NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Een revolutionaire combinatie van UV-C en luchtbehandeling’

‘Een revolutionaire combinatie van UV-C en luchtbehandeling’

Op 17 november vierden we – in mineur – de eerste verjaardag van het coronavirus. Intussen staat de wetenschap niet stil. Een werkend vaccin komt steeds dichterbij, en nieuwe technologieën helpen een handje in de strijd tegen het virus. Steeds meer wordt duidelijk dat ­UV-C-licht een belangrijke rol kan spelen in het afbreken van virusdeeltjes. Het ingenieuze Bluescience-systeem, in België verdeeld door Linum Europe, zet in op UV-C-ledstrips die op bestaande airconditioningsystemen geplaatst kunnen worden.

Met een UV-C-stralingsmeter test men de installatie vooraleer deze als actief en werkend kan beschouwd worden.

Anno 2020 is het niet meer verantwoord om met veel mensen samen te komen in kleine, openbare ruimten. Kantoren, vergaderzalen, restaurants, ­cafés en wachtkamers: het zijn overdekte hotspots, waar een hoger risico bestaat op een infectie in de lucht. Bluescience gebruikt de aard van deze indoor hotspots om, via de wandunits en het daarin gemonteerde luchtdesinfectiesysteem, deze ver­vuilde lucht op te nemen en te reinigen, en zo de kans op infectie of besmetting enorm te verminderen. De Bluescience-technologie wordt op de markt gebracht door Blue Diamond, producent van condens­waterpompen. Linum Europe verdeelt Bluescience in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “Vanwege de corona­crisis komen er heel wat nieuwe systemen en technologieën op ons af. Wij willen de focus leggen op een technologie met een bewezen werking. En dat is het geval bij UV-C”, licht Jéroom Roussel, sales manager bij Linum Europe, toe. “Deze technologie combineren met luchtbehandeling is een baan­brekende revolutie. Zo kan de lucht in drukke ruimtes tegelijk gekoeld en gezuiverd worden, zonder verdere verspreiding van bacteriën en virussen.”

De Leddriver is compact en laat ze makkelijk installeren onder de afdruip, in de kabelgoot of in het plafond boven de unit.

Constante UV-C-desinfectie

Bluescience is een eenvoudig systeem voor alle bestaande airconditioningsystemen, waarmee de uitgeblazen geklimatiseerde lucht via een constante UV-C-desinfectie van virussen, bacteriën en geuren gezuiverd wordt. De warme en vervuilde lucht wordt rond de koelspiraal van de airconditioning ondergedompeld in UV-C licht en zo gezuiverd. Resultaat: gekoelde lucht die voor 99,9 procent vrij is van virussen, bacteriën, schimmels en geuren. Om een kiemdodend effect te hebben, moeten UV-C-lampen een golflengte van 100 tot 280 nm hebben. De golflengte van dit product is 265-278 nm en komt overeen met de kiem­dodende piek van UV-C-licht.

Bluescience bestaat uit een ledstrip in UV-C. Die dient aan de aanzuigzijde van de airco geplaatst te worden. Deze leds mogen niet uitstralen of in de richting van de kamer wijzen. De ledstrip is standaard voorzien van een coating die tegen koude en vocht beschermt. De leds zelf zijn niet gecoat om afbuiging of verdunning van de lichtstraling te voorkomen.

‘Wij willen de focus leggen op een technologie met een bewezen werking. En dat is het geval bij UV-C.’

Het systeem laat zich eenvoudig installeren en vergt zo goed als geen onderhoud. “Een professioneel onderhoud van de binnen-en buitenunit van de airco-installatie is natuurlijk wél onontbeerlijk”, aldus Roussel. Installatiebedrijven van airconditioning en klimaatoplossingen kunnen deze innovatieve oplossing meteen aanbieden bij hun nieuwe installaties, ofwel in retrofit. Het systeem is initieel ontwikkeld voor installatie op alle types wand­units, maar in de nabije toekomst zal het ook in plafondcassettes geïnstalleerd kunnen worden. Om de veiligheid te garanderen levert Linum ook de nodige oog- en handbeschermingsmiddelen voor de installateur. Bovendien worden de nodige stickers en veiligheidsmarkeringen voorzien voor wie de unit moet openen. Met een UV-C-stralingsmeter test men de installatie vooraleer deze als actief en werkend kan beschouwd worden. Tot slot stelt de fabrikant ook een duidelijke montage­handleiding en video tutorials ter beschikking. 

Bluescience is een eenvoudig systeem voor alle bestaande airconditioningsystemen, waarmee de uitgeblazen geklimatiseerde lucht via een constante UV-C-desinfectie van virussen, bacteriën en geuren gezuiverd wordt.

Het nieuwe normaal

Jéroom Roussel kijkt hoopvol naar de effecten van Bluescience, vandaag en morgen. “Het Blue­Science-systeem neutraliseert uiteraard ook andere bacteriën of ziektekiemen die in de lucht hangen. Maar het systeem is vandaag mee een deel van de oplossing om corona te bestrijden. Bijvoorbeeld in fitnessruimtes en horecazaken kan dit een belangrijke meerwaarde bieden. En net zoals een betere handhygiëne ook in een post-coronatijdperk van belang zal blijven, geldt hetzelfde ongetwijfeld voor luchtzuivering. In Duitsland en Oostenrijk loopt het trouwens al enkele weken storm voor het systeem.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details