NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Energie besparen met waterzijdig inregelen
‘Waterzijdig inregelen is in mijn visie een nog onbekende basis voor de energietransitie waar iedereen de komende jaren mee te maken krijgt.’

Energie besparen met waterzijdig inregelen

Veel mensen die energie willen besparen investeren in zonnepanelen en betere isolatie of glas. Vrijwel niemand is zich bewust van de kostenbesparingen die eenvoudig te realiseren zijn met het waterzijdig inregelen van de bestaande cv-installatie of warmtepomp. Installatiespecialist John Visser legt uit wat waterzijdig inregelen is en welke voordelen het kan opleveren.  

Wat is waterzijdig inregelen?

Zoals de naam al doet vermoeden is waterzijdig inregelen het instellen van een verwarmingsketel of warmtepomp zodat het water gelijkmatig over alle radiatoren en convectoren wordt verdeeld. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid en is sinds maart 2020 in Nederland zelfs verplicht bij nieuwe installaties en vervanging, maar blijkt in de praktijk bij zo’n 80 procent van de bestaande installaties niet te zijn gebeurd. Simpelweg omdat de benodigde vakkennis over alle instellingsmogelijkheden van het grote aantal cv-ketels en ervaring met het optimaliseren daarvan onvoldoende aanwezig is. “Als je dat finetunen niet regelmatig uitvoert krijg je het onvoldoende in de vingers”, zegt Visser. “De gevolgen daarvan zijn na verloop van tijd een onnodige hoge energierekening en snellere slijtage van de installatie.” 

Waterzijdig inregelen is het instellen van een verwarmingsketel of warmtepomp zodat het water gelijkmatig over alle radiatoren en convectoren wordt verdeeld.

Behoefte of probleem

John Visser uit het Nederlandse Vianen is een installateur die zich volledig heeft gespecialiseerd in het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties voor consumenten en bedrijven en daar tevens over vlogt. “De meeste mensen benaderen mij met de behoefte om energie te besparen, of het probleem dat een radiator of vloerverwarming niet goed warm wordt. “Dan ga ik de installatie eerst analyseren op mogelijke oorzaken en als dat nodig is beter waterzijdig inregelen. Ik verbaas mij nog elke week over standaard ingestelde cv-ketels en warmtepompen en verkeerd aangesloten radiatoren, terwijl goed waterzijdig inregelen al anderhalf jaar verplicht is. Verder presteren veel installaties na enkele jaren slechter door de aanwezigheid van lucht en vuil in het systeemwater.”

Rendementsverliezen door lucht en vuil

Verwarming- en koelinstallaties verliezen na verloop van tijd rendement door het dagelijks gebruik. Uit onderzoek daarnaar blijkt dat lucht- en vuilophoping in de installatie belangrijke veroorzakers zijn. Zonder zich van dit probleem bewust te zijn compenseren veel mensen rendementsverliezen met langer verwarmen op een hogere temperatuur, waardoor ze teveel energiekosten betalen. Uit het oogpunt van duurzaamheid worden al jarenlang hoge rendement ketels geïnstalleerd, die op een lagere temperatuur en vermogen draaien, om het energieverbruik te verminderen. Omdat vuil zich echter makkelijker ophoopt bij lagere temperaturen, gaat een deel van de theoretische rendementsverbetering die nieuwe generatie ketels bieden in de praktijk verloren. 

‘Ik verbaas mij nog elke week over standaard ingestelde cv-ketels en warmtepompen en verkeerd aangesloten radiatoren, terwijl goed waterzijdig inregelen al anderhalf jaar verplicht is.’

Oplossing

“Als er lucht en vuil in de installatie zit moet dat eerst worden verwijderd met aparte lucht- en vuilafscheiders”, zegt Visser. “Lucht verwijder je namelijk het meest effectief in de aanvoerleiding en vuil in de retourleiding. Daarvoor gebruik ik oplossingen van Spirotech, omdat het in Nederland geproduceerde kwaliteitsproducten zijn met 20 jaar garantie en een goede service. Vervolgens ga ik ketel- of warmtepompafhankelijk de hele installatie optimaal waterzijdig inregelen. Daarbij meet ik het temperatuursverloop in de installatie en zijn wellicht nieuwe instelbare ventielen nodig. Uiteraard worden verkeerd aangesloten radiatoren ook verbeterd. Omdat er een groot aantal merken en typen cv-ketels en warmtepompen wordt geleverd met allerlei instellingen, is dat specialistisch werk dat je vaak moet doen voor het beste resultaat.”  

Een ander belangrijk voordeel van waterzijdig inregelen is minder slijtage en storingen van de cv-ketel of warmtepomp, wat de levensduur verlengt.

Voordelen

Waterzijdig inregelen levert tussen de 5 en 10 procent besparing aan energie­kosten op, waardoor het werk dat er in bestaande installaties voor nodig is al in 3 tot 4 jaar wordt terugverdiend. Hoewel het bij nieuwe of te renoveren installaties verplicht is, gebeurt het in de praktijk amper of onvoldoende. Een ander belangrijk voordeel is minder slijtage en storingen van de cv-ketel of warmtepomp, wat de levensduur verlengt. “Waterzijdig inregelen is in mijn visie een nog onbekende basis voor de energietransitie waar iedereen de komende jaren mee te maken krijgt”, concludeert Visser. “Consumenten en bedrijven die energie willen besparen kunnen beter eerst de huidige installatie optimaal laten inregelen, voordat ze gaan investeren in isolatieverbeteringen en zonnepanelen.”  

Spirotech uit Helmond levert de SpiroVent RV2 luchtafscheiders en de SpiroTrap MB3 vuilafscheiders, die automatisch alle lucht, microbellen en vuil uit het systeemwater verwijderen terwijl de installatie wordt gebruikt. Een SpiroCross combineert de verwijdering van lucht en vuil met het hydraulisch balanceren van de installatie. Verder levert Spirotech ook nog additieven die de kwaliteit van het systeemwater onderhouden en verbeteren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details