NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Eltako | Draadloze sensoren zorgen voor flexibiliteit en kostenbesparingen

Eltako | Draadloze sensoren zorgen voor flexibiliteit en kostenbesparingen

Inzake gebouwbeheer en sensoren heeft Eltako een bijzonder breed gamma ter beschikking. Eltako kan zorgen voor basisinstallaties met een minimum aan vereist vernuft, tot en met uiterst uitgebreide projecten, waarin alles geïntegreerd is. De oplossingen komen zowel in nieuwe gebouwen als in renovatieprojecten van pas.

Zo kan je het Eltako-gamma gebruiken om de verlichting in een particuliere woning te bedienen, inclusief centrale bediening, met eventueel beweging gestuurde kringen. Het is bovendien mogelijk om een dergelijke installatie eenvoudig uit te breiden met handzenders, of met bediening vanop afstand met smartphone. Ook rolluik- en/of screensturingen behoren tot de mogelijkheden, met binnen- of buitensensoren die de lichtsterkte meten, alsook wind, regen, temperatuur, vochtigheid, enzovoort. Verwarming, airconditioning en ventilatie kunnen met hetzelfde systeem aangestuurd worden. Venster-deurcontacten, draagbare paniekknoppen, lek-, rook- en CO2-detectie vervolledigen het plaatje. Maar zelfs daar eindigt het niet: ook energiebeheer behoort tot de mogelijkheden, met kWh-tellers (ook inbouw) en de mogelijkheid om water- en gastellers te koppelen.

Eltako

De nood aan ondersteuning voor de installateur ligt veel lager dan bij andere domotica- of gebouwenbeheerssystemen.

 

Hoewel de focus vooral op particuliere woningen ligt, is het gamma ook uiterst interessant en betaalbaar voor grotere installaties. Functies zoals daglichtsturing, groepensturingen, bepaalde sferen, aanwezigheidssturing en dergelijke, worden voor zo’n grote installaties nog interessanter. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld is het Mandarin Oriental hotel in Macau, waar maar liefst 4145 actoren in verwerkt zijn.

Draad- en batterijloos
Het belangrijkste kenmerk van de oplossingen van Eltako is dat alle bedieningen en sensoren draad- en batterijloos werken. Elke zender (drukknop, sensor, handzender,…) stuurt zijn signaal met gegevens rond. De installateur beslist dan in welk toestel en als welke functie hij die gegevens wenst te gebruiken. Zo kan hij een drukknop gebruiken om een lichtpunt in en uit te schakelen. Of een lichtsensor om rolluiken te automatiseren. Ook het maken van groepen, sferen of combinaties behoort tot de mogelijkheden. Het instellen kan manueel, door met de draaiknoppen op de toestellen te werken. Het is ook mogelijk gebruik te maken van de gratis PCT14 programmatie-software, die uitgebreider en overzichtelijker is.

Een draadloos systeem biedt verschillende voordelen voor de klant: die bespaart zichzelf een hoop werk en geniet van een sterk verhoogde flexibiliteit en kostenbesparing. Het Eltako-systeem is bovendien eenvoudig in gebruik: de basis- en standaardtoestellen bevatten reeds alle mogelijkheden, zodat gestart kan worden met eenvoudige oplossingen en er later probleemloos kan uitgebreid worden. Op deze manier kan een installatie meegroeien met de noden en/of het budget. Ook de installateur heeft baat bij het Eltako-systeem: de nood aan ondersteuning ligt veel lager dan bij andere domotica- of gebouwenbeheerssystemen. Bovendien kan hij met een mindere inspanning voor een gelijk budget toch een veel modernere installatie aanbieden aan zijn klant.

Energiebezuiniging
Net als elke producent die rekening houdt met maatschappelijke evoluties, zet Eltako sterk in op energiebeheer- en bezuiniging. Minder verbruik wordt mogelijk dankzij bijvoorbeeld bewegingssturing, afdimmen, daglichtsturing. Ook in verwarming en ventilatie biedt Eltako oplossingen, door bijvoorbeeld het automatisch aanpassen wanneer ramen open staan. Efficiëntie, maar ook flexibiliteit, zijn ook vereisten die immers vaker terug komen en aan belang winnen. Eltako wil daarnaast aantonen dat deze evoluties noch praktisch, noch budgettair een grote drempel hoeven te zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details