparaten in zich dragen. Schneider Electric liet zien hoe het beter kan en moet en hoe het zelf het goede voorbeeld geeft. 

Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot. “Met enkele energie­zuinige nieuwbouw­projecten per jaar zullen we er dus niet geraken. We moeten ook het bestaande patrimonium aanpakken en energiezuiniger maken. Vandaag gaat er nog te veel energie gewoon verloren in gebouwen. We weten dus waar te beginnen”, opent Hans Smid, Vice-President Digital Energy voor Belgie en Nederland bij Schneider Electric.” De sleutel tot duurzame gebouwen ligt voor Schneider Electric in veerkracht, hyper-efficiëntie en een benadering die de gebruiker centraal zet. Luc Havaux, Leader Digital Building & Business Development legt uit: “Slechts een kwart van de totale kosten van een gebouw zijn terug te brengen tot de constructie ervan. 75% heeft te maken met de operationele kosten. Maar om die zo laag mogelijk te houden, moet je al van bij het design van je gebouw nadenken over hoe alle technieken moeten samenwerken. Samenwerken met alle verschillende partijen wordt dus steeds belangrijker.”

Hans Smid: ‘Vandaag gaat er nog te veel energie gewoon verloren in gebouwen. We moeten ook het bestaande patrimonium energiezuiniger maken.’

Alles samenbrengen in één platform

Maar hoe realiseren we dan meer duurzaamheid? Digitalisering is het middel bij uitstek om tot meer energie-efficiëntie te komen. Havaux: “Door alle technieken samen te brengen in een BMS (building management system) leg je de basis. Hiermee kan je data capteren van overal in het gebouw en samenbrengen in één platform. De volgende stap is die data te analyseren en om te zetten in bruikbare inzichten die aanzetten tot acties om tot verdere optimalisaties te komen. Een continu proces dus, dat zich gedurende de volledige levenscyclus van een gebouw blijft voltrekken.” Vandaag worden BMS oplossingen algemeen ingezet: denk aan kantoorcomplexen, nutsgebouwen zoals ziekenhuizen, datacenters …  Toch zien we dezelfde principes stilaan door­sijpelen naar de particuliere markt. Huizen zullen ook hun energie slim moeten leren beheren in functie van de noden van de gebruikers en de beschikbaarheid van energie”, aldus Smid

Het bewijs dat net zero gebouwen mogelijk zijn is het nieuwe vlaggenschip dat Schneider Electric in Grenoble bouwde: IntenCity.

Open ecosystemen

Schneider Electric koppelt zijn oplossingen voor slimme, duurzame gebouwen in zijn EcoStruxure ecosysteem. Een open architectuur. Smid: “De uitdagingen waar we als maatschappij voor staan kan niemand op zijn eentje tackelen. Openheid zal daarom steeds belangrijker worden in de toekomst. We geloven erin dat we tot netwerken moeten komen waarin we elkaars kracht vinden. Want de vragen zijn er. Ondanks alle problemen in de wereld, informeren bedrijven bij ons hoe ze hun gebouwen slimmer, energiezuiniger en minder afhankelijk van olie en gas kunnen maken.” Langsheen dat volledige traject wil Schneider Electric zijn klanten ondersteunen. “Het hoeft trouwens geen big bang te zijn”, voegt Havaux er nog aan toe. We kunnen stap voor stap de puzzel samenleggen om tot futureproof gebouwen te komen over alle fases in de levenscyclus heen (design – build – operate – maintain). Voor bedrijven is het immers niet altijd even evident om het volledige plaatje te zien en te weten wat er functioneel nodig is om hun vooropgestelde targets te halen. Daar proberen we hen in te ondersteunen.”    

Zelf het goede voorbeeld geven

Schneider Electric heeft zich geëngageerd om al zijn gebouwen net zero te krijgen tegen 2030. Een streven dat moet werkelijkheid worden door de eigen technologie op brede schaal in te zetten. Het bewijs dat het kan is het nieuwe vlaggenschip dat Schneider Electric in Grenoble bouwde: IntenCity. Het complex van 26.000 m² moest de medewerkers die nu verspreid zaten over dertien sites samenbrengen in vier gebouwen en tegelijk de koolstofvoetafdruk van de groep helpen verlagen. Met een verbruik van minder dan 37 kWh/m² (ter info, het gemiddelde bedraagt vandaag ongeveer tien keer zoveel) toont het hoe een volledig elektrische en digitale visie de milieu-uitdagingen waar we voorstaan kan helpen oplossen. Want de 4.000 m² zonnepanelen en de twee windturbines zullen IntenCity energie-onafhankelijk maken en ook nabijgelegen gebouwen van hernieuwbare energie voorzien. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details