NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een compacte warmtepomp voor renovaties
De warmtepompen zijn ontworpen als een wandunit of vloertoestel met geïntegreerde warmwaterboiler. Ze hebben tot 50 procent minder vloeroppervlakte nodig dan andere warmtepompen.

Een compacte warmtepomp voor renovaties

Viessmann introduceert nieuwe warmtepompen die vooral gericht zijn op de renovatiemarkt. Het zijn bovendien de eerste warmtepompen die zich laten aansluiten als een gasketel.

Woningen moeten energie-efficiënter worden, maar dat is niet altijd zo simpel in oudere huizen. Een goed begin met on­middellijk effect is de ver­vanging van verouderde olie- en gas­ketels door klimaat­vriendelijke verwarmings­systemen zoals warmte­pompen. Worden ze aan­gedreven door groene stroom, dan genereren ze CO2-vrije warmte voor ver­warming en warm water. Met de nieuwste reeks Vitocal lucht-waterwarmte­pompen kunnen verwarmings­systemen ook in oudere huizen gemakkelijk worden gemoderni­seerd dank­zij milieu­vriendelijk koel­middel, een nieuw hydraulisch concept en het nieuwe Viessmann Energy Management Platform.

Bestaande radiatoren kunnen nog steeds worden gebruikt

De warmtepompen zijn ontworpen als een wand­unit of vloertoestel met geïntegreerde warmwater­boiler. Ze hebben tot 50 procent minder vloer­oppervlakte nodig dan andere warmte­pompen. Deze toestellen zijn ideaal voor renovatie, waarbij een gasketel een op een vervangen wordt door een warmtepomp.

Bovendien werken de warmtepompen met het koelmiddel R290 (propaan), dat zeer klimaat­vriendelijk is in vergelijking met de koel­middelen die in conven­tionele warmte­pompen worden gebruikt. Met dit koel­middel kunnen de warmte­pompen aanvoer­temperatuur tot 70 °C bereiken, zelfs wanneer het koud is buiten. De bestaande radiatoren kunnen daarom ook gewoon verder worden gebruikt. De installatie van vloer­ver­warming is niet verplicht, waardoor de kosten van renovatie binnen de perken blijven. De nieuwe warmte­pompen zijn voordeliger in energieverbruik en voor­deliger dan een gasketel, zeker gezien de huidige energie­prijzen.

Met de nieuwste reeks Vitocal lucht-waterwarmtepompen kunnen verwarmingssystemen ook in oudere huizen gemakkelijk worden gemoderniseerd dankzij milieuvriendelijk koelmiddel, een nieuw hydraulisch concept en het nieuwe Viessmann Energy Management Platform.

Snelle en eenvoudige installatie

Vroeger hadden warmtepompen meer compo­nenten buiten de unit (bijv. de buffertank) en nu zit dit alles compact in één apparaat (binnenunit), wat veel tijd en ruimte bespaart. Doordat de monobloc warmtepomp veel voor­gemonteerde accessoires heeft en zich laat aan­sluiten als een gasketel via een nieuw gepatenteerd Hydro AutoControl hydraulisch concept wordt de installatie­tijd met zo’n 90 tot 120 minuten verkort.

Het installatiebedrijf heeft bovendien geen koel­technische kwalificatie nodig. De handelingen zijn vergelijkbaar met die voor de installatie van een gas­ketel, en de inbedrijfstelling gebeurt via dezelfde toepassing (ViGuide) – de interface, de codeer adressen en de menu’s zijn dezelfde. De nieuwe monobloc warmte­pompen hebben heel weinig koel­middel en zijn daarom niet wettelijke verplicht voor onder­houd. Maar Viessmann raadt aan om, zoals een gasketel, je warmtepomp twee­jaarlijks te laten nakijken. Viessmann biedt ook onderhoudscontracten aan.

Altijd geconnecteerd en opvolging op afstand

Het elektronische platform van de nieuwe warmte­pompen beschikt over een geïntegreerde internet aan­sluiting link die communicatie via het internet met het toestel toelaat. Dit betekent dat verwarmings­tijden en temperaturen gemakkelijk kunnen worden ingesteld met behulp van een smartphone en de gratis ViCare-app. Bij activatie zijn de nieuwe warmte­pompen met de Viessmann installateur verbonden. De warmte­pomp stuurt eventuele fouten recht­streeks en zonder tijds­vertraging door. Hierdoor kan de installateur meteen de nodige maat­regelen treffen en vallen nodeloze ver­plaatsingen weg.

Het nieuwe Viessmann Energy Management (zie later) in het elektronica platform worden geïntegreerd. Het combineert apparaten zoals de Vitocal warmte­pomp en eventueel aan­wezige batterijen, warm­water­boilers tot een totaal­systeem en maakt de energie­stromen transparant.

Award winning design – IF Gold award 2021 en superstille werking

De nieuwe warmtepomp valt op door haar mooi design. Het uitzicht van een buitenunit van een warmtepomp is belangrijk. Het maakt tenslotte deel uit van de uitstraling van een woning. De Vitocal 250-A heeft een heel mooi en ook functioneel design. Met dit design won Viessmann De IF Gold award 2021. Doordat we steeds dichter bij elkaar bouwen en wonen is geluid een cruciale factor geworden. Huiseigenaars en hun buren zijn gevoelig voor geluidsoverlast. Deze warmtepomp blinkt uit door haar superstille werking.

De nieuwste reeks Vitocal warmtepompen bestaat uit: 

• Vitocal 250-A en Vitocal 252-A: wand -en vloertoestel met ingebouwde warmwaterboiler 

• Vitocal 250-AH: hybride toestel voor aanvulling bij een bestaande gas of mazoutketel 

• Vitocal 150-A en 151-A: prijsvriendelijke variant, wand-en vloertoestel met ingebouwde warmwaterboiler   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details