Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Digitale transformatie, een stapsgewijs proces

Connect-Imagery-Contractor-Tablet-3200x1800_1
‘Arbeiders zijn soms meer ‘mee’ met moderne technologieën dan hun managers.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Shutterstock

17 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

‘Kijk naar mensen en processen, niet alleen naar de technologie’

Om nieuwe technologieën (efficiënt) te gebruiken is er meer nodig dan alleen het aankopen van nieuwe producten. Het succes ervan staat of valt met een efficiënte samenwerking en data-uitwisseling. Met het platform Trimble Connect geeft bouwsoftwarespecialist Trimble de verschillende partners een duwtje in de rug en neemt het drempels voor die samenwerking weg.

In een bouwsector in constante evolutie staan bouwbedrijven voor enorme uitdagingen. Nieuwe technologieën, oplossingen en systemen komen in een duizelingwekkend tempo op hen af, maar dit implementeren in de dagdagelijkse werking vraagt tijd, inzicht en een open geest. “De adoptiegraad van technologie ligt laag”, zegt Yves Vael, Senior Accountmanager bij Trimble. “Zo zie je op werven nog heel veel mensen rondlopen met papieren bouwplannen. Een vaak voorkomende misvatting is dat mensen ervan uitgaan dat mensen op de werf geen tablet willen, maar een plan dat ze kunnen vastnemen. Dat klopt niet: ik kom heel vaak arbeiders tegen die met hun gsm foto’s nemen van een papieren plan en daarmee verder gaan. Arbeiders zijn soms meer ‘mee’ met moderne technologieën dan hun managers.” 

‘Er zijn altijd verschillende partijen betrokken bij een project. Het volstaat dan niet om zomaar even de informatie en data ‘over het muurtje’ te gooien.’

Geen datacultuur

Waar knelt het schoentje? In heel wat (bouw)bedrijven is er nog geen ‘datacultuur’. Vael: “Processen, mensen en technologie zijn drie aspecten die alle drie van even groot belang zijn. Enkel en alleen een softwarepakketten aankopen, zal niet volstaan – dan investeer je enkel in technologie, niet in de processen en de mensen. De digitalisering moet worden geïntegreerd in de werkwijze.” Daarom spreekt Trimble van ‘connected construction’: samenwerking en data-uitwisseling zijn cruciaal. “Er zijn altijd verschillende partijen betrokken bij een project. Het volstaat dan niet om zomaar even de informatie en data ‘over het muurtje’ te gooien. Het is echter niet eenvoudig om een gezamenlijke aanpak op poten te zetten en te vermijden dat iedereen vanuit zijn eigen hokje denkt”, aldus Vael. 

De digitale transformatie is een proces dat stap voor stap verloopt. “Vele mensen denken over digitale transformaties met een mindset die nog op papieren processen gebaseerd is. Dat werkt niet”, gaat Vael verder. “Kijk naar het moeilijke proces om op gestructureerde wijze aan BIM te doen. Men tekent alle plannen mooi uit in 3D, maar in de praktijk blijkt dat er na verloop van tijd nauwelijks nog naar gekeken wordt – of ze worden toch nog op papier afgedrukt. Mensen veranderen heeft tijd nodig – je moet er samen, in onderling vertrouwen, aan bouwen. In kleine stapjes, zodat iedereen mee is.”

Met Trimble Connect biedt Trimble een configuratietool dat bouwbedrijven toelaat om projecten digitaal te beheren en de samenwerking met andere partners te vergemakkelijken.

Open platform

Met Trimble Connect biedt Trimble een configuratietool dat bouwbedrijven toelaat om projecten digitaal te beheren en de samenwerking met andere partners te vergemakkelijken. Transparante workflows geven de betrokken partijen een heldere blik op de stand van zaken van elk project. “Trimble Connect is flexibel en overal inzetbaar, en is bovenal open: elke partner behoudt zijn ‘eigenheid’ en je kan eenvoudig verbinding maken met ERP-systemen of platformen van andere bedrijven”, zegt Vael. 

Met Trimble Connect wil Trimble bedrijven op de goede weg helpen in het digitaliseringsproces. “Het is een journey die we samen met onze klanten aangaan. We stippelen samen een traject uit en integreren de digitale mindset stapsgewijs in de werkwijze van de organisatie.” 

Voor bouwbedrijven is het belangrijk om niet te lang te wachten met de digitale transformatie. De globalisering zet zich immers met rasse schreden verder en heeft een sterke impact op de manier van werken én bouwen “Wie nu niet start, komt te laat”, besluit Yves Vael.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details