NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Design award bekroont ­gebruiksgemak en flexibiliteit van lichtsturing
De sterkte van deze oplossing is enerzijds dat je geen bijkomende software of tools nodig hebt om je DALI-2 apparaten te configureren. Anderzijds kan er naadloos gekoppeld worden met andere systemen.

Design award bekroont ­gebruiksgemak en flexibiliteit van lichtsturing

De uitdaging in gebouwautomatisering is alle verschillende technieken naadloos met elkaar laten communiceren. De troefkaart bij uitstek van de oplossingen van Beckhoff Automation. Dat bewijst ook de TF8050 lichtsturing. Een product dat in 2022 met de German Design Award aan de haal ging. Het kreeg de vermelding Excellent Product Design in de categorie Building and Elements. Een bekroning die het dankt aan de nieuwe dimensie in gebruiksgemak en mogelijkheden voor lichtsturing.

Een gesofisticeerde, veelzijdige tool. Met zijn uiterst flexibel en schaalbaar design kan hij alles aan, van de kleinste taken tot de grootste projecten”, klonk het rapport van de jury.

De TF8050 TwinCAT 3 lichtsturing is al enkele jaren op de markt. Waar ze oor­spronkelijk bedoeld was om de energie-efficiëntie in het maga­zijn van Pirelli naar een nieuw niveau te brengen, ont­dekken vandaag meer en meer gebruikers de voor­delen. Van particu­lieren tot kantoor­gebouwen. Van retail­ketens tot productie­omgevingen. De mogelijk­heden zijn legio. Philip Neyens van Beckhoff België: “Met deze DALI-2 verlichtings­oplossing krijgen gebruikers een voor­geprogrammeerd software­pakket in handen waarmee ze zelf heel een­voudig hun verlichting kunnen gaan sturen. Het enige wat ze nodig hebben is een internet­browser om de toepassing te openen. Alles is geregeld. Alles is gevisualiseerd. Alles is configureerbaar.”

Wie zelf wil ervaren hoe eenvoudig het is kan terecht in de showroom van Beckhoff in Lummen waar de volledige verlichting vanuit de TF8050 sturing geregeld wordt.

Toegepast in showroom in Lummen

Wie zelf wil ervaren hoe eenvoudig het is kan terecht in de showroom van Beckhoff in Lummen waar de volledige verlichting vanuit de TF8050 sturing geregeld wordt. “De sterkte van deze oplossing is enerzijds dat je geen bijkomende software of tools nodig hebt om je DALI-2 apparaten te configureren. Dat kan allemaal vanuit diezelfde vertrouwde omgeving”, aldus Neyens. Anderzijds kan er naadloos gekoppeld worden met andere systemen, zonder dat er nood is aan extra gateways die de vertaalslag tussen de verschillende communicatieprotocollen maken. “Met de TF8050 gebeurt dat allemaal rechtstreeks vanuit één controller. Zo kan je probleemloos de verlichting koppelen aan bewegingssensoren, aan bepaalde alarmen of zelfs aan de planning voor demo’s. Alles kan samenkomen in de TF8050 sturing en van daaruit naar het gebouwbeheersysteem vertrekken of zelfs naar de cloud met de aanwezige IoT-functionaliteiten. De enige beperking is je eigen creativiteit”, voegt Neyens er met een knipoog aan toe.

Wie zelf wil ervaren hoe eenvoudig het is kan terecht in de showroom van Beckhoff in Lummen waar de volledige verlichting vanuit de TF8050 sturing geregeld wordt.

Alles in één oogopslag te zien

Wie de toepassing opent via pc of tablet krijgt in één oogsopslag een perfect beeld over zijn verlichting. Welke systemen draaien er allemaal? Waarom zijn ze ingeschakeld? Wat zijn de precieze settings? Neyens: “Je hebt een compleet overzicht over de besturing en je apparaten. Dat maakt het zeer eenvoudig om de verlichting te bedienen of fouten op te sporen. Je kan zelfs automatisch alarmen genereren wanneer apparaten niet meer binnen de drempelwaarden functioneren. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de TF8050 was niet om de meest sexy oplossing ter wereld te ontwikkelen, maar één alle informatie die nodig is goed weet te visualiseren. Op die manier vinden gebruikers er heel intuïtief hun weg in.” Dat waren ook de bevindingen van de jury van de German Design Award die de TF8050 bekroonden met het etiket ‘Excellent Product Design’ in de categorie Building and Elements. “Een gesofisticeerde, veelzijdige tool. Met zijn uiterst flexibel en schaalbaar design kan hij alles aan, van de kleinste taken tot de grootste projecten”, klonk het rapport.

Onbeperkte mogelijkheden

Die flexibiliteit om andere systemen te koppelen en de schaalbaarheid om mee te groeien met een bedrijf, zijn ongetwijfeld twee sterke troeven van de TF8050 TwinCAT 3 sturing ten opzichte van andere verlichtingsoplossingen. “Er zijn ook oplossingen die hetzelfde gebruiksgemak kunnen voorleggen, maar dat zijn meestal gesloten systemen. Bij ons komen er zoals gezegd geen externe gateways meer aan te pas. De gebruiker beschikt over een oplossing die mee kan evolueren met het gebouw in kwestie”, beklemtoont Neyens. Beckhoff levert het af als een kant-en-klaar product dat volledig volgens de wensen van de gebruiker is voorgeprogrammeerd. “Die kan dan zelf naar hartenlust elementen toevoegen, zoals een plattegrond voor een visualisatie op maat, of het systeem verder configureren om bepaalde toepassingen mogelijk te maken. Zo koppelen we voor een klant de verlichting aan foutdiagnose, zodat de lichten aangaan waar de technieker moet zijn voor de herstelling. De mogelijkheden zijn echt quasi onbeperkt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details