NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een blik op de verwarming van morgen – ‘2050 wordt een betonnen muur’

Een blik op de verwarming van morgen – ‘2050 wordt een betonnen muur’

Installatie & Bouw sprak met Patrick O, algemeen directeur van Viessmann België, over de uitdagingen van morgen én overmorgen. “Het nieuwe regeerakkoord? Dat bevat veel engagementen, maar weinig concrete maatregelen”, aldus O. 

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld: Viessmann

Corona heeft impact op alles en iedereen, maar volgens Patrick O blijft de HVAC-sector deels bespaard van financiële ellende. “Het lijkt erop dat burgers in dit speciale jaar extra investeren in hun woning in plaats van in een vakantie. De toenemende populariteit van thuiswerken speelt in ons voordeel: wie veel en lang thuis zit, wil in alle comfort kunnen werken.”

Evoluties op de PV-markt

Patrick O kijkt reikhalzend uit naar de ingrijpende veranderingen die zich aandienen op de PV-markt. De nieuwe digitale teller, en vooral het nakende einde van de terugdraaiende teller vanaf 1 januari 2021, brengen een nieuwe kijk op zonnepanelen en energieverbruik. “En er is niet alleen dat: exact een jaar later maakt de capaciteitsvergoeding zijn intrede. Vanaf dan betalen we geen nettarieven meer op basis van verbruik, maar op basis van het gemiddelde piekverbruik in de laatste twaalf maanden. Dat zal de groei van PV-panelen alleen maar stimuleren, ook al verwachten we begin 2021 een kleine dip”, zegt Patrick O. Het afschaffen van de terugdraaiende teller kadert in de ambitie om het eigen verbruik van eigenaars van zonnepanelen te laten toenemen. Daarom koestert O hoge verwachtingen van de evoluties inzake batterijopslag. “Tot nu toe was een batterij een zinloze investering, maar dat zal snel veranderen. Dankzij een batterij kan wie PV-panelen heeft het eigen verbruik laten stijgen van 30 procent naar 60 procent. Zoals zo vaak geeft een gewijzigde wetgeving een belangrijk duwtje in de rug van vernieuwende technologieën. Viessmann heeft al heel wat performante batterijen in zijn gamma.”

Ook op vlak van warmtepompen staat de evolutie niet stil. Dit jaar staat Viessmann voornamelijk stil bij de invertergestuurde geothermische warmtepomp Vitocal 300-G. Ook kreeg de Vitocal 200-G warmtepomp een update. Belangrijke vernieuwingen, want de HVAC-sector staat voor torenhoge ambities. “2050 wordt stilaan een betonnen muur. Tegen dan moeten we evolueren naar ‘­almost zero emission’, en dat is een hele uitdaging”, legt O uit. 

Renovatiegraad opkrikken

“In nieuwbouwprojecten zitten we in België op het juiste spoor, maar de renovatiemarkt blijft een heikel punt. 40% van de Vlaamse woningen wordt nog verwarmd met een niet-condenserende oplossing. Dat is al een eerste quick win. Maar daarna zijn er nog stappen nodig, zoals een ingrijpende renovatie van de buitenschil, de ramen, de ventilatie,… Maar de renovatiegraad ligt op dit moment nog veel te laag. Aan dit tempo duurt het 100 jaar om het hele gebouwenpark te moderniseren. Zo komen we er niet. Het doet vragen rijzen: voor corona schuiven we alles aan de kant en investeren we in de maatschappij. Waarom kan dat dan niet voor het milieu? De opwarming van de aarde is nochtans een vaststaand feit.”

Net zoals iedereen kijkt O vol verwachtingen naar de nieuwe federale regering. “Ik lees veel engagementen, maar weinig concrete maatregelen”, zegt hij over het nieuwe regeerakkoord. “Ik verwacht vooral meer incentives om niet-condenserende ketels weg te halen, want dat is een maatregel die al bij al gemakkelijk te realiseren is.” De regering maakt wel gewag van een CO2-taks op fossiele brandstoffen. “In principe ben ik voorstander, maar dat moet eigenlijk op Europees niveau afgedwongen worden. Als je dat als land op je eentje beslist zadel je de industriële sectoren die aardgas of stookolie als brandstof gebruiken op met een enorm concurrentienadeel. Ik ben wel van mening dat we de stroomprijs sowieso moeten de-fiscaliseren, omdat elektriciteit als energiebron op dit moment veel te duur is. Maar ook daarover lees ik niets in het regeerakkoord.”

Opvoedende rol 

In afwachting van concrete overheidsmaatregelen kan de installateur zélf zijn steentje bijdragen, zo besluit O. “Hij moet een actievere rol spelen en de particulieren wijzen op de verantwoordelijkheid die ze dragen. We blijven met z’n allen verouderde en vervuilende installaties aan de praat houden. Ik kom stookplaatsen tegen die mijn ouderdom hebben, en dat is niet normaal. Ik zie een opvoedende rol weggelegd voor installateurs. Zij moeten mensen ertoe aanzetten om hun stookplaats te renoveren en voor condenserende modellen te kiezen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?