Buderus
01:54
16-11-2018

Efficiënte warmtepomp biedt troeven voor gebruikers en installateurs

Met de monobloc lucht-waterwarmtepomp Logatherm WPL AR biedt Buderus een veelzijdige, fluisterstille en uiterst performante oplossing voor verwarming in uiteenlopende omstandigheden: van een klein appartementsgebouw tot een luxueuze villa. De eenvoudige installatie, zonder koeltechnische handelingen, speelt bovendien in het voordeel van de installateur.

De Logatherm WPL AR is beschikbaar in uitvoeringen van 4 kW tot 14 kW, of van 15 kW tot 17 kW. Het toestel is een monobloc: alle hoofdcomponenten van het toestel (verdamper, compressor, condensor en expansieventiel) zitten samen in één behuizing. Joost Berckx, Productmanager bij Bosch Thermotechnology: “De intelligente samenstelling resulteert in een toestel het hoogste COP op de hele markt heeft. Er zit immers slechts een beperkte hoeveelheid koelmiddel in en de lengte van de koelleidingen kan bijzonder kort gehouden worden.”

Buderus‘De intelligente samenstelling resulteert in een toestel dat het hoogste COP op de hele markt heeft.’

Vergelijkende studie
Het bewijs voor de uitstekende prestaties werd geleverd in een test in Denemarken: 70 warmte-pompen van verschillende merken werden met elkaar vergeleken, onder dezelfde testcondities. “Deze warmtepomp scoorde het beste, met een resultaat dat 20% beter was dan dat van de nummer twee. Bovendien is uit de test gebleken dat de WPL AR het stilste toestel op de markt is, met een geluidsvermogen bij A7W35 van 46 dB(A). Een belangrijk voordeel als je weet dat steeds meer gemeentes in de bouwvoorschriften richtlijnen opnemen over waar een warmtepomp al dan niet geplaatst kan worden, uit vrees voor geluidsoverlast”, aldus Berckx.

Het is mogelijk om de warmtepomp te combineren met thermische zonnepanelen, of voor een hybride werking te gaan in combinatie met alle soorten ketels, ongeacht het merk of bouwjaar.

De pomp kan geplaatst worden als losse unit, waar een externe boiler met een zelfgekozen volume op aangesloten kan worden, of met een ingebouwde tank van 190 liter. Berckx: “Deze compacte configuratie is ideaal in omstandig-heden waar weinig ruimte beschikbaar is, zoals in appartementen. Zo wordt het immers mogelijk om op een beperkte ruimte toch voor een hoog sanitair warmwatercomfort te zorgen. Anderzijds kan het toestel ook perfect van pas komen in een luxevilla waar er een groot belang wordt gehecht aan een hoog sanitair comfort. Er kan immers perfect een boiler van 500 liter of meer naast geplaatst worden.”

BuderusDe WPL AR is het stilste toestel op de markt, met een geluidsvermogen bij A7W35 van 46 dB(A).

Geen koeltechnieker
Een bijkomend voordeel van het toestel is dat de installateur geen koeltechnieker moet zijn om het toestel te kunnen aansluiten. Bovendien kan de warmtepomp op enkele minuten tijd volledig uit elkaar gehaald worden: de installateur spaart zo heel wat tijd uit bij eventuele herstellingen.

Anders dan vele fabrikanten spitst Buderus zich toe op de rechtstreekse verkoop naar installateurs. Ze kunnen bovendien op ondersteuning van de firma rekenen, onder meer via RESCert-opleidingen. “Het begeleiden van installateurs vinden we belangrijk. Sommige installateurs hebben wel ervaring met het plaatsen van gas- of stookolieketels, maar warmtepompen zijn voor hen nog relatief onbekend terrein. De job van installateur breidt fors uit, zeker omdat de populariteit van warmtepompen nog zal toenemen.”

Toch zouden warmtepompen nog meer kunnen én moeten gestimuleerd worden, vindt Berckx. “Alle fabrikanten samen verkopen in België een kleine 10.000 warmtepompen. We verwachten een verdere opmars in de komende jaren. Reden te meer om er als installateur klaar voor te zijn!”      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Buderus
Uitgelichte afbeelding: 
Een bijkomend voordeel van het toestel is dat de installateur geen koeltechnieker moet zijn om het toestel te kunnen aansluiten.

Installatie en Bouw België partners

Stiebel EltronEuro-Index