NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Design en functionaliteit gaan hand in hand

Design en functionaliteit gaan hand in hand

Het verhaal van Gira begon in een ver verleden met schakelaars, maar intussen is het Duitse familiebedrijf uitgegroeid tot vooruitstrevende Smart Home-pionier, met oog voor esthetiek zonder in te boeten aan kwaliteit. Ook vandaag de dag zet de mede-oprichter van KNX verder in op de integratie van verschillende technieken die eindeloze mogelijkheden voor de eindklant creëert.

Veel bedrijven pronken met hun jarenlange er­varing op de markt, maar welk bedrijf kan van zichzelf zeggen dat het reeds 115 jaar lang ­actief is? Gira begon in 1905 met de productie van schakelaars en stopcontacten, nu ligt de sterkte van de firma in België vooral in domotica-­oplossingen. “De filosofie achter de groep is dezelfde gebleven”, zegt Steven Moreau, verkoopleider België bij Gira. “De productie gebeurt nog steeds volledig in Duitsland, onze thuishaven. Bij Gira is er geen sprake van Chinese import. Dat is een kwaliteitsgarantie en is ook tijdens de recente corona­crisis een voordeel gebleken: bij Gira was er geen sprake van onderdelen die plots niet meer beschikbaar bleken.”

‘Het koppelen van technieken is voor ons een hobby.’

 

Design en functionaliteit

Gira maakt het verschil met andere fabrikanten door sterk in te zetten op design. “En natuurlijk gaat die focus op design niet ten koste van de functionaliteit. Het is een en-en verhaal: producten moeten er goed uitzien, maar moeten in de eerste plaats goed functioneren”, verduidelijkt Moreau. “Toch wint design steeds meer aan belang. Zeker in België, waar de esthetiek belangrijker is dan in bijvoorbeeld Duitsland.”

Eén van de speerpunten op vlak van design is de modulaire deurintercom System 106, genoemd naar de breedte van 106 mm. Het is een hightechoplossing met een zeer esthetisch uiterlijk, onder meer dankzij de hoogwaardige edelstalen frontplaat. “Bovendien verkoopt Gira niet zomaar producten, maar een systeem. Dit wil zeggen dat als je een videofoon in een bepaald design kiest, je een volledig gamma in dezelfde stijl kunt toevoegen, van de USB-stopcontacten tot het kraanwerk in de keuken”, aldus Moreau.    

‘Design wint steeds meer aan belang.’

 

Integratie van technieken

Als mede-oprichter van KNX spreekt het voor zich dat Gira over heel wat expertise beschikt wanneer het gaat over integratie van technieken. Moreau: “De vier mensen die voor Gira in België werken, Gino, Guillaume, Jan en mezelf, zijn bovendien allemaal technisch geschoold: we zijn niet zomaar verkopers, we weten echt waarover we spreken. Het koppelen van technieken is voor ons een hobby. En dus zoeken we actief mee met onze klanten over hoe ze hun systeem in de juiste richting kunnen sturen.” Dat houdt ook een nauwe samenwerking in met architect, studiebureau en installateur.
Verlichting, verwarming/ventilatie/airco, videofonie, zonwering,…: al deze technieken kunnen aangestuurd worden met de servers van Gira. De uitgebreide mogelijkheden om verbinding te maken met audiosystemen is één van de grote troeven.

Verlichting, verwarming/ventilatie/airco, videofonie, zonwering,…: al deze technieken kunnen aangestuurd worden met de servers van Gira.

 

“Met onze twee KNX-servers, de miniserver X1 en de full-optionversie HomeServer, beschikt de klant over de nodige bouwstenen om met andere systemen te converseren. De koppeling met Sonos-producten verloopt heel eenvoudig, zonder dat de installateur er aan te pas moet komen. En via de HomeServer is het mogelijk om met audiosystemen van gelijk welke fabrikant koppelingen te leggen. Daarin kunnen wij de installateurs begeleiden”, aldus Moreau.
Ook op vlak van recente evoluties zoals het Internet of Things (IOT) en If This Then That (IFTTT) speelt Gira kort op de bal. “Zo kan de klant met onze servers een hele resem andere producten aansturen, afhankelijk van zijn eigen voorkeuren. Wil je dat er automatisch een welbepaalde playlist met rustgevende muziek afspeelt wanneer iemand het toilet bezoekt? Een fluitje van een cent.”

KNX is een blijver

Hoewel recente innovaties rond connectiviteit sterk aan populariteit winnen, gelooft Moreau echter niet dat ze KNX ooit zullen kunnen vervangen. “Omdat de bedrijfszekerheid van KNX ongeëvenaard is,” verklaart Moreau. “De mogelijkheden die IOT biedt zijn leuk, maar niet zo essentieel als bijvoorbeeld de verlichting in de operatiekamer van een ziekenhuis. Die moet te allen tijde gegarandeerd blijven werken, en daar zorgt KNX voor.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?