NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een efficiënter, duurzamer en comfortabeler gebouwbeheer

Een efficiënter, duurzamer en comfortabeler gebouwbeheer

Toen Gira in 1905 het levenslicht zag, was er van echte gebouwbeheersystemen natuurlijk nog geen sprake. De Duitse firma maakte naam en faam met aan/uit-schakelaars en zette nadien de stap richting domotica en gebouwbeheer. Steven Moreau, verkoopleider België bij Gira, stelt vast dat er 114 jaar later heel wat veranderd is, en zeker het laatste decennium: nieuwe systemen die inzetten op duurzaamheid zijn in opmars, en systemen die vroeger op zichzelf stonden zijn tegenwoordig aan elkaar verbonden. 

De grote evoluties van het voorbije decennium hebben één rode draad, meent Moreau: efficiëntie en duurzaamheid. “Zo bestaat de verlichtingsregeling tegenwoordig uit veel meer dan een aan/uit-schakelaar. De gewenste hoeveelheid licht kan exact gerealiseerd worden door het armatuur. Zo kan men bijvoorbeeld rekening houden met het zonlicht dat in het gebouw schijnt.” 

Moreau stelt nog een belangrijke evolutie vast: “We zien steeds meer integratie met andere systemen, zoals HVAC. Neem nu een vergaderzaal, waarbij op basis van het signaal van de aanwezigheidsmelder meteen de verwarming en ventilatie inschakelt, en het licht automatisch wordt geregeld. Tien jaar geleden waren dat allemaal aparte systemen, nu kunnen alle technieken met elkaar verbonden worden in een vernuftig, efficiënt systeem.”

‘We moeten erop blijven toezien dat we alle energie die we opwekken via zonnepanelen ook daadwerkelijk verbruiken, en zo onder- en overproductie vermijden.’

Nuttige innovatie of gadgets?

In een steeds evoluerende maatschappij worden we overspoeld met nieuwe toepassingen. Hoe onderscheiden we nuttige innovaties van gadgets zonder duidelijke meerwaarde? “Wat voor de ene een gadget is, kan voor iemand anders net heel interessant zijn”, aldus Moreau. “Een systeem waar je tegen spreken om het licht aan te steken: dat lijkt misschien niet nodig, maar dit kan het leven van bijvoorbeeld iemand met een handicap gemakkelijker maken. Het komt er dus op aan om de juiste toepassingen aan de juiste mensen aan te raden. Voor fabrikanten als Gira is dan ook een belangrijke adviesfunctie weggelegd.” Het staat vast dat er nog enkele boeiende evoluties zitten aan te komen, meent Moreau: “Het Internet of Things (IoT) speelt uiteraard een belangrijke rol. Het bedienen van de woning kon al vanop de smartphone, maar met IoT kan dit nu ook met bijvoorbeeld een Garmin of Apple Watch. Een ander belangrijk gegeven is het regelen van toestellen in combinatie met het meten van diverse gegevens, zoals weersvoorspellingen en stroomopname of -afgave. Zo kunnen we bijvoorbeeld verlichting, verwarming en het opladen van de auto intelligent regelen, al naargelang de opbrengst van zonnepanelen. We moeten er ook op blijven toezien dat we alle energie die we opwekken via zonnepanelen ook daadwerkelijk verbruiken, en zo onder- en overproductie vermijden.”

Een evolutie die Moreau razend snel ziet bewegen, is de koppelingen van muziekinstallatie met KNX-systemen. “Vroeger was dit een nichemarkt, tegenwoordig bevat meer dan de helft van onze projecten een volledige sturing van het muzieksysteem. Als iemand ’s morgens opstaat kan de radio meteen aanspringen, op een bepaald volume en de juiste zender. Ook in bijvoorbeeld de wachtzaal van de dokter biedt dit heel wat mogelijkheden. Muziek als stand-alone toepassing, dat lijkt echt verleden tijd.” 

‘We moeten erop blijven toezien dat we alle energie die we opwekken via zonnepanelen ook daadwerkelijk verbruiken, en zo onder- en overproductie vermijden.’

Achterstand op buurlanden

Moreau merkt dat landen als Duitsland en Nederland een stuk verder inzake efficiënt en comfortabel gebouwbeheer, wanneer het over openbare gebouwen gaat. “We zien dat overheden in die landen meer vooraf investeren om gebouwen goed uit te rusten, in plaats van achteraf subsidies toe te kennen. Bovendien volstaat het huidige subsidiestelsel niet om de beste technieken te kunnen plaatsen. Ook onze manier van aanbesteden is problematisch: de goedkoopste bieder wint meestal, maar dat is niet altijd diegene met het beste plan.” 

Er is dan ook nood aan meer langetermijnvisie, vindt Moreau: “In plaats van puur naar het budget te kijken, zou men ook kunnen redeneren: ‘door nu een bepaald bedrag te investeren kunnen we op termijn misschien meer geld uitsparen aan energiekosten.’ Dat zien we op dit moment nog te weinig.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details