NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Duurzame stookplaats in gemeentehuis dankzij gaswarmtepompen

Duurzame stookplaats in gemeentehuis dankzij gaswarmtepompen

In een wereld die steeds duurzamer wordt, kan een gemeentebestuur niet achterblijven. Ook de gemeente Steenokkerzeel streeft ernaar om haar gebouwen efficiënter te maken en de CO2-uitstoot te verlagen. Met die doelstelling in het achterhoofd ging Fluvius aan de slag om de stookplaats van het gemeentehuis te renoveren. 

De gemeente Steenokkerzeel werkt vaker samen met Fluvius voor de energetische renovaties van het gemeentepatrimonium. “Fluvius staat dan in voor alle praktische aspecten, van studie over aanbesteding tot uitvoering en oplevering”, zegt Patrick Martens van Fluvius. De verwarmingsinstallatie van het gemeentehuis aanpakken was een vrij complex project, zegt Martens: “Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via klimaatbalken. Hiervoor waren in het gebouw twee verwarmingsketels en een koelinstallatie geplaatst. Maar de oude verwarmingsketels waren defect: de kleine ketels waren lek en de grote atmosferische ketel kampte met technische problemen.”

Twee gaswarmtepompen in cascade

Fluvius plaatste de verschillende technieken naast elkaar in een haalbaarheidsstudie. Kostprijs en CO2-besparing werden tegen elkaar afgewogen, en de scope van het project werd op poten gezet. Uiteindelijk viel de keuze op twee gaswarmtepompen in cascade, met een condensatieketel als back-up. De gemeente heeft recht op een interessante premie voor de installatie van een gaswarmtepomp. Fluvius koos via een marktcompetitie voor warmtepompen van ClimaWays. Patrick Martens: “In onze keuze van fabrikanten kijken we naar meer dan alleen het leveren van het materiaal: de kwaliteit van de producten moet onberispelijk zijn en de fabrikanten moeten ook meedenken over een juiste systeemoplossing. Alleen zo kunnen we een goed eindproduct garanderen.”

Duurzame stookplaats in gemeentehuis dankzij gaswarmtepompen

De vernieuwde stookplaats verbetert de efficiëntie van het gemeentehuis van Steenokkerzeel.

 

Bij de uitvoering kwam Fluvius nog voor enkele moeilijkheden te staan, vertelt Martens. “Om bij een gaswarmtepomp een aanvaardbaar rendement te halen, moesten de temperaturen in de verwarmingskringen verlaagd worden, van 75 °C naar maximaal 60 °C, bij een buitentemperatuur van 10 °C. Daarnaast werkt een klimaatbalk met een zeer lage ΔT. Om het benodigde afgiftevermogen te bekomen bij een lage werkingstemperatuur is er een hoog waterdebiet nodig. Daarom zijn de debieten van alle verwarmingskringen gemeten en opnieuw ingesteld.” Fluvius moest ook het luchtdebiet van de klimaatbalken optimaliseren. Daarvoor drong een aanpassing aan het luchtverdelingssysteem zich op. “Bovendien waren er wat comfortklachten in het gebouw. Hiervoor hebben we voor alle verwarmingskringen het regelproces moeten aanpassen”, aldus Martens.

Hoog rendement

Twee ROBUR PRO GAHP-A S1 lucht-water gasabsorptiewarmtepompen van ClimaWays bleken een geschikte oplossing te bieden. Martens: “Het voordeel van de techniek is dat het systeem bij hogere temperaturen nog steeds zeer mooie rendementen levert. Dat is helemaal anders bij een elektrische warmtepomp, waar het rendement quasi helemaal wegvalt bij temperaturen boven de 48 °C. Dat maakt van een dergelijke gaswarmtepomp een veel interessantere toepassing in een renovatieproject.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?