NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Directe spoeling: de oplossing voor openbare toiletten
De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor één enkele spoeling volstaat.

Directe spoeling: de oplossing voor openbare toiletten

Vandaag leeft de perceptie dat directe spoeling een beduidend grotere diameter van de toevoerleidingen vereist. En omdat dit niet klopt, leggen we u graag de voordelen, toch nog minder gekend, verder uit…

In de Oost-Europese landen en Japan, zijn toiletsystemen op basis van directe spoeling goed geïntroduceerd. In de Benelux-markt heeft directe spoeling echter nog heel wat groeipotentieel. De perceptie dat directe spoeling een aanmerkelijk grotere diameter van de toevoerleidingen vereist, is onterecht. Hoe groter de opstelling van het toilet met directe spoeling, hoe kleiner het verschil in buisdiameter wordt, als men de vergelijking maakt met de toevoerleidingen van een spoelbak.

Kanttekeningen bij spoelbakken

De belangrijkste bedenking bij toiletten met reservoir is hun gevoeligheid voor kalk en onzuiverheden, en de ophoping ervan die de afdichting van het spoelsysteem aantast. Afhankelijk van de kwaliteit en de hardheid van het water kan er al een lek optreden na enkele maanden, of zelfs enkele weken, na de installatie van het toilet. Het druppelen van water langs het porselein is zeer moeilijk vast te stellen. Hierdoor is het toilet met spoelbak vaak de eerste sanitaire post waar waterverspilling optreedt: een onopgemerkt stromen van water kan leiden tot een verlies van maximaal 220 m³/ per jaar, of 946 euro per jaar per toilet (bron: Informatiecentrum voor water).

Het mechanisme en de bediening van de toiletkranen van DELABIE met directe spoeling, zonder kwetsbare kunststof onderdelen, zijn schokwerend en vandaalbestendig.

Toiletten met spoelbak die gedurende meerdere dagen niet gebruikt worden, vormen een risico. Stilstaand water aan kamertemperatuur, waarin kalk en onzuiverheden zich vormen, is bevorderlijk voor bacteriegroei. Ook verdragen de reservoirs het intensief gebruik zoals in utiliteiten moeilijk. Last but not least: het onderhoud op een groot aantal geïnstalleerde spoelbakken blijkt moeizaam. 

De voordelen van directe spoeling

De kraan met directe spoeling is specifiek ontworpen om aan de hoge eisen van openbare sanitaire ruimtes met hoge bezoekfrequentie te voldoen. Door het hygiënische, robuuste en doeltreffende ontwerp, wordt het risico op lekken sterk verminderd. Bij een systeem met directe spoeling is er geen stilstaand water, geen kalkaanslag of vuilophoping, en kan er dus geen bacteriegroei optreden.  Een ander voornaam aandachtspunt is de kracht van de spoeling. Een toilet met reservoir werkt volgens het principe van zwaartekracht, waardoor de spoeling minder krachtig is. Bij een systeem met directe spoeling wordt de druk van het waternet gebruikt. De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor één enkele spoeling volstaat. Met dit systeem zijn, indien nodig, opeenvolgende spoelingen mogelijk, bij meerdere gebruikers na elkaar. Er is geen wachttijd tot de spoelbak terug gevuld is.  Een korte spoeling van 7 seconden, zonder wachttijd, biedt gebruikers meer geluidscomfort. Architecten weten de compactheid van een systeem met directe spoeling te waarderen, doordat er geen ruimte dient voorzien te worden voor een reservoir. Zeker in utiliteiten en in zorginstellingen is elke centimeter ruimte kostbaar.

Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van DELABIE, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk.

En wat met de diameter?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan een toilet met reservoir bij renovatie vervangen worden door een systeem met directe spoeling. Wanneer een technische ruimte toegankelijk is en er zich een waterkolom in de directe omgeving – in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een kantoorgebouw – bevindt, dienen in de meeste gevallen enkel de finale aftakkingen vervangen te worden. Wat de toevoerleidingen betreft, voorzien de technische specificaties voor directe spoeling in een andere berekening dan bij toiletten met reservoir. De specificaties wijzen uit dat de diameter voor de leidingen in kwestie dicht aanleunt bij deze voor toiletten met reservoir. De duurtijd van een spoeling met reservoir is namelijk vele malen langer dan bij een directe spoeling (waarbij de spoeltijd slechts enkele seconden bedraagt). Voor de berekening van de basisdebieten is het aangewezen de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen. Voor de toiletten met directe spoeling van DELABIE bedraagt dit 1 l/sec. Indien berekend op deze manier ligt de diameter van de leidingen voor een directe spoeling, in tegenstelling tot de algemene bezorgdheid, niet zo ver af van deze met reservoirs.

Aangepaste producten

Het mechanisme en de bediening van de toiletkranen van DELABIE met directe spoeling, zonder kwetsbare kunststof onderdelen, zijn schokwerend en vandaalbestendig. Zij hebben een levensduur van minstens 500.000 handelingen. Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van DELABIE, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk. Het mechanisme en het systeem zijn onmiddellijk toegankelijk zonder demonteren van de kraan.

Vandaag biedt DELABIE een uitgebreid assortiment toiletkranen met directe spoeling aan, of het nu om zelfsluitende of elektronische kranen gaat. Kies het product dat het best in uw ­ontwerp past, en optimaliseer uw BREEAM of LEED score.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details