NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Elektrificatie én waterstof als sleutel tot succes
Bosch Thermotechnology wil de energietransitie in de bouwsector stimuleren.

Elektrificatie én waterstof als sleutel tot succes

Na een moeilijk coronajaar kijkt Bosch Thermotechnology vol vertrouwen naar de toekomst. De firma stelt vast dat het zijn omzet, ondanks de pandemie en bijhorende lockdowns, kon handhaven op 3,5 miljard euro. Vooral de trend naar elektrificatie en de uitbreiding van het gamma in airconditioning en warmtepompen droegen volgens de firma bij tot het succes. “Met onze shift weg van fossiele brandstoffen en richting elektrificatie en digitalisering, hebben we de energietransitie in de bouwsector gestimuleerd. Met deze energiesystemen van de toekomst zullen we blijven groeien”, vat Jan Brockmann, voorzitter van de Bosch Thermotechnology Division, samen.

Elektrische toepassingen winnen steeds meer aan belang binnen verwarming en air­conditioning. Deze producten gebruiken energie op bijzonder efficiënte wijze. In 2019 al investeerde Bosch Thermotechnology 100 miljoen euro in de uitbreiding van zijn warmtepomp­activiteiten. Die inspanningen hebben geloond, legt Jan Brockmann uit. “In 2020 noteerden we al een groei van 22,5 procent inzake warmtepompen in de hele EU. In Duitsland groeide de warmtepompactiviteit zelfs met 48 procent. Daarom blijven we ook in 2021 investeren in warmtepompen. We willen onze klanten opleiden, om hen te helpen de sprong te maken op vlak van elektrificatie. Dit zal onze groei versnellen en de mate van elektrificatie en dus CO 2 -besparing in de residentiële sector versnellen”, aldus Brockmann . “We willen de Europese woningen elektrificeren, met regionaal aangepaste warmtepompen en hybride apparaten die het beste van twee werelden bieden. Twee elementen staan voorop: een eenvoudige installatie voor de installateurs en een eenvoudige bediening voor de eindklanten”, zegt Jan Brockmann.

‘In 2020 noteerden we een groei van 22,5 procent inzake warmtepompen in de hele EU.’

Energiezuinige airconditioning

Niet enkel binnen verwarming is elektrificatie de orde van de dag. Bosch Thermotechnology zal ook zijn assortiment energiezuinige airconditioning­units, met elektriciteit als voedings­bron, uitbreiden. Deze lucht-luchtwarmtepompen werken efficiënt als ze niet alleen worden gebruikt voor koeling, maar ook voor verwarming. Deze toepassing komt vaak voor in kleinere eengezinswoningen of appartementen in warmere streken. In heel wat landen, ook bij ons, is airconditioning in woningen en bedrijfspanden onmisbaar om een ​​aangenaam en gezond temperatuurniveau in het gebouw te creëren. “Met onze airconditioners willen we bijdragen aan gezondheid en welzijn en tegelijkertijd ook een duurzame bijdrage leveren aan de besparing op CO 2 -uitstoot”, legt Jan Brockmann uit.

Waterstof, parallel met elektrificatie

Ook de omschakeling naar klimaatneutrale gassen is een essentieel onderdeel van de EU Green Deal die alle EU-landen in 2050 CO 2 -neutraal moet maken. Bosch Thermotechnology stimuleert multi-technologische oplossingen die – parallel met elektrificatie – waterstof (H²) omarmen als milieuvriendelijke energiedrager van de toekomst. Waterstof is makkelijker op te slaan dan elektriciteit en kan via het bestaande gasnet worden gedistribueerd. “Voor een CO 2 -neutraal energiesysteem hebben we naast de focus op elektrificatie een waterstofstrategie nodig voor de warmtemarkt. Ook in de komende decennia zullen we nog verbrandingsapparatuur nodig hebben. Daarom investeren we nu al in een H²-Ready portfolio. We zijn duidelijk voorstander van een multi-technologische aanpak. Zo zijn we voorbereid om via verschillende paden de klimaatdoelstellingen te halen”, zegt Jan Brockmann. Zo presenteerde Bosch Thermotechnology in november 2020 het prototype van de H2-Ready-ketel. Deze nieuwe verwarmingsketel kan in eerste instantie op conventioneel aardgas of een waterstofbijmenging tot 20 procent draaien. Zodra het lokale netwerk is overgeschakeld op water­stof, kan de ketel met een paar aan­passingen binnen enkele uren worden om­gebouwd, zodat deze puur op waterstof werkt. Het eerste veldtestapparaat op pure water­stof draait sinds september 2020 in een eengezinswoning in Groot-Brittannië. Binnenkort volgen nog meer proefprojecten op grote schaal.

De lucht-waterwarmtepomp Logatherm WLW196i.

Digitale diensten

Deels ten gevolge van de pandemie en bijhorende lockdowns zet Bosch Thermotechnology verder in op digitale diensten en online klanten­onder­steuning. “Het coronavirus heeft ons geleerd dat digitalisering nieuwe deuren opent. We werden overspoeld met aanmeldingen voor een aantal van onze online opleidingen. Zeker in tijden waarin persoonlijke contacten sterk beperkt zijn, biedt de uitbreiding van onze digitale dienstverlening ons de mogelijkheid om onze sterke merken nog sterker te maken en nog beter te verankeren in het klantbewustzijn”, zegt Thomas Bauer, directielid verantwoordelijk voor verkoop en marketing.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details