NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een kwart eeuw aan expertise in waterbehandeling in Belgïe
‘De jongste jaren zien we dat er meer vraag is naar doelgerichte wateranalyses. Verschillende testmethodes maken intussen deel uit van ons standaardpakket.’

Een kwart eeuw aan expertise in waterbehandeling in Belgïe

Sinds het belang van waterkwaliteit eind jaren negentig zienderogen toenam, bouwde Fernox in de kwarteeuw die volgde een sterke ­reputatie uit als marktleider van chemische waterbehandelingsproducten voor watervoerende verwarmingsinstallaties. Ook vandaag is het verhaal van Fernox brandend actueel, want in het licht van de huidige energiecrisis is de relevantie van deskundige waterbehandeling alleen maar toegenomen.

Op vlak van waterbehandeling in cv-installaties is er in België een grote weg afgelegd. Fernox, in het Verenigd Koninkrijk al actief sinds 1964, maakte die evolutie mee vanop de eerste rij. “In 1998 zagen we de opkomst van de condenserende wandketels. De grote, vloerstaande ketels kwamen steeds minder voor”, vertelt Yves Desplenter, Sales Manager bij Fernox. 

Kalkafzettingen en verstoppingen

Die shift bracht ook een ander type warmte­wisselaar met zich mee, en verhoogde ook het belang van een goede waterkwaliteit. “Er doken immers steeds meer problemen op met het water in de leidingen – denk maar aan kalkafzettingen in en verstoppingen van de warmtewisselaar, als gevolg van corrosieslib.” En het eindpunt is nog lang niet bereikt, want verwarmingsoplossingen worden steeds meer hoogtechnologisch, en dat gaat gepaard met strikte vereisten op vlak van waterkwaliteit.

Met een brede range aan cv-waterbehandelings­producten was Fernox goed geplaatst om dit probleem tegemoet te komen. “We wilden de kennis die we in het VK hadden vergaard, in samen­werking met ketelfabrikanten wereld­wijd verspreiden over andere markten”, aldus Desplenter. De Fernox-aanpak behelst drie een­voudige, maar cruciale principes: “De cv-installatie reinigen, beschermen en zorgen voor lekafdichting.” 

Fernox maakte al snel naam op de Belgische markt, en was begin jaren 2000 een van de eerste spelers in de sector met een Belgaqua-certificaat van categorie drie, nodig voor het toepassen op een combi-ketel. In 2009 zette de firma een nieuwe, grote stap met de ontwikkeling van de eigen cv-filter, de TF1 Filter. Desplenter: “Een belangrijke stap vooruit in de fysieke afscheiding van vuil uit het water van de cv-installatie.”

500.000 behandelde installaties

De afgelopen 25 jaren werden er naar schatting zo’n 500.000 huishoudelijke CV-installaties met Fernox producten behandeld in ons land. Fernox ondersteunt actief meer dan 250 bedrijven die zich specialiseren in het reinigen van cv-installaties. “We zien dat de aandacht voor waterkwaliteit blijft groeien. De jongste jaren zien we dat er meer vraag is naar doelgerichte wateranalyses. Verschillende testmethodes maken daarom intussen deel uit van ons standaardpakket”, klinkt het bij Desplenter. 

Toch is er nog een lange weg af te gaan om de kwaliteit van het verwarmingswater in België op peil te brengen en te houden. Er is nog altijd nood aan bewustwording, beweert Yves Desplenter: “Er wordt vaak gekeken naar drukbehoud, terwijl waterkwaliteit minstens even belangrijk is. Je mag de klemtoon niet leggen op één enkel aspect – de prestaties van een installatie zijn onderhevig aan verschillende parameters. Waterbehandeling maakt dan ook onmiskenbaar deel uit van een goed functionerende installatie.” 

Energiecrisis

Wie in het verleden nog niet overtuigd was van het belang van waterkwaliteit, zal zich ongetwijfeld wel laten overtuigen nu er ook nog eens een energie­crisis bij komt kijken. Ook inzake water­kwaliteit zorgen de stijgende energie­prijzen voor een mentaliteits­wijziging, zegt Desplenter. “Vroeger diende water­behandeling vooral om curatief te kunnen ingrijpen: een installatie reinigen na een verstopping, en ze nadien beschermen. Nu zien we een omslag: proactief werken is essentieel. De installateur doet er goed aan om al van bij de opstart de juiste keuzes te maken, zijn voorzorgen te nemen en de waterkwaliteit te allen tijde op peil te houden. Alleen dan garandeert hij immers een maximaal rendement van de verwarmingsinstallatie – en dus lagere energiekosten. Met ons brede Protector-aanbod bieden we hier de juiste tools voor.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details