NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Duurzaamheid en digitalisering              leidraad voor ontwikkelingen op vlak van compressoren
‘Onze compressoren zijn tegenwoordig voorzien van intelligentie. Daarmee bespaart de installateur op een aanzienlijke hoeveelheid werk en op de bekabeling die hij moet voorzien.’

Duurzaamheid en digitalisering leidraad voor ontwikkelingen op vlak van compressoren

Bitzer is een van oorsprong Duitse fabrikant van compressoren en drukvaten voor onder meer airconditioningsystemen en warmtepompen. In een razendsnel evoluerende sector maakt het bedrijf anno 2021 werk van duurzame innovaties, circulariteit, vooruitgang op vlak van industriële ontwikkelingen en niet in het minst: digitalisering.

De compressor is niet het meest zichtbare element van een koelinstallatie, maar ze is wel onontbeerlijk.

Bitzer telt 35 verkoopkantoren over de hele wereld. Het hoofdkantoor voor de Benelux is gevestigd in Breda. De compressor is niet het meest zichtbare element van een koelinstallatie, maar ze is wel onontbeerlijk. “Je ziet ons niet, maar toch zijn we overal”, zegt Ruud Van Dissel, Managing Director bij Bitzer Benelux. “In de gebouwde omgeving is koeling immers alomtegenwoordig. Je vindt onze producten terug in allerlei industriële koeltoepassingen, zoals koel- en vrieshuizen, vriestunnels, in de aardappel-, vlees- en fruitsector, maar ook in de wereld van transport (scheepvaart en treinindustrie).”

Bitzer frequentieregelaar VARIPACK.

Ondersteuning gedurende de hele levensduur

Ook al is het bedrijf wereldwijd actief, toch zet Bitzer sterk in op customer intimacy. “We kiezen voor lokale aanwezigheid en bevinden ons dichtbij onze klanten, zodat we hen de juiste ondersteuning kunnen bieden.” Installateurs kunnen daarom beroep doen op Bitzer-experts voor de inbedrijfstellingen van hun installaties. “Het is voor installatiebedrijven zo al moeilijk om geschikt personeel te vinden. Daarom willen we hen in de mate van het mogelijke ontlasten. We leveren niet enkel de compressor, we onder­steunen hem ook gedurende de hele levens­duur van die compressor. Ook voor eventuele herstellingen kunnen onze klanten snel geholpen worden.” ❯ Als innovatief bedrijf is Bitzer steeds op zoek naar energetische optimalisaties. Duurzaamheid is immers niet langer een modewoord, maar een concrete en belangrijke doelstelling. “Duur­zaamheid omvat twee aspecten: enerzijds een ener­getisch performant product, anderzijds garanderen dat elk product op de energetisch correcte wijze geïnstalleerd wordt”, merkt Van Dissel op. Daarom gaat er bij Bitzer heel wat aandacht naar het energiegebruik van de installaties, en naar de keuze van koudemiddelen, mede onder impuls van steeds strenger wordende wetgeving. We merken dat de markt steeds meer evolueert in de richting van natuurlijke koudemiddelen, en daar houden we rekening mee.” De firma wil ook een langetermijnperspectief bieden en houdt rekening met de behoeften van de circulaire economie. “Kan een compressor nog een tweede levenscyclus aan, zonder dat we opnieuw grondstoffen moeten aanboren? Op die vraag willen we een antwoord bieden met de zogenaamde Green Points, waar we aan reparatie, herfabricage van bestaande compressoren doen. In 2022 openen we een nieuwe Green Point voor de Benelux, in de omgeving van Rotterdam”, voegt Van Dissel toe.

Optimalisaties tussen verdamper, condensor en compressor

De technologie achter compressoren staat niet stil. Innovatie is daarom een belangrijk onderdeel van de strategie van Bitzer. Van Dissel: “Zo zetten we in op industriële ontwikkelingen, met onder meer complete compressor packs voor installateurs in industriële toepassingen. We merken dat ook het belang toeneemt van optimalisaties tussen verdamper, condensor en compressor. Door werk te maken van ‘Shell & Tube’-warmtewisselaars combineren we die drie onderdelen en wordt een verregaande optimalisatie mogelijk. Digitalisering wint in de hele bouwsector aan belang, en dat is in de markt van compressoren niet anders. Het spreekt dan ook voor zich dat Bitzer mee op de digitale trein springt. “Onze compressoren zijn tegenwoordig voorzien van intelligentie. Daarmee bespaart de installateur op een aanzienlijke hoeveelheid werk en op de bekabeling die hij moet voorzien. De compressoren kunnen verbonden worden met ons digitale netwerk, zodat de Bitzer-experts de units vanop afstand kunnen monitoren. In geval van problemen kunnen zij adviezen geven om de goede werking van de koelinstallatie te garanderen of herstellen”, zegt Van Dissel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details