Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuws

Duurzaamheidsinspanningen op alle niveaus

klimaat5
Groei moet voor Soudal verantwoord zijn en blijven, met respect voor werknemers, het milieu, met gevoel voor verantwoordelijkheid voor de wereld, met corporate social responsibility.

Tekst | Soudal

Beeld | Soudal

25 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het streven van Soudal naar duurzaamheid uit zich op tal van vlakken, zoals op vlak van de producten, de manier waarom ze geproduceerd worden en hoe Soudal de energie voor die productie voorziet. Tal van producten uit het Soudal-gamma hebben, enkel al door hun aard, een positieve impact op het klimaat, waarbij vooral de isolerende en ‘luchtdicht bouwen’-producten mondiaal bijdragen aan de vergroening van de bouw.

In zijn eigen werking wil Soudal zijn ecologische afdruk op de eerste plaats minimaliseren door de manier waarop het bedrijf zijn producten verpakt. Worstverpakkingen leiden tot 54 procent minder verpakkingsafval, en bij de kokers zelf betekenen lichtere kokers minder plasticgebruik. Ook de Soudal-parketlijmen, verpakt in karton, resulteren in minder afval. In nauwe samenwerking met zijn leveranciers is Soudal zo continu op zoek naar klimaatvriendelijke verpakkingsoplossingen.

Daling energieverbruik

Het feit dat Soudal dankzij twintig productie­vestigingen wereldwijd erin slaagt maximaal te produceren nabij de consumptie, leidt tot sterk verminderde transportinspanningen. En ook de continue procesinnovatie is gericht op de daling van het energiegebruik. Zo worden sommige formulaties gemengd bij lagere temperaturen dan vroeger, wat energiebesparing betekent. Daarnaast is er overal in de gebouwen van Soudal ledverlichting geïnstalleerd. De lichten doven ook automatisch wanneer er niemand in een vertrek aanwezig is. De zo al sterk verlaagde energieconsumptie wordt maximaal ingevuld met hernieuw­bare energie: in Turnhout liggen op het dak van Plant 2 2.727 zonne­panelen. Daarnaast is Soudal druk bezig met investeringen in geothermie en in een wind­turbine. Het zijn stuk voor stuk stappen in de richting van een circulaire economie en een groene toekomst voor Soudal en de wereld waarin we leven en werken. Sinds de oprichting van Soudal in 1966 zit groei in het DNA van het bedrijf ingebakken. Maar hoe brandend die groeiambitie ook, die is nooit rücksichtslos of zonder nuance. Groei moet voor Soudal verantwoord zijn en blijven, met respect voor werknemers, het milieu, met gevoel voor verantwoordelijkheid voor de wereld, met corporate social responsibility. De Soudal baseline ‘Build the future’ kan ook letterlijk worden genomen. In 2019 deed Soudal operationele investeringen in onder meer bouwwerken in Rusland, bij TKK en bij Aerotrim. Daarnaast waren er de investeringen in de machineparken van Soudal Turnhout, Bochem in Pionki en bij Aerotrim, Accumetric en in een groot nieuw magazijn van 7000m2 bij TKK .

Turnhout Plant 5

Maar het bouwproject dat er bovenuit steekt qua investering, ambitie en innovativeness is zonder meer Turnhout Plant 5. In het jaarverslag van 2018 communiceerde Soudal reeds over de aankoop van de gronden van het failliete Sunnyland, op een boogscheut van de hoofdzetel aan de Turnhoutse Everdongenlaan. Op de 4,3 hectare grote terreinen zal tegen begin 2022 een hypermoderne productiesite worden gebouwd. In deze ‘fabriek van de toekomst’ zullen nagenoeg volautomatisch grote hoeveelheden voegmastieken gemengd en afgevuld worden. De doorgedreven automatisering betekent minder afval en minder energieverbruik. Turnhout Plant 5 zal 40 miljoen euro kosten en moet het voorbeeld worden voor de nu reeds twintig andere productiesites wereldwijd. Er komen in de nabije toekomst ook nieuwe productiesites in onder meer Zuid-Korea, Turkije en de Verenigde Staten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details