NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een automatische lichtschakelaar, die kan horen en zien

Een automatische lichtschakelaar, die kan horen en zien

Het automatisch schakelen van de verlichting in doorgangen draagt in belangrijke mate bij aan de veiligheid, terwijl het comfort in woonruimtes merkbaar wordt verhoogd.

De wanddetectorserie Indoor 180 kan harmonieus en discreet in het ruimteontwerp geïntegreerd worden. Door de optimale grootte kunnen de melders worden gecombineerd met verschillende schakelaarmodellen.

Naast de bewegingssensor is een deel van de serie uitgerust met een akoestische sensor. Eenmaal geactiveerd door beweging, start elke beweging en elk geluid de individueel instelbare nalooptijd van de detector opnieuw op.

De bewegingsmelder schakelt de verlichting automatisch op basis van de aanwezigheid van personen (bewegingsdetectie) en de hoeveelheid omgevingslicht. Het inschakelen gebeurt wanneer de hoeveelheid omgevingslicht onder een op het apparaat in te stellen lichtsterkte komt en er een beweging wordt gedetecteerd. De melder schakelt weer uit als er tijdens de ingestelde nalooptijd geen beweging meer wordt gedetecteerd, d.w.z. de bewegingsmelder blijft ingeschakeld zolang deze bewegingen detecteert en dit onafhankelijk van de lichtwaarde.

Naast een PIR-sensor (passieve infrarood sensor) voor de bewegingsdetectie, beschikken een aantal apparaten bovendien over een akoestische sensor (microfoon). Voor het inschakelen van de verlichting is in eerste instantie altijd een gedetecteerde infrarood beweging nodig. Met het inschakelen start de nalooptijd, die zowel door een gedetecteerd geluid als door een gedetecteerde beweging opnieuw wordt herstart. De gevoeligheid van de akoestische sensor kan ingesteld worden, waarbij ook de mogelijkheid bestaat om hem uit te schakelen.

Indien gewenst kan bij een aantal modellen een drukknop worden aangesloten voor manuele bediening.

De Indoor 180 kan worden besteld met een voorgemonteerd kader in B.E.G. uitvoering of zonder kader. Voor sensorinserts zonder kader bieden wij kaders voor zelfmontage in 5 verschillende kleuren. Houd er rekening mee dat de voorgemonteerde kaders andere interne afmetingen hebben dan de zelfmontagekaders. De detectoren met voorgemonteerd kader worden geleverd met kaders met interne afmetingen van 60 x 60 mm, de kaders voor zelfmontage hebben een interne afmeting van 50 x 50 mm.

Voor het gebruik van de sensorinserts, samen met een kader van andere fabrikanten, zijn er diverse binnenkadertjes beschikbaar, waar dan het buitenkader van de fabrikant kan worden op gemonteerd.

De serie Indoor 180 toestellen bevat bewegingsmelders met een relaisuitgang, met een triac voor aansluiting van trappenhuisautomaten en een model op laagspanning 12 – 48 V. Er is ook een 2-kanaals aanwezigheidsmelder in master uitvoering en een slave model hiervoor.

De Indoor 180 is voorzien om gebruikt te worden op een hoogte van 1.10 m tot 2.20 m. Om een goede werking te verzekeren is het aangeraden om verlichtingsbronnen op minstens een meter afstand van de melder te houden. De melder kan in een standaard inbouwdoos van 60 mm ingebouwd worden. Voor montage in vochtige ruimtes is een IP54 afdichtingsset verkrijgbaar (92139). Het is dan wel niet meer mogelijk om andere afdekplaten te gebruiken. Voor montage op de muur is er een geschikte opbouwdoos (92141).

In het kort:

  • Wand-bewegingsmelder met akoestische sensor
  • Akoestische sensor afzonderlijk instelbaar
  • Automatische verlenging van de nalooptijd bij geluiden
  • Manueel schakelen met drukknop mogelijk
  • Leverbaar met of zonder kader
  • Combineerbaar met afdekkader in 5 verschillende kleuren
  • Combinatie met afdekplaten verschillende fabrikanten mogelijk

Momenteel loopt er een promotie voor de Indoor 180-R en de diverse afdekplaten en dit tot eind dit jaar. Uw groothandel kan u daar bij verder helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details