NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Eenvoudig verbrandingsattesten opmaken met nieuwe applicatie

Eenvoudig verbrandingsattesten opmaken met nieuwe applicatie

De bouw-en installatiesector is al langer de richting van de digitalisering ingeslagen. Dat heeft Euro-Index goed begrepen. Met de nieuwe mobiele app EuroSoft Attest maakt Euro-Index het de cv-technicus nu nog eenvoudiger om digitale verbrandingsattesten op te stellen en te beheren.

Zowel bij het in dienst nemen van een nieuwe verwarmingsketel als bij periodieke controles dienen er attesten opgesteld te worden. Vroeger bracht dit een heuse administratieve rompslomp met zich mee. Andy Claes, Marketing Manager bij Euro-Index: “Vroeger moest de installateur attestenboeken aankopen en die handmatig invullen. Bovendien is er in elk van de drie gewesten een ander attest vereist. Euro-Index heeft de papieren attesten al enkele jaren geleden gedigitaliseerd. Met de nieuwe app gaan we hier nog een stap verder in.”

‘De applicatie gidst de installateur doorheen een soort enquête, die hij veld per veld kan invullen.’

 

Tabbladen

De productontwikkelaars van Systronik, tevens de fabrikant van de bekende BLAUWE LIJN producten van Euro-Index, gingen aan de slag om een nieuwe app te ontwikkelen, die het werk voor de installateur zo eenvoudig mogelijk zou maken. EuroSoft Attest werkt via handige tabbladen, zegt Joren Kooreman, Product Manager bij Euro-Index: “De applicatie gidst de installateur doorheen een soort enquête, die hij veld per veld kan invullen. Nadat hij alle tabbladen heeft doorlopen, worden alle gegevens opnieuw samengevoegd en creëert de app automatisch een officieel attest.”

Om een correct attest te kunnen opmaken moeten er uiteraard rookgasmetingen worden uitgevoerd, om het rendement van de installatie te bepalen. “Er wordt via bluetooth een verbinding opgezet tussen het meettoestel en de tablet of smartphone. De app neemt automatisch de waarden over die het meettoestel meet. De installateur hoeft de metingen dus niet manueel over te typen”, verduidelijkt Claes. “Een bijkomende troef is dat zowel klant- als installatiegegevens bewaard en zelfs geïmporteerd kunnen worden.”

Besloten bestandsoverdracht

Kooreman vervolgt: “Vroeger moest de installateur zijn metingen afprinten. Dat is nu niet meer nodig. De meting wordt immers via een besloten bestandsoverdracht naar de applicatie getransfereerd. De meetwaarden kunnen niet manueel gewijzigd worden: een belangrijke voorwaarde om aan het einde van de rit een officieel en betrouwbaar attest te verkrijgen.”

Euro-Index heeft bij de ontwikkeling sterk ingezet op een heel eenvoudige en intuïtieve werking, zegt Claes. “Het is geen rocket science voor de gemiddelde installateur. Hij kan er weinig verkeerd mee doen, de werking wijst zichzelf uit, en het bespaart hem heel wat tijd en administratieve last.”

Installateurs hoeven slechts één keer te betalen om de app succesvol te laten communiceren met hun eigen meettoestel. De applicatie op zich is wel gratis. Zo is EuroSoft Attest vrij te downloaden, zodat geïnteresseerden gratis kunnen testen. Je kan de app koppelen met een fictief demotoestel, om alle functionaliteiten te leren kennen. Als er een nieuwe versie van één van de officiële attesten verschijnt, is het bovendien mogelijk om de app gewoon te updaten. De app is beschikbaar voor Android- en iOS-gebruikers. 


Niet alleen aan EuroSoft Attest werd er gewerkt, ook een andere app werd ingrijpend vernieuwd: EuroSoft Live. Deze vrij te downloaden applicatie wordt gebruikt voor allerlei HVAC-metingen, zoals metingen van druk, temperatuur, luchtkwaliteit of waterdebiet. Kooreman: “Vroeger kon deze app enkel meetwaarden weergeven en registreren van diverse BLAUWE LIJN meettoestellen. Nu is EuroSoft Live uitgebracht als rapportagesoftware, inclusief de mogelijkheid grafieken weer te geven. De installateur verkrijgt zo meteen een uitgebreid rapport. Deze vernieuwing is een belangrijke troef om na de werkzaamheden discussies te vermijden: het rapport toont immers ontegensprekelijk aan of het systeem bij de installatie of controle naar behoren werkte.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details