NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een toonbeeld van duurzame energie
Het gloednieuwe Durletpaviljoen is het eerste energie zelfstandige gebouw van het Domein Massembre te Heer, nabij de Franse grens.

Een toonbeeld van duurzame energie

Tekst en beeld Kieback & Peter

Na het doorlopen van een selectie- en aanbestedingsprocedure werd Kieback&Peter Belgium geselecteerd voor de implementatie van de automatische regeling DDC4000E en het gebouw- en energiebeheersysteem Qanteon. De onderscheidende voordelen van Kieback&Peter zijn: robuuste, toekomstgerichte en conforme meet- en regeltechnische oplossingen, de vele mogelijkheden inzake systeemintegraties en de laagste TCO (total cost of ownership). Het project werd gerealiseerd door Kieback&Peter Belgium onder de coördinatie van het studiebureau Boydens uit Groot-Bijgaarden.

De warmte- en koude productie geschiedt met een geothermische installatie, onder meer met een warmtepomp, zonnepanelen en twee luchtbehandelingskasten.

Het gebouwbeheersysteem Qanteon is geschikt voor kleine tot zeer grote gebouwen en heeft een geïntegreerd (software) energiemanagement­systeem. Het is de eerste software die met succes de strenge tests van de BACnet Testing Laboratories (BTL) heeft doorstaan en tegelijkertijd voldoet aan de eisen voor energiebeheer van de ISO-norm en de Energy Services Act (EDL-G). Qanteon is gecertificeerd als BACnet Advanced Operator Workstation (B-AWS) en is voorzien van het TÜV-keurmerk voor het beheer van energiegegevens volgens NEN-EN-ISO 50001. Met Qanteon kunt u op elke locatie en 24/7 inzicht krijgen in de prestaties van de technische installaties. Zo is eenvoudig het besparingspotentieel te ontdekken, zijn energiebesparingen direct te realiseren en is het effect te controleren.

Door de scheiding van de verschillende onderdelen, zoals de regelaar, I/O-modulen en touchscreen kan de configuratie exact aan de wens van de klant worden aangepast.

DDC flexibel inzetbaar

De warmte- en koude productie geschiedt met een geothermische installatie, onder meer met een warmtepomp, zonnepanelen en twee luchtbehandelingskasten. Voor deze installaties is het automatiseringsstation DDC4040E ingezet. Met behulp van projecteerbare objecten kunnen uiteenlopende ­regel- en besturingsfuncties van HVAC-installaties worden gecreëerd en dus precies aan de wens van de klant worden aan­gepast. Bovendien zijn ze eenvoudig uit te breiden via software objecten. De DDC4040E is uitgerust met een trendwaarde geheugen van 100.000 trendpunten, alsmede storingsmeldingen, registratie van storingen en andere gebeurtenissen. Door de scheiding van de verschillende onderdelen, zoals de regelaar, I/O-modulen en touch­screen kan de configuratie exact aan de wens van de klant worden aangepast. Bovendien kunnen voor alle parameters klant specifieke teksten worden opgenomen.

Het gebouwbeheersysteem Qanteon is geschikt voor kleine tot zeer grote gebouwen.

Elke ruimte individueel geregeld

Voor de verwarming en koeling zijn in de kamers en overige ruimten ventilo-convectoren geïnstalleerd, die geregeld worden met de LON-zone­regelaars RCN155-L.

Vakwerk in systeemintegraties

Ook op het gebied van systeemintegraties is Kieback&Peter goed toegerust. Bij dit project zijn gerealiseerd: de koppeling van de energietellers via M-bus, de zoneregelingen via LON, de warmte­pomp via Modbus en de bestaande installaties van andere paviljoenen via KNX.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details