NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een derde minder gasverbruik met slimme regeling
Precies de veelzijdigheid en de eenvoudige besturing maken van evohome een geliefde oplossing in heel wat gebouwen.

Een derde minder gasverbruik met slimme regeling

De Sint-Paulusschool campus Anzegem wou zuiniger omgaan met energie, omdat de verwarmingsinfrastructuur in het voormalige klooster verouderd was. Het hele gebouw warmde op van 6 tot 22 uur, zonder veel regeling. Dat leidde tot een hoge energiefactuur. Resideo bood de oplossing met de HR91 en evohome.

De HR91 biedt een grote flexibiliteit voor de gebruikers, zonder een uitgebreide installatie en zonder enig breekwerk.

De hele dag door alle lokalen gelijk verwarmen, ook klassen die niet gebruikt worden en plaatsen waar het gerust een graadje kouder mag. Het is niet de meest zuinige manier om met energie om te springen. Of de meest praktische. “Voor en na elke vakantie moest ik alle systemen manueel uit- en aanzetten”, legt schooldirecteur Frederik Glorieux uit. “Daarom gingen we op zoek naar een oplossing die we vanop afstand kunnen bedienen en waarmee we de verwarming lokaal kunnen sturen. En de tijdswinst aan het begin en het einde van de vakantie is uiteraard mooi meegenomen.”

“Het is aangenaam als een partner meedenkt en snel schakelt.”

Snelle impact zonder grote wijzigingen

Sint-Paulus nam contact op met Resideo. Zij stelden een snel te implementeren oplossing voor met evohome en HR91. Senior sales engineer Sam Blommaerts van Resideo licht het systeem toe: “In projecten als deze is de verwarmingsinfrastructuur voorzien. De HR91 biedt een grote flexibiliteit voor de gebruikers, zonder een uitgebreide installatie en zonder enig breekwerk. Het gaat slechts om de montage van een aantal radiatorkranen en een ontvanger op de ketel. Met een snelle impact bovendien. De verwarming van het schoolgebouw verbruikt maar liefst een derde minder energie dan voorheen.”

De verwarming van het schoolgebouw verbruikt maar liefst een derde minder energie dan voorheen.

Om te garanderen dat de draadloze sturing vanop elke locatie met scherm vlot werkt, werden de signaalsterktes bij het begin van het project nauwkeurig uitgemeten door Resideo. “Die draadloze sturing is echt een groot gemak”, vindt de schooldirecteur. “Op elke verdieping hebben we een scherm van waarop we de verwarming kunnen aansturen. Die schermen staan telkens in een lokaal of een technische ruimte, zodat de leerlingen er niet bij kunnen. Het systeem is heel gemakkelijk en intuïtief. We waren snel vertrokken. Het is eenvoudig om lokalen toe te voegen, schema’s op te stellen en veel meer. Een optimale afstelling van de verwarming houdt het zo zuinig mogelijk.”

Precies die veelzijdigheid en de eenvoudige besturing maken van evohome een geliefde oplossing in heel wat gebouwen. Ook B&B’s en studentenkotten zijn enkele van de geslaagde toepassingen. “In studentenkotten besparen we energie door in de kamers op vaste momenten automatisch de temperatuur te laten zakken. Keren de studenten terug van hun les, dan zetten ze de verwarming zelf terug wat hoger. Kwestie van niet te verwarmen als de kotten toch leeg staan”, aldus Sam Blommaerts.

Om te garanderen dat de draadloze sturing vanop elke locatie vlot werkt, werden de signaalsterktes bij het begin van het project nauwkeurig uitgemeten.

Antivandalismekappen in test

Aanvankelijk had de directeur wat schrik voor de bestendigheid van de knoppen tegen de nieuwsgierige leerlingen. In de eerste maanden gingen een aantal knoppen stuk en werden er een paar meegenomen. Uiteindelijk viel dat best mee, maar om de dure knoppen beter te beschermen, stelde Resideo voor om antidiefstal­kappen te gebruiken. Frederik Glorieux: “Ik nam contact op om het probleem voor te leggen en ze kwamen snel met dit idee op de proppen. De kappen zijn getest en worden binnenkort geleverd. Het is aangenaam als een partner meedenkt en snel schakelt.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details