NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een snelle montage van het expansievat

Een snelle montage van het expansievat

Doordat de componenten zijn voorgemonteerd, levert het de installateur een korte montagetijd op. Bij Caleffi kun je kiezen tussen een kunststof, stalen of messing console.

Maar wanneer kies je voor welk type?

Dat hangt in principe af van de voorkeur van de installateur, want alle 3 de uitvoeringen hebben eenzelfde werking en vergelijkbare technische capaciteiten. Zoals hierboven vermeldt, zijn ze allen voorgemonteerd en bestaan uit een veiligheidsklep, automatische ontluchter en manometer. Het enige grote verschil is de materiaalkeuze, en het feit dat de stalen console enkel dient om te verwarmen en de rest zowel verwarming als koeling aankan. De verdere (kleine) verschillen kun je hieronder lezen.

Kunststof expansievatconsole

De console met kunststof componenten kan voor zowel verwarming als koeling worden gebruikt (tot 50% glycol). Hij is uitgerust met een automatische expansievatkoppeling, dit betekent dat het expansievat vervangen kan worden zonder lekkages. Ook beschikt deze console over een ijzeren ophangbeugel en isolatieschalen.

Stalen expansievatconsole

De stalen console wordt dus enkel toegepast bij verwarming. De reden dat deze niet geschikt is voor koeling, is dat er bij koeling condensvorming kan ontstaan, wat zorgt voor corrosievorming.
Deze versie beschikt ook over een expansievatkoppeling. Het stalen lichaam is als het ware een ophangbeugel die direct op de muur bevestigd wordt. Deze console wordt gebruikt bij expansievaten onder de 35 liter en draagt het CE-keurmerk.

Messing expansievatconsole

De messing console is geschikt voor zowel verwarmen als koelen. Er bestaat een versie mét en zónder automatische expansievatkoppeling. Die laatste beschikt wel over een kogelafsluiter voor het expansievat. Ook bij deze versie dient het lichaam als ophangbeugel en wordt direct aan de muur gehangen.

Let op: bij toepassing in koelinstallaties, moeten er zelf isolatieschalen voorzien worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details