NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een hybride verwarming voor een woning met radiatoren én vloerverwarming
De keuze viel op een SolvisBen buffervat, met vanbinnen een kleine condenserende gasketel van 18 kW.

Een hybride verwarming voor een woning met radiatoren én vloerverwarming

Bij een woning uit 2007 werd een oude gaswandketel vervangen door een hybride verwarmingsinstallatie van het merk Solvis. Hybride ­betekent in dit geval dat een gelaagde buffer (SolvisBen) met een ingebouwde gasbrander wordt gecombineerd met een lucht-water warmtepomp. Installateur Valeer Timmers legt uit.

Vroeger: te weinig warm water en pendelgedrag

In het verleden was de woning uitgerust met een gaswandketel met door­stroming, met als gevolg: een beperkte warmwatervoorziening. Bovendien was de ketel te ‘zwaar’ in verhouding met het verbruik van de woning. Dit zorgde voor pendelgedrag. Na 12 jaar was het toestel dan ook versleten.

De opdracht: zo veel mogelijk gratis hernieuwbare energie

“We hebben berekend wat de interessantste oplossing zou zijn, want de klant heeft ook fotovoltaïsche panelen liggen,” vertelt Valeer. “Het is dus belangrijk dat ze bij piekbelasting die gratis opgewekte stroom kunnen gaan gebruiken.” De keuze viel op een SolvisBen buffervat, met vanbinnen een kleine condenserende gasketel van 18 kW. Buiten werd een warmtepomp van 8 kw geplaatst. 

Bij een woning uit 2007 werd een oude gaswandketel vervangen door een hybride verwarmingsinstallatie van het merk Solvis.

Een buffervat met gascondensatiebrander

De SolvisBen is voor een installateur makkelijk te openen. “Vanbinnen zie je het buffervat met onderaan een gascondensatiebrander. Op het moment dat het buiten koud is en je de warmtepomp uitzet, schakel je over op gas. De brander gaat dan de bovenkant van het buffervat op temperatuur houden.”

Hoog debiet warm water

Het toestel is ook uitgerust met een warmwaterstation. Dat wil zeggen dat er geen boiler op temperatuur moet gehouden worden en er dus ook geen risico is op legionellabesmetting. Het systeem is ook zo opgebouwd dat het heel veel debiet warm water kan geven, meer dan bij een gewone doorstromer. Dat verhoogt het comfort in de warmwatervoorziening. 

De SolvisBen is voor een installateur makkelijk te openen.

Pompgroepen voor een maximaal rendement

Valeer plaatste ook twee pompgroepen. “Als er bij een renovatie radiatoren én vloerverwarming aanwezig zijn in de woning, dan plaatsen we pompgroepen om het maximale rendement te halen uit het systeem.” De pompgroep zorgt ervoor dat er warmte naar de radiatoren worden gestuurd volgens een bepaalde curve, binnen de uren dat de radiatoren aan staan en rekening houdend met de buitentemperatuur. 

‘Als er bij een renovatie radiatoren én vloerverwarming aanwezig zijn in de woning, dan plaatsen we pompgroepen om het maximale rendement te halen uit het systeem.’

Slimme sturing van retourwater

Het water dat doorheen de radiatoren heeft gestroomd (het retourwater) is nog warm genoeg om te gebruiken voor de vloerverwarming. De tweede pompgroep leidt dat water dus eerst naar de vloerverwarming en pas daarna terug naar het buffervat. Tegen dat het water naar de SolvisBen gestuurd wordt, is het koud, met een optimaal condensatie-effect tot gevolg. En dat is een unieke toepassing. 

De van oorsprong Duitse Solvis-producten worden in België exclusief verdeeld door ClimaWays, specialist in duurzame verwarmingstechnieken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?