NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een gaswarmtepomp als oplossing voor een stadsproject
De nieuwe toestellen zijn reeds voorzien om te kunnen werken op groene gassen.

Een gaswarmtepomp als oplossing voor een stadsproject

Om de klimaatdoelstellingen te behalen en de energiecrisis te bezweren, is er eigenlijk maar een weg voorwaarts. Ook voor de verwarming en koeling van gebouwen, en dat is het reduceren van vraag naar energie en de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie. Om de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie waar te maken, zijn er inspanningen nodig, zowel stoomopwaarts als stroomafwaarts. 

Stroomopwaarts betekent dat het verder ver­goenen van gas, maar ook van elektriciteit. Dat is een transitie die duidelijk al gaande is, maar waar nog een belangrijk potentieel onbenut blijft, maar dat onbenutte potentieel zal door de huidige context meer dan waarschijnlijk versneld gaan worden ingevuld. Ook stroom­afwaarts houdt die transitie inspanningen in. En dat kan gebeuren door het maximaal inzetten op lokaal beschik­bare, hernieuwbare energie via het plaatsen van warmtepompen en zonne­panelen. Die kunnen dan weer perfect aangevuld worden met hoog-efficiënte gas­toestellen die hogere water­temperaturen kunnen leveren op koude winter­dagen en voor de productie van sanitair warm water.

‘In combinatie met die gaswarmtepomp en gasketels voorzien we echt wel duurzame warmte voor verdeling doorheen deze site, die toch heel wat appartementen omvat.’

Stijgende complexiteit

De bouwsector heeft in toenemende mate aan­dacht voor energie-efficiëntie en duurzaamheid. Hierdoor wijzigt de rol van integratoren en installateurs. In de praktijk nemen zij steeds meer de rol van begeleider en adviseur op zich. Dat merkt ook HVAC-integrator Sanitel. Hans Jacos van Sanitel licht toe: “Wij bouwen heating, ventilation, airconditioning en sanitaire installaties. Wat zien we vandaag in de markt? Wij zien dat er een stijgende complexiteit is van installaties in combinatie met een toegenomen aandacht voor energieverbruik. Dat zorgt ervoor dat wij als HVAC-integrator, vanuit onze eigen studiedienst de vraag, de behoefte van de klant vertalen naar de meest efficiënte oplossing. Niet gewoon een installatie bouwen, maar echt meedenken, zoeken naar de meest efficiënte oplossing.”

Een voorbeeld van zo’n complex project waarvoor een oplossing op maat werd uitgewerkt, is het wooncomplex Leiekouter. Voor deze ontwikkeling van 51 wooneenheden in hartje Gent werd geopteerd voor een gaswarmtepomp. De installatie was in handen van Climaways. Een centrumomgeving zorgt voor een aantal beperkingen. Een van die beperkingen die we hier hadden, was: we konden niet boren om een traditionele warmtepomp te kunnen aansluiten, waardoor we finaal hebben gekozen voor een gaswarmtepomp.

Jef Schelkens, zaakvoerder van Climaways: “Een gaswarmtepomp, dat is een toestel dat werkt op gas, en uiteraard die verbranding gebruikt, maar bijkomstig gaat die ook nog energie uit de buitenlucht onttrekken, dat is gratis energie, waar­door het rendement van klassieke condensatie­ketel met warmtepomp aanzienlijk ver­hoogd wordt. Als je gaat kijken bijvoorbeeld in vergelijking met een klassieke condensatieketel. Dan gaat je verbruik met een gaswarmtepomp 25 tot 35 procent kunnen verlaagd worden.”

Naast dit verlaagde verbruik, biedt deze gas­warmtepomp een duurzame bron voor een comfortabele verwarming. “Enerzijds is dat een primaire energie die in kilowattuur nog altijd een prijsgunstige energiebron is. Daarbij komt nog dat aansluitvermogen op de meeste plaatsen voldoende beschikbaar is. Een derde belangrijk punt is dat je met deze technologie ook hogere watertemperaturen kan gaan maken. Dus in combinatie met die gaswarmtepomp en gasketels voorzien we echt wel duurzame warmte voor verdeling doorheen deze site, die toch heel wat appartementen omvat.”

Wooncomplex Leiekouter, de ontwikkeling van 51 wooneenheden in hartje Gent.

Klaar voor de toekomst

Bovendien zijn de nieuwe toestellen reeds voor­zien om te kunnen werken op groene gassen. Dat kan residentiële verwarming in de toekomst nog duurzamer worden. Door op dit ogenblik al meteen te kiezen voor gas en een gaswarmtepomp als verwarmingssysteem voor uw gebouw, weet je dat je voor de toekomst natuurlijk ook zeker bent. Want op dit moment komt er natuurlijk aardgas doorheen het netwerk, maar dat type gas kan absoluut gaan evolueren naar groengas, nieuwere, synthetische gassen bijvoorbeeld, of waterstof. Een combinatie van gaswarmtepompen en gasketels die kunnen ook prima al werken op dat nieuwe groene gas.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details