NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Eenvoudig programmeerbare verlichting in Modemuseum Hasselt
De voorkeur ging naar een eenvoudig programmeerbaar systeem, dat in geval van beursrotatie eenvoudig door technici van het museum opnieuw kan worden geprogrammeerd.

Eenvoudig programmeerbare verlichting in Modemuseum Hasselt

De verlichting in een museum verdient de nodige aandacht. Hoe zorg je ervoor dat je exact de juiste hoeveelheid licht laat schijnen op de kwetsbare stukken, niet te veel en niet te weinig? B.E.G. Belgium ging de uitdaging aan en voorzag Modemuseum Hasselt van een ingenieus DALI-systeem per kamer. 

In 1986 koos het Hasseltse stadsbestuur ervoor om zich toeristisch te profileren als modestad. Modemuseum Hasselt was het resultaat: een eigentijds verankerd museum waar de klemtoon ligt op westerse mode uit heden en verleden. Naast klinkende internationale namen zoals Lanvin, Chanel, Yves Saint Laurent en Versace, plaatst de collectie ook hedendaagse ontwerpers met Limburgse roots in de kijker, zoals Martin Margiela en Raf Simons.

Modemuseum Hasselt deed beroep op B.E.G. Belgium, omdat het voor de verlichting van de diverse ruimtes in het museum een DALI-systeem per kamer wenste.

DALI-systeem per kamer

Modemuseum Hasselt deed beroep op B.E.G. Belgium, omdat het voor de verlichting van de diverse ruimtes in het museum een DALI-systeem per kamer wenste. Deze moesten elk afzonderlijk voorzien zijn van groepen, detectoren, oriëntatie­licht, soft start en scèneregelingen. De voorkeur ging naar een eenvoudig programmeer­baar systeem, dat in geval van beursrotatie een­voudig door technici van het museum opnieuw kan worden geprogrammeerd. De tentoon­stellingen in het museum zijn immers niet permanent. Elke zes maanden is er een nieuwe expo en wijzigt de opstelling in de kamers ingrijpend. 

In alle kamers was wel stroomvoorziening aan­wezig, maar geen DALI. Aangezien het een renovatie­project betrof, was het niet mogelijk om nieuwe bedrading aan te leggen. Daarom implemen­teerden de specialisten van B.E.G. Belgium in elke kamer een aparte voeding. 

Om alles zo modulair mogelijk te maken werden de detectoren en drukknopmodules (PBM BLE) op rails geplaatst. De drukknopmodule PBM BLE is verwerkt in een aansluitdoos, zodat deze ook eenvoudig te monteren is.  Modemuseum Hasselt wenste eveneens de branduren van de armaturen te weten. B.E.G. kon dit bereiken door een DALI-LINK relais met een urenteller te installeren. 

Omdat het een modemuseum is, was het belangrijk om een minimale en maximale LUX-waarde te hebben.

Hoeveel LUX per kledingstuk?

Omdat het een modemuseum is, was het belangrijk om een minimale en maximale LUX-waarde te hebben. Dat was een uitdaging, omdat de limiet al bereikt werd met de minimale LUX-waarde van de armaturen. Een moderator uit Parijs was aanwezig bij de programmering, en gaf bij elk kledingstuk aan hoeveel LUX er precies was toegestaan. Het maximale en minimale niveau per lamp kan worden ingesteld met de DALI-LINK. Dat is een unieke eigenschap, want bij andere producenten kan dit alleen per groep. 

B.E.G. spendeerde ook heel wat tijd aan het geven van opleidingen. Onder meer technici van de stad Hasselt, de installateur, mensen van het studiebureau, de mede-aannemer en het Modemuseum leerden van B.E.G.-experten alles over de werking en bediening van het systeem.  

Een moderator uit Parijs was aanwezig bij de programmering, en gaf bij elk kledingstuk aan hoeveel LUX er precies was toegestaan.

Install Day
B.E.G. Belgium verwelkomt installateurs graag op Install Day, op stand nr. 3. Het wordt een technische stand, waarin systemen als DACO, DALI-LINK en KNX de hoofdrol opeisen. B.E.G. presenteert er ook de nieuwigheden PD2N & PD4N, in de uitvoeringen: BMS DALI-2, DALI-LINK, DALI-SYS, DACO en KNX.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details