NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een betaalbare en snellere energietransitie, dankzij hybride warmtePompen

Een betaalbare en snellere energietransitie, dankzij hybride warmtePompen

Het Hybrid Heat Pump Platform, met gas.be als een van de partners, pleit voor een ver­snelde toepassing van hy­bride ver­warmings­­oplossingen in be­staande ge­bouwen. Hybride oplossingen leveren vol­gens het platform een belang­rijke bij­drage aan de energie- en klimaat­agenda van de EU en België.

Als België de nationale CO2-reductiedoelstelling in 2030 wil realiseren, moet het tempo van de emissiereductie in de komende tien jaar verdubbelen. Momenteel gaat het te traag. Jaarlijks worden tienduizenden cv-ketels vervangen. En dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Veel eigenaars van bestaande woningen en gebouwen kiezen vandaag bijna automatisch voor een nieuwe hoogrendementsketel. Deze keuze is verdedigbaar, maar laat niet toe om de klimaatdoelstellingen tijdig te behalen. Een hybride verwarmingssysteem – de combinatie van een condenserende cv-ketel en een elektrische lucht- waterwarmtepomp – is daarom een veel betere keuze tegen een betaalbare prijs. Een hybride warmtepomp levert 50 procent of meer besparing op het gas- of stookolieverbruik voor verwarming en maakt tevens maximaal gebruik van de gratis omgevingswarmte. Het is een aantrekkelijke oplossing voor woningen die nog niet klaar zijn voor de energietransitie.

Het Hybrid Heat Pump Platform wil aantonen hoe hybride verwarmingsoplossingen de betaalbaarheid en de snelheid van de energietransitie verhogen.

Het beste van twee werelden

Een hybride verwarmingsinstallatie wordt intelligent aangestuurd en berekent voortdurend wat op dat moment de meest duurzame en efficiënte methode is om te verwarmen. Als de efficiëntie van de warmtepomp te laag wordt (bv. bij koude buitentemperaturen), schakelt het systeem automatisch over op de cv-ketel. Winwin: de vraag naar gas of olie daalt én er is een lage impact op de energie-infrastructuur. Slim schakelen tussen verschillende energieën vergroot de veerkracht van ons energiesysteem.

Hybride warmtepompen worden vandaag nog niet op grote schaal geïnstalleerd, omdat de mogelijke combinatie van beide mature technologie- en is nog onvoldoende gekend. Bovendien vormt de hogere investeringskost een belemmering, ondanks het bestaan van premies. En er zijn nog te weinig installateurs voldoende vertrouwd met beide technologieën.

Daarom zag het Hybrid Heat Pump Platform het levenslicht: een samenwerking tussen fabrikanten, kenniscentra en sectorfederaties. Het platform wil aantonen hoe hybride verwarmingsoplossingen de betaalbaarheid en de snelheid van de energietransitie verhogen, voor bestaande woningen en gebouwen. Het Hybrid Heat Pump Platform wil, samen met de overheid, een campagne opzetten om de kennis over hybride warmtepompen te vergroten, de installatie ervan te stimuleren eninstallateurs, architecten en opleidingscentra te informeren en op te leiden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details