NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Eindelijk luchtafscheider die problemen bij kleinere lagetemperatuursystemen voorkomt
De VacuStream is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie van installaties.

Eindelijk luchtafscheider die problemen bij kleinere lagetemperatuursystemen voorkomt

Compacte ontgasser helpt systemen rendement en comfort te behouden

Eindelijk is er een luchtafscheider voor kleinere lagetemperatuursystemen. De VacuStream die Flamco, dat hoogwaardige componenten voor toepassing in HVAC-systemen produceert, nog niet zo lang geleden lanceerde, rekent af met de luchtbelletjes die corrosie en biofilm veroorzaken die leidingen doen verstoppen. De inventieve oplossing is hard nodig nu lage temperatuurverwarming door de energietransitie in opmars is. 

De VacuStream rekent af met de luchtbelletjes in de leidingen van lagetemperatuursystemen die corrosie en biofilm veroorzaken. ​​​​​​​

Steeds meer woningen worden verduurzaamd door ze uit te rusten met lagetemperatuurradiatoren en/of vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp of hoogerendement-cv-ketel. Het rendement van die duurzame investeringen gaat deels teniet wanneer gassen in het systeem een optimale werking belemmeren. Dergelijke vervuiling van lagetemperatuursystemen is een sluipend proces.  

De aanwezigheid van zuurstof veroorzaakt corrosie en de aangroei van biofilm, waardoor de leidingen verstoppen en de installatie sneller slijt. Het opwarmen duurt daardoor langer door minder thermische overdracht, er ontstaan koude zones wat het comfort doet afnemen en het systeem kan zelfs uitvallen. Doorspoelen was tot nu toe de enige – tijdelijke – remedie, maar voorkomen is beter, goedkoper en duurzamer dan genezen. 

Compact en stil

Conventionele luchtafscheiders werken minder goed bij lage temperaturen. Vacuümontgassers zijn wél effectief, maar die zijn vaak relatief groot en duur voor kleine systemen én maken relatief veel geluid. De VacuStream lost dat op. Het is een compacte en stille ontgasser, zo’n 45 op 15 cm, voor systemen met een inhoud tot 500 l. Mede door zijn afmeting en ontgassingscapaciteit is de VacuStream uitermate geschikt voor kleinere lagetemperatuursystemen in de woningbouw en kleinzakelijke toepassingen. Door het ruime temperatuurbereik (-5 ºC tot 65 ºC) functioneert de VacuStream bij zowel verwarmen als koelen.

De VacuStream is voorzien van een ingebouwde 24 V-adapter waardoor hij eenvoudig op het lichtnet kan worden aangesloten. Mede door zijn afmeting en ontgassingscapaciteit is de VacuStream uitermate geschikt voor kleinere lagetemperatuursystemen in de woningbouw en kleinzakelijke toepassingen.

Ingebouwde 24 V-adapter

De VacuStream kan gemakkelijk naast de warmtepomp of vloer­verwarmings­verdeler – eventueel zelfs in de verdelerkast – worden ingebouwd. Het apparaat is voorzien van een ingebouwde 24 V-adapter waar­door hij eenvoudig op het lichtnet kan worden aangesloten. Doordat de ontgasser verstopping, slijtage en energieverspilling voorkomt, helpt de VacuStream het rendement en comfort van de lagetemperatuursystemen te behouden. De VacuStream is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie
van installaties. 

Complete range lucht- en vuilafscheiders

Met de VacuStream breidt Flamco zijn zeer uitgebreide assortiment op het gebied van lucht- en vuilafscheiding nog verder uit. Die range bestaat naast de Flexvent-vlotterontluchters onder andere uit de XStream -microbellen- en vuilafscheiders en, voor de grotere utiliteitsgebouwen, de Vacumat Eco-ontgassers en de SideFlow Clean-deelstroomfilters. De VacuStream is sinds medio 2023 leverbaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details