NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een krachtige spoeling om het verwarmingssysteem nieuw leven in te blazen
De Fernox Powerflow MKIII is een krachtige spoelmachine, die kan worden uitgerust met een magneetfilter voor nog betere prestaties.

Een krachtige spoeling om het verwarmingssysteem nieuw leven in te blazen

Fernox bouwde een sterke reputatie op bij de verwarmingsinstallateurs, vooral vanwege zijn chemische producten voor de behandeling van water in centrale verwarmingssystemen. Maar de specialist biedt ook mechanische apparatuur om het werk efficiënter en gemakkelijker te maken: Fernox Powerflow MKIII, een krachtige spoelmachine die slib, kalk en vuil volledig verwijdert. HEM Chauffage, gevestigd in Clavier bij Huy, maakt er al een jaar met plezier gebruik van.

Menan Shabaz leidt het kleine familiebedrijf met zijn vader en kan rekenen op twee arbeiders voor de installatie, de herstelling en het onderhoud van verwarmingsinstallaties in de brede regio tussen Hoei, Marche-en-Famenne en Luik. De firma is ook actief op het gebied van badkamerontwerp, waterbehandeling en ventilatie.

HEM Chauffage is al lang vertrouwd met Fernox en installeert systematisch een filter van het type Omega of TF1 bij de installatie van een gasketel. Voordat het team de Fernox Powerflow MKIII spoelmachine kocht, had het al producten van dezelfde fabrikant gebruikt om slib uit het circuit te verwijderen.

Een volledige spoeling van het water in het verwarmingscircuit is goed voor het comfort, maar op termijn ook voor de verwarmingsfactuur.

Efficiënt spoelen van het hele systeem in één handeling

Wanneer de herfst aanbreekt en de verwarmings­systemen weer op volle toeren draaien, worden gebruikers soms geconfronteerd met een ketel die wel draait, maar de radiatoren niet naar behoren opwarmt. Dit kan het gevolg zijn van slib of roest in het systeem, maar ook van gedeeltelijk verstopte leidingen. 

Een radiator die bovenaan warm is maar onderaan koud, wijst op een afzetting die de werking van het systeem beïnvloedt. Een volledige spoeling van het water in het hele circuit kan dan een oplossing bieden, gunstig voor het comfort maar op termijn ook voor de verwarmingsfactuur.

Menan Shabaz: “Een week voor de eigenlijke spoeling giet ik een fles Fernox Cleaner F3 in het systeem en vraag ik aan de klant de verwarming aan te zetten om het product te laten werken. Dit zal alle vuil losmaken, zodat het gemakkelijker kan worden weggespoeld. Een week later sluit ik de Powerflow MKIII aan op de circulatiepomp, met behulp van een bij Fernox verkrijgbare adapter. Deze krachtige pomp, met een voor- en retourstroom, filtert al het water in het circuit.”

De duur van de operatie hangt af van de omvang van de installatie. De verwarmingsmonteur gaat, met behulp van de kranen, op elke verdieping radiator per radiator af. Het zwarte water wordt ontdaan van slib. 

Mena Shabaz: ‘Een week nadat ik een fles Cleaner F3 in het systeem heb gegoten, sluit ik de Powerflow met een adapter aan op de circulatiepomp.’

Gemoedsrust

Voordat HEM Chauffage de Powerflow MKIII aankocht, werkte het bedrijf met een eenvoudige pomp, zonder magneetfilter. “Het resultaat kwam zelfs niet in de buurt. Ik slaagde er niet in om meer dan 30 tot 40 procent van de onzuiverheden op te vangen. Het voordeel van de filter (beschikbaar als optie) bij het terugwinnen van slib is dat je de filter kan openen, schoonmaken en aan de klant kan laten zien. Dit maakt het voor de klant gemakkelijker om te zien dat de investering de moeite waard is. Elke klant die gemoedsrust wil, zou het verwarmingssysteem moeten laten spoelen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details