NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een blik op de vernieuwde VAV-installatie in het KBC-hoofdkantoor
De NG VRU.

Een blik op de vernieuwde VAV-installatie in het KBC-hoofdkantoor

Het KBC-hoofdkantoor Leubrust in Leuven is een imposant, statig gebouw dat dateert uit 1991.  Al sinds de beginjaren is dit kantoor uitgerust met lucht- en brandklepaandrijvingen van Belimo. 1991 was echter nog een heel ander tijdperk, ook voor Belimo. Daarom heeft Belimo in 2015 advies gegeven over hoe men de bestaande installatie relatief eenvoudig kon verduurzamen waarbij het energieverbruik enorm kon worden gereduceerd.

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld Belimo

Danny De Laater, Manager Technical Support bij Belimo: “In 1991 was ­Belimo nog een fabrikant van luchtzijdige producten, zoals de servomotoren voor luchtklepregelingen voor brandkleppen en op VAV-boxen. In 1991 bestond trouwens de Belimo VAV Compact al, ook toen waren de servomotor en regelaar in één behuizing. De sensor was in die tijd nog een separaat meetelement, die voor een luchtsnelheidsmeting of als dynamische sensor werd toegepast.” 

In 2015, 24 jaar nadat Belimo de oorspronkelijke VAV-Compact regelaars via de OEM (Original Equipment Manufacterer) in Leubrust leverde, contacteerde KBC Belimo opnieuw. Het bankbedrijf koesterde immers plannen om de brandkleppen en VAV-boxen te moderniseren, met als hoofddoel: een verhoogd comfort en verminderde geluidsoverlast. De Laater: “Er werd toen besloten eerst de aandrijvingen van de brandkleppen, inclusief de voedingscommunicatiemodules, te vervangen. Daarna volgde de renovatie van de bestaande VAV-boxen.”

De D3-chip.

Bijna dertig jaar later is er immers heel wat veranderd op VAV-gebied, zegt De Laater. “Alle hedendaagse Belimo-servomotoren zijn bijvoorbeeld uitgerust met borstel- en sensorloze motoren. Die innovatie van Belimo, die dateert uit 2004, brengt een langere levensduur met zich mee. Een geborstelde motor is immers niet meer van deze tijd, vanwege de lagere nauwkeurigheid en het hogere energieverbruik van dit type motoren”, zegt De Laater. “Een Belimo VAV Compact is vandaag de dag een VAV-aandrijving, regelaar en sensor in één enkele behuizing.”

Ander meetprincipe

Ook het meten is anders dan vroeger: was in de jaren negentig het ‘hittedraadmeetprincipe’ nog de standaard. Hedendaags meten we met een zogenaamde D3-chip. Dit is een unieke Belimo-chip van 3 millimeter die inmiddels het standaard meetelement is geworden bij alle Belimo OEM-relaties. “De D3-chip kan duurzamer en nauwkeuriger meten, met 120 keer minder lucht die nodig is voor de meting. We spreken dan ook over een quasi statische meting. De hedendaagse Belimo VAV-regelaar is ongevoelig voor vervuiling, stof en rook. Deze D3-sensor werd ontwikkeld voor de HVAC-comfortregelingen van bijvoorbeeld kantoren en scholen, maar je komt dezelfde Compact D3 ook tegen in laboratoria of  ziekenhuizen, ten behoeve van onder- of overdruk regelingen van bijvoorbeeld operatiekamers.” Connectiviteit is anno 2020 niet meer weg te denken uit moderne installaties. Communicatiebussen zoals Modbus RTU en BACnet MS/TP zijn een evidentie geworden. “We volgen de evoluties inzake het Internet of Things (IOT) op de voet en zijn klaar voor de volgende stappen in deze technologie. In Duitsland en Nederland lopen inmiddels meerdere projecten. In Azië is er al een VAV-Compact , genaamd Zone-Ease, die volledig gebruik maakt van de cloud”, aldus De Laater.

De Compact NMV-D3-MP.

Welke vakman heeft tegenwoordig geen smartphone bij zich? Dankzij een NFC-chip is het mogelijk om via smartphone of tablet te communiceren met de VAV-regelaar, zelfs in spanningsloze toestand. De Laater: “Deze NFC-techniek is ook gebruikt in de dit jaar geïntroduceerde nieuwe generatie universele VAV-regelaars, VRU genaamd. Vooral de nieuwe generatie statische membraamsensor (Piëzo-halfgeleidersensor), met een instelbereik van -75 tot 600 Pa, is indrukwekkend. Met deze -75 Pa heeft Belimo het meetbereik aanzienlijk verbreed tegenover de vorige generatie VRP-STP. De nieuwe VRU-regelaar is vooral voor de industriële markt bedoeld zoals laboratoria en clean-rooms, maar ook voor ziekenhuizen en onder andere operatiekamers.” 

Blik op de toekomst

Als Zwitsers bedrijf, dat hoogwaardige kwaliteit en voortdurende innovatie hoog in het vaandel draagt, beseft Belimo als geen ander dat technologische evoluties verbeteringen met zich kunnen meebrengen. De Laater: “We moeten ons realiseren dat als de mogelijkheid voor renovatie zich aandient, Belimo-aandrijvingen een mooie oplossing bieden om nauwkeuriger te meten en eenvoudig energiekosten te reduceren. Met Belimo houden we onze blik voortdurend op de toekomst gericht. We kijken als gespecialiseerd team naar de vragen die leven in de markt en creëren innovatieve oplossingen die we hiervoor kunnen aanbieden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details