NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een BEN- of passiefhuis bouwen? Denk dan aan isolatie en ventilatie

Een BEN- of passiefhuis bouwen? Denk dan aan isolatie en ventilatie

Je hebt er zeker al van gehoord: een BEN-woning is in 2022 niet meer weg te denken. De tijd dat een passiefwoning een zeldzame vertoning was, is ook al lang verleden tijd. Duurzaam en energiezuinig wonen is de toekomst, en daarvoor is goede isolatie én ventilatie een must.

Verschil lage-energiewoning, BEN- of passiefhuis

Laten we starten bij het begin: wat is het verschil tussen een lage-energiewoning, ‘BEN’ of een passief huis? BEN staat voor bijna-energieneutraal bouwen, een principe dat in bijna alle nieuwbouwwoningen sinds 2021 van tel is. Het gaat erom dat je zo weinig mogelijk energie nodig hebt om je huis te verwarmen, en de energie die je dan wél nodig hebt, haal je uit groene bronnen zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Zo’n woning heeft een E-peil van 30 of lager. Dit E-peil kan enkel door een verslaggever berekend worden en hangt af van onder andere oriëntatie, isolatie, luchtdichtheid en ventilatie. Een passiefhuis is de meest ambitieuze: doordat er in een passiefhuis eigenlijk geen energie verloren raakt, is het E-peil vaak 0 of lager. De essentie van een passiefhuis zit hem dan ook in de isolatie, waarbij de muren, het dak en de ramen enorm dik zijn. Bij een passiefwoning gebruikt men ook hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en zonneboilers.

Ventilatie in een BEN-woning

Zo weinig mogelijk energie verliezen, en zo veel mogelijk energie bijhouden, vraagt om goede isolatie én ventilatie. Om schimmels in huis te voorkomen, de luchtkwaliteit en zuurstof (hallo corona of hoofdpijn) optimaal te houden en de luchtvochtigheid te monitoren, heb je altijd een mechanisch ventilatiesysteem nodig. In een passiefwoning zeker, maar ook in een BEN-woning is dit wettelijk verplicht. Uit de vier bestaande systemen kiezen de meeste mensen systeem D waarbij de lucht automatisch en mechanisch wordt aan- en afgevoerd. In de andere systemen is er ook natuurlijke ventilatie. Het spreekt vanzelf dat dit het makkelijkst te realiseren is in een nieuwbouw, maar ook bij verbouwingen zijn er opties, zoals een zelfregelend ventilatierooster bij je ramen, of een decentrale ventilatie-unit.

Isolatie in een BEN-woning

BEN-wonen is onmogelijk zonder goede isolatie. De isolatienormen zijn belangrijk bij de keuze van je ramen, de isolatie van muren en het dak en je verwarming. Vergeet ook niet om te investeren in extra isolatie in ‘koudere’ ruimtes wanneer je grote ramen hebt. Zo zijn vouwgordijnen perfect wanneer je van het uitzicht en licht bij grote ramen wil genieten, maar graag ook de warmte wilt binnenhouden. Hiervoor bestaan zelfs isolerende gordijnen, die niet alleen in de winter de warmte binnenhouden, maar ook de zon via een witte voering buiten houden. Zo blijft jouw huis op een natuurlijke manier koel in de zomer en warm in de winter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details