NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
DUCO ontvangt prestigieus VCDO-certificaat voor duurzame bedrijfsvoering in 2023

DUCO ontvangt prestigieus VCDO-certificaat voor duurzame bedrijfsvoering in 2023

DUCO kondigt met trots aan het prestigieuze VCDO-certificaat (VOKA Charter Duurzaam Ondernemen) te hebben ontvangen, als erkenning voor zijn toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2023. Deze onderscheiding bevestigt onze inzet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Bij DUCO begrijpen we dat duurzaamheid een noodzaak is. Deelname aan dit charter verplicht ons jaarlijks minstens 10 concrete acties tot verduurzaming te ondernemen. Onze aanpak, gebaseerd op de vijf P’s – People, Planet,Profit, Peace & Partnerships – helpt ons stap voor stap te groeien naar een duurzamere toekomst. Samen met de voorbereidingen voor ons eerste CSRD-rapport in 2026, is dit een belangrijk spoor richting onze duurzame toekomst.

DUCO’s Duurzame acties en initiatieven

Doorheen de jaren hebben we al verschillende stappen gezet richting een duurzamere toekomst. Hieronder een greep uit onze initiatieven en investeringen:

1. Gezond en comfortabel binnenklimaat

Onze (mechanische) ventilatie- en zonweringsproducten dragen rechtstreeks bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Deze systemen zijn ontworpen met de hoogste normen op het gebied van energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid, waardoor ze niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook de energiekosten verlagen.

2. Duurzame energievoorziening

DUCO heeft aanzienlijke investeringen gedaan in zonne-energie, met de installatie van ca. 1650kWp aan PV-capaciteit op vandaag, dat een ruim deel van ons elektriciteitsverbruik dekt.

3. Milieuvriendelijke productieprocessen

Onze lakkerijafdeling opereert in een volledig gesloten circuit met eigen waterzuivering en waterrecuperatie, waarvoor we het statuut van ‘nullozer’ verkregen. We maximaliseren het gebruik van regenwater voor toiletten en hebben een systeem opgezet voor de recyclage van EPS-verpakkingsmaterialen. Daarnaast recupereren we ook lakpoederresidu uit de automatische spuitcabines voor het duurzaam lakken van niet-zichtbare componenten.

4. Verantwoorde omgang met afval

DUCO beschikt over een uitgebreid eigen containerpark voor maximaal gescheiden afvalverwerking in combinatie met een dagelijkse afvaltrein voor de ophaling doorheen de productievloer. Dit zorgt ervoor dat we afvalstromen efficiënt beheren en recyclen, wat bijdraagt aan een schonere en duurzamere productieomgeving.

5. Ondersteuning van de gemeenschap en diversiteit

DUCO huisvest al jaren een enclave van maatwerkbedrijf Oesterbank om werkgelegenheid te helpen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zetten we al een aantal schenkingen op van IT materiaal aan zorg- en onderwijsgroep Inspirant. Daarnaast startten we  anderhalf jaar geleden een samenwerking met Fedasil voor de invulling van diverse vacatures.

Intern organiseren we verschillende initiatieven om de betrokkenheid en het plezier van onze teamleden te vergroten.

6. Investeringen in verduurzamen

Naast bovenstaande punten, werden ook volgende investeringen afgerond:

  • Vervanging van onze vrachtwagens door modellen van de nieuwste generatie
  • Ons nieuwe gasloze kantoorgebouw
  • LED-verlichting en daglichtsturing in onze productiehallen
  • Versnelling van de elektrificatie van ons bedrijfswagenpark
  • Installatie van energiemetering in onze faciliteiten, inclusief 121 individuele meetpunten
  • Omzetting van ons compressorpark naar energiezuinige, frequentie gestuurde toestellen

Een duurzame toekomst

Het behalen van ons eerste VCDO-certificaat is een belangrijke mijlpaal in onze duurzaamheidsreis. Het bevestigt onze inzet voor verantwoord ondernemen en inspireert ons om voortdurend te zoeken naar nieuwe manieren om onze impact op het milieu en de maatschappij te verbeteren. Bij DUCO blijven we ons inzetten voor een duurzame toekomst, waarbij we blijven innoveren en investeren in technologieën die bijdragen aan een betere wereld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details