NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Design for all’ is de regel in publiek sanitair

‘Design for all’ is de regel in publiek sanitair

Een sanitaire ruimte in een publiek of commercieel gebouw is geen sanitaire ruimte in huishoudelijk gebruik. In een publieke ruimte of zorg-instelling zijn het gewicht en een eventuele lichamelijke beperking van de gebruiker onbekend. Het gebruik is intensief, waardoor robuuste en vandaalbestendige producten bijgevolg onmisbaar zijn. Ook hygiëne staat centraal, dus de producten moeten gemakkelijk te onderhouden zijn. DELABIE, marktleider in sanitaire voorzieningen voor publieke ruimten, biedt oplossingen die aan al deze vereisten beantwoorden.

Veiligheid, hygiëne, bestendigheid tegen intensief gebruik en vandalisme, ergonomie, … al deze eigenschappen dienen in acht genomen te worden bij de productkeuze voor een publieke sanitaire ruimte. Maar ook design is een marktvereiste geworden: edele materialen, hoogwaardige afwerkingen of originele kleuren en natuurlijke vormen worden allemaal in aanmerking genomen tijdens het beslissingsproces.

Een aangepaste sanitaire installatie moet dus bruikbaar zijn en gedeeld worden door iedereen, ongeacht de leeftijd of fysieke toestand van de persoon.

 

‘Design for all’

Niet in elk publiek of commercieel gebouw is er voldoende beschikbare ruimte om meerdere toiletten of douches te voorzien. Een aangepaste sanitaire installatie moet dus bruikbaar zijn en gedeeld worden door iedereen, ongeacht de leeftijd of fysieke toestand van de persoon. Of het nu gaat om een kind, tiener, rolstoelgebruiker of afhankelijke ouder persoon, iedereen moet zich op zijn gemak voelen in een douche of toilet.

Er wordt dus gekozen voor visueel neutrale, discrete en niet-stigmatiserende, esthetische en comfortabele toegankelijkheidsproducten. Natuurlijk mag de focus op esthetiek niet ten koste gaan van ergonomie en veiligheid. Bij de keuze van grepen en steunen zijn de vorm en de diameter bijvoorbeeld belangrijke eigenschappen: een te hoekige of vierkante vorm zijn moeilijk te hanteren, en een diameter van 32 tot 35 mm is ook belangrijk. Wanneer deze kleiner of groter is, is de grip namelijk moeilijk. De onderarmspieren worden ten koste van de schouderspieren belast, terwijl de krachten van de gebruiker net dienen gespaard te blijven. Aangepast sanitair dient dus net zo mooi te zijn, en van dezelfde kwaliteit, als elke standaardinstallatie.

Bij de keuze van grepen en steunen zijn de vorm en de diameter bijvoorbeeld belangrijke eigenschappen. (Beeld: Tim Van de Velde)

 

Tests

Daarom ondergaat een product van DELABIE vanaf de ontwerpfase meerdere tests op vlak van weerstand, duurzaamheid, ergonomie, biodiversiteit van de gebruikte materialen, visuele contrastwaarden,… Dit alles om de veiligheid en het comfort van de gebruiker te waarborgen.

Als internationale speler besteedt DELABIE ook veel aandacht aan de regels en marktgewoontes over de hele wereld. Deze kunnen aanzienlijk verschillen van land tot land in termen van afmetingen, vormen en aanbevolen installatiehoogte. Met het toegankelijkheidsassortiment van DELABIE is het mogelijk aan elke configuratie te voldoen: niet alleen met grepen en douchezitjes, maar ook met aangepaste kranen (bijvoorbeeld kranen met lange hendel of elektronische kranen ) en toestellen in roestvast staal.

Dankzij de afstand van 38 mm tussen greep en muur wordt verhinderd dat de voorarm vast komt te zitten. Zo wordt ook het risico op het breken van een vastzittende arm bij een eventuele val beperkt. Alle DELABIE producten genieten het Safety Pack: getest bij meer dan 200 kg, 10 jaar garantie en CE-markering.

Be-Line

Om aan elke vraag te kunnen voldoen, breidt DELABIE het assortiment toegankelijkheidsproducten nog verder uit. Naast de series in glanzend slijtvast Nylon en in glanzend of mat gepolijst rvs, is nu ook het assortiment Be-Line beschikbaar. Dit assortiment is het samen brengen van design en comfort, en biedt hygiëne, veiligheid en een gevoel van welzijn aan de gebruiker. Dankzij de afgeronde vorm en de ergonomische platte antiroterende voorzijde passen de grepen perfect in de vorm van de hand.

Recent werd het Be-Line® zitje in de Franse wedstrijd ‘Salle de bains remarquable’ nog uitgeroepen tot winnaar binnen de categorie ‘Utiliteiten’. De wedstrijd, georganiseerd door AFISB, beloont badkamerproducten die een uniek, innovatief, relevant en functioneel karakter hebben en de consument een unieke of onderscheidende ervaring bieden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details