NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een meerwaarde voor de energiebalans

Een meerwaarde voor de energiebalans

Het energiebesparend ventiel Geberit ERV sluit een energie-technisch zwakke plek

Zelfs in een gebouw met 4 verdiepingen kan het warmteverlies via de functionele openingen van de afvoerleidingen aanzienlijk zijn. Het nieuw energiebesparend ventiel Geberit ERV beperkt dit warmteverlies. Wanneer het op de verluchtingsleidingen wordt gemonteerd, houdt het de energie vast in de buis, zonder de werking van de verluchting te hinderen. Het ERV ventiel is verkrijgbaar vanaf januari 2019.

Vooral in het koude seizoen kan er veel warmte verloren gaan via de verluchtingsleidingen van afvoersystemen in gebouwen. Deze leidingen eindigen meestal op het dak van het gebouw en zijn aan de bovenkant open. Om warmteverlies tegen te gaan, brengt Geberit nu het energiebesparend ventiel Geberit ERV op de markt. Deze houdt de warmte vast in de leiding, zonder de werking van de verluchting te beperken. Dit is mogelijk door een gepatenteerd magnetisch membraansysteem die op het ventiel is aangebracht. In beide richtingen kunnen membranen worden geopend en brengen ze zo de druk in de leidingen in evenwicht, afhankelijk van de situatie.

“Het open uiteinde van de verluchtingsleiding heeft een cruciaal nadeel dat tot op heden onopgelost was gebleven: De warme lucht stroomt door de dakopening naar buiten, waardoor er ongemerkt energie verloren gaat”, zegt Ronald De Groot Product Manager bij Geberit nv.

“In tijden waarin duurzaam en energiebesparend bouwen steeds belangrijker wordt, vormt warmteverlies een centraal thema. Zelfs in een goed geïsoleerd gebouw zijn er altijd nog energie-technisch zwakke plekken. De ontluchting van de afvoerleiding is er één van, die we nu met het ERV ventiel sluiten.”

Drukvereffening
De beluchtingsventielen die tot nog toe werden gebruikt, werken slechts in één richting, zonder oplossing voor de eventuele overdrukken. Daarom mogen ze alleen op secundaire verluchtingen worden geïnstalleerd. Het energiebesparend ventiel Geberit ERV is voorzien van onderhoudsvrije en weerbestendige siliconenmembranen. De magnetische membranen gaan automatisch open wanneer er een drukvereffening nodig is. De rest van de tijd blijven ze gesloten. Afhankelijk van de situatie, kunnen er zowel naar binnen als naar buiten membranen openklappen, wat nodig is als er een onderdruk ontstaat in de afvoerleiding of er een overdruk moet worden gecompenseerd.

Zeer eenvoudige montage
Dankzij de eenvoudige opsteekmontage is het plaatsen van het energiebesparend ventiel Geberit ERV zeer eenvoudig. Het is geschikt voor alle gangbare verluchtingsleidingen met buisdiameter d110. Na montage is het energiebesparend ventiel Geberit ERV bestand tegen de meeste omgevings- en weersinvloeden. De onderhoudsvrije siliconenmembranen zijn vorstbestendig en dankzij het geïntegreerde beschermrooster tegen insecten en bladeren hoeft ze niet te worden gereinigd. Bij een hagelproef die werd uitgevoerd door het Zwitserse materiaalkeurings- en onderzoeksinstituut, haalde het energiebesparend ventiel Geberit ERV met Klasse 4 de op één na hoogste beoordeling. Het energiebesparend ventiel is bovendien ook stormvast.

Het energiebesparend ventiel Geberit ERV is vanaf januari 2019 verkrijgbaar.

Meer informatie en beeldmateriaal vindt u vanaf 01/01/2019 op www.geberit.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details