Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Duurzame stookplaats in gemeentehuis dankzij gaswarmtepompen

dscf3023-kopieren

18 juni 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In een wereld die steeds duurzamer wordt, kan een gemeentebestuur niet achterblijven. Ook de gemeente Steenokkerzeel streeft ernaar om haar gebouwen efficiënter te maken en de CO2-uitstoot te verlagen. Met die doelstelling in het achterhoofd ging Fluvius aan de slag om de stookplaats van het gemeentehuis te renoveren. 

De gemeente Steenokkerzeel werkt vaker samen met Fluvius voor de energetische renovaties van het gemeentepatrimonium. “Fluvius staat dan in voor alle praktische aspecten, van studie over aanbesteding tot uitvoering en oplevering”, zegt Patrick Martens van Fluvius. De verwarmingsinstallatie van het gemeentehuis aanpakken was een vrij complex project, zegt Martens: “Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via klimaatbalken. Hiervoor waren in het gebouw twee verwarmingsketels en een koelinstallatie geplaatst. Maar de oude verwarmingsketels waren defect: de kleine ketels waren lek en de grote atmosferische ketel kampte met technische problemen.”

Twee gaswarmtepompen in cascade

Fluvius plaatste de verschillende technieken naast elkaar in een haalbaarheidsstudie. Kostprijs en CO2-besparing werden tegen elkaar afgewogen, en de scope van het project werd op poten gezet. Uiteindelijk viel de keuze op twee gaswarmtepompen in cascade, met een condensatieketel als back-up. De gemeente heeft recht op een interessante premie voor de installatie van een gaswarmtepomp. Fluvius koos via een marktcompetitie voor warmtepompen van ClimaWays. Patrick Martens: “In onze keuze van fabrikanten kijken we naar meer dan alleen het leveren van het materiaal: de kwaliteit van de producten moet onberispelijk zijn en de fabrikanten moeten ook meedenken over een juiste systeemoplossing. Alleen zo kunnen we een goed eindproduct garanderen.”

Duurzame stookplaats in gemeentehuis dankzij gaswarmtepompen

De vernieuwde stookplaats verbetert de efficiëntie van het gemeentehuis van Steenokkerzeel.

 

Bij de uitvoering kwam Fluvius nog voor enkele moeilijkheden te staan, vertelt Martens. “Om bij een gaswarmtepomp een aanvaardbaar rendement te halen, moesten de temperaturen in de verwarmingskringen verlaagd worden, van 75 °C naar maximaal 60 °C, bij een buitentemperatuur van 10 °C. Daarnaast werkt een klimaatbalk met een zeer lage ΔT. Om het benodigde afgiftevermogen te bekomen bij een lage werkingstemperatuur is er een hoog waterdebiet nodig. Daarom zijn de debieten van alle verwarmingskringen gemeten en opnieuw ingesteld.” Fluvius moest ook het luchtdebiet van de klimaatbalken optimaliseren. Daarvoor drong een aanpassing aan het luchtverdelingssysteem zich op. “Bovendien waren er wat comfortklachten in het gebouw. Hiervoor hebben we voor alle verwarmingskringen het regelproces moeten aanpassen”, aldus Martens.

Hoog rendement

Twee ROBUR PRO GAHP-A S1 lucht-water gasabsorptiewarmtepompen van ClimaWays bleken een geschikte oplossing te bieden. Martens: “Het voordeel van de techniek is dat het systeem bij hogere temperaturen nog steeds zeer mooie rendementen levert. Dat is helemaal anders bij een elektrische warmtepomp, waar het rendement quasi helemaal wegvalt bij temperaturen boven de 48 °C. Dat maakt van een dergelijke gaswarmtepomp een veel interessantere toepassing in een renovatieproject.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details