NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De zonneboiler was nog nooit zo interessant als nu
Wim Persoons, Voorzitter van zonneboilerfederatie Belsolar

De zonneboiler was nog nooit zo interessant als nu

De energieprijzen zijn de laatste maanden zo extreem de hoogte ingegaan, dat zo goed als iedereen op zoek is naar een oplossing om de energiefactuur te verlagen. De prijsaanvragen voor warmtepompen, warmtepompboilers, pellethaarden en -ketels zijn dan ook bijna niet bij te houden. Overstappen naar een andere verwarmingsbron kan een verstandige keuze zijn, maar daarmee wordt het energieverbruik niet wezenlijk aangepakt. Alleen wordt één energiebron (bijvoorbeeld gas of mazout) vervangen door een andere (elektriciteit of pellets). De woning zal nog steeds dezelfde hoeveelheid kWh verbruiken.

Er is één maatregel die wél direct inspeelt op de energievraag van een woning, namelijk de zonneboiler. Zonne­collectoren op het dak produceren gratis energie die niet meer met een andere energiebron moet geleverd worden. En hoe meer de prijzen van gas en elektriciteit stijgen, hoe interessanter een zonneboiler wordt. Terwijl vorig jaar met 1 kWh opgewekte zonne-energie 0,25 euro aan elektriciteit of 0,06 euro aan gas kon worden bespaard, is dit momenteel al 0,5 euro aan elekticiteit en 0,18 euro aan gas. De besparing is vertwee- tot zelfs verdrievoudigd. Een zonneboiler is nog nooit zo interessant geweest als nu!

Maar hoeveel bespaar je effectief met een zonneboiler?

Een gemiddelde zonneboiler voor de opwarming van het sanitair warm water (5 m², 300 liter) kan tot ± 2.000 kWh aan energiebesparing opleveren. Bij een warmwaterverwarming op gas komt dit neer op een jaarlijkse besparing van 360 euro. Bij een elektrische boiler loopt de jaarlijkse besparing op tot wel 1.000 euro. 

Wat zijn de grote voordelen aan een zonneboiler ?

  1. Een zonneboiler kan met eender welke verwarmingsbron gecombineerd worden en zorgt onmiddellijk voor minder verbruik van energie.
  2. Een zonneboiler neemt weinig plaats in op het dak. 
  3. De opgewekte energie wordt gestockeerd in de boiler en dient voor 100% voor eigen gebruik. 
  4. Een zonneboiler heeft een zeer grote invloed op het E-peil van een nieuwbouwwoning, zeker in combinatie met een warmtepomp.
  5. Met een zonneboiler wordt een woning tijdens de zomer inzake warmtevraag 100% CO2-neutraal. 

Slotbedenking :

Ik hoor tegenwoordig steeds vaker dat een zonneboiler geen zin heeft en dat je beter een PV-installatie plaatst in combinatie met een elektrische of warmtepompboiler. Allemaal goed en wel, maar met de opgewekte energie moeten onze woning worden verwarmd en onze elektrische auto geladen, en moeten we daarbovenop voldoende elektriciteit hebben om onze woning te verlichten en te koken (± 3.500 kWh/jaar) ? Ik vrees dat onze daken te klein zijn om dat alles met PV-panelen te kunnen dekken. Trouwens, zelf opgewekte elektriciteit is te kostbaar om die aan te wenden voor het opwarmen van water. Om het eigen verbruik van een bestaande PV-installatie te optimaliseren is een warmtebuffer zeker geschikt, maar – omgekeerd – is de sanitaire warmtevraag alleen zeker geen reden om PV-panelen te plaatsen. Daarvoor bestaan er veel betere oplossingen. En de zonneboiler is zeker één daarvan!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details