Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Overig

Eerste injectie van groen gas in Waalse net

De eerste Waalse site voor de injectie van biomethaan in het gasnetwerk is sinds kort operationeel.

Z-Energy_2020N_E06_201013_FR_Gas.be_2 kopiëren
Het agro-industriële familiebedrijf Cingerie uit Fleurus recycleert ongeveer 100.000 ton per jaar aan materialen die hoofdzakelijk bestaan uit dierlijke mest van veeteeltbedrijven en landbouwproducten.

12 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het agro-industrieel bedrijf Cinergie uit Fleurus investeerde in een installatie waarmee het zijn ecologische voetafdruk vermindert én groen gas levert aan gemeenten.

België wil tegen 2050 evolueren naar een koolstofarme maatschappij en groen gas is daarbij essentieel. Door het op te zuiveren tot bio­methaan, kan het geïnjecteerd worden in het gas- en distributienetwerk waarmee voertuigen, gemeenten en industrie bevoorraad worden. Met biomethaan wordt bovendien quasi geen CO2 uitgestoten. De locatie is niet willekeurig gekozen. Uit een studie, besteld door gas.be, bleek immers dat Wallonië een interessant gewest is om biogas te produceren. Didier Hendrickx van ­gas.be: “Momenteel wordt minder dan 10 procent van het biogaspotentieel gebruikt. Cinergie is het het eerste operationeel project in Wallonië, het tweede op Belgisch niveau.”

Door biogas op te zuiveren tot biomethaan, kan het geïnjecteerd worden in het gas- en distributienetwerk waarmee voertuigen, gemeenten en industrie bevoorraad worden.

Burgers en bedrijven

Het agro-industriële familiebedrijf Cinergie uit Fleurus recycleert ongeveer 100.000 ton per jaar aan materialen die hoofdzakelijk bestaan uit dierlijke mest van veeteeltbedrijven en landbouwproducten. Zo worden ook resten van diverse teelten gebruikt, zoals maïs en grassen, en afvalstoffen uit de agrovoedingsindustrie, en van bieten-en aardappelverwerkers en brouwerijen. Dit wordt voortaan omgezet in biomethaan, een honderd procent hernieuwbaar gas, en via een collectief netwerk getransporteerd naar burgers en bedrijven. Daarmee verkleint de ecologische voetafdruk van Cinergie aanzienlijk. De geproduceerde energie stemt overeen met het verbruik van een stad van de omvang van Gembloux, met 25.000 inwoners. “Ons doel bij Cinergie is altijd geweest om de circulaire economie en ecologie te promoten. We zijn verheugd dat we, dankzij de steun van onze partners en investeerders, een oplossing voor de productie van groene energie hebben kunnen opzetten ten voordele van Wallonië en zijn burgers”, zegt Éric Pierart, gedelegeerd bestuurder van Cinergie.  

De installatie produceert nu ongeveer 2.000 m² biogas per uur. 45 procent daarvan gaat naar de WKK-installatie, goed voor een vermogen van 2MW. Met de rest wordt 600 m² bio­methaan geproduceerd, dat in het aard­gasnet geïnjecteerd wordt.

2.000 m² biogas per uur

De biomethaaninstallatie werd recent op het gasnet aangesloten. Voor het eerst zullen er meerdere gemeenten in Wallonië groen gas ontvangen. De installatie produceert nu ongeveer 2.000 m² biogas per uur. 45 procent daarvan gaat naar de WKK-installatie, goed voor een vermogen van 2MW. Met de rest wordt 600 m² biomethaan per uur geproduceerd, dat in het aardgasnet geïnjecteerd wordt.

“Het biomethaan dat hier in Fleurus geproduceerd wordt, gaat in hoofdzaak naar de inwoners van Sombreffe en Gembloux. Afhankelijk van de omstandigheden kan het biogas ook in andere gemeenten van Waals-Brabant geleverd worden”, zegt David De Lange van ORES. ORES trad in dit project op als facilitator van de haalbaarheids­studie, en werkte samen met de Waalse commissie voor Energie (CWaPE) en de verschillende over­heden. “Dat was nodig om het wettelijk kader voor de injectie tot stand te brengen”, zegt De Lange. 

Meer projecten

De landbouwsector is verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de broeikasuitstoot, een groot deel via dierlijke mest. Met zijn ruime landbouwareaal beschikt Wallonië dus over een belangrijk potentieel aan biomethaan. Een twintigtal projecten, waarvan een deel in het Waals Gewest, wordt in de komende jaren gerealiseerd. Met dit groene alternatief komen de beoogde ­klimaatdoelstellingen opnieuw een stapje dichterbij. Het is bovendien een opportuniteit om de gas­bevoorrading in Wallonië te vergroenen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details