Onderzoek bevestigt: de energie-efficiëntie in nieuwe datacenters is gestegen met zo’n 60%. Dat is goed nieuws, maar daarbij moet wel een belangrijke kanttekening gemaakt worden. Omwille van de groeiende IT-capaciteiten blijft immers ook de energievraag stijgen. En dus moeten datacenterbeheerders energieoptimalisatie bovenaan hun prioriteitenlijst blijven plaatsen. Met haar uitgebreide gamma Liquid Cooling Package (LCP) Inline DX, Inline DX/FC en CW levert Rittal alvast een essentiële bijdrage aan de realisatie van een energie-efficiënt datacenter.
LCP Inline DX
Waar Rittal voordien enkel de LCP Inline DX aanbood met een vermogen van 12 kW, wordt dit gamma nu verder uitgebreid met een 20 kW en 35 kW versie. De LCP wordt toegepast op een rij gekoppelde IT-racks. Aan de achterzijde wordt de warme lucht uit de ruimte of de Hot Cube aangezogen, om vervolgens via krachtige, compacte registers gekoeld te worden en naar voor in de Cold Cube geblazen te worden. De opgenomen warmte wordt ter hoogte van de externe condensor aan de omgeving afgegeven.
De voordelen op een rij:
“Met de nieuwe LCP DX chillers van Rittal is energiebesparing in datacenters mogelijk zonder te moeten inboeten op kwaliteit”, vertelt Olivier Arnold, Managing Director van DATA-Z sprl in Villers-la-Ville. “Als voorbeeld gebruik ik graag het tv-netwerk BeTV. De corebusiness van deze betaalzender is de distributie van grote hoeveelheden multimedia content. Voor de realisatie van hun nieuwe datacenter deed de groep een beroep op DATA-Z en Rittal. Er werd een redundante combinatie met 3 LCP DX (elk 35 kW) met vrije koeling geïnstalleerd, goed voor een belangrijke energiebesparing zonder compromissen op kwaliteit en service.”
LCP Inline DX/FC
Een volledig nieuwe variant is de LCP Inline DX/FC met een vermogen van 35 kW en uitgerust met een geïntegreerde koudemiddelwisselaar en een extra water/glycol warmtewisselaar. Omdat de indirecte vrije koeling optimaal wordt benut, betekent dit een verdere reductie van de bedrijfskosten. Invertergeregelde pompen en compressoren zorgen voor een gering opgenomen vermogen.
Dankzij een externe hybride condensor met koudemiddel kan de LCP Inline DX/FC in functie van de gevraagde temperatuur en de buitentemperatuur verschillende werkingsmodi aan, zoals indirecte vrije koeling, gemengd en compressorbedrijf. De regeling tussen deze modi verloopt volledig automatisch.
Alle varianten binnen het gamma LCP Inline DX en DX/FC kunnen in optie worden uitgerust met bevochtigers, ontvochtigers en naverwarmers, condensopvoerpompen, luchtfilters, lage- en hoge-temperatuurcondensors.
LCP CW
De nieuwe generatie LCP CW (Chilled Water) komt met een aantal belangrijke verbeteringen die de energie-efficiëntie ten goede komen. Zo werd het toestel met vermogen 30 kW uitgerust met een nieuwe glycol warmtewisselaar, waardoor nu effectief 30 kW wordt afgeleverd met een water/glycol mengsel (temperatuur 15°C, hoeveelheid glycol 33%). Een standaard voorziene en gepatenteerde druppelvanger zorgt voor een beter condensatiemanagement en maakt dat de LCP CW in vochtige omgevingen en bij lage watertemperaturen ingezet kan worden. Ook het nieuwe besturingsalgoritme maakt de chiller efficiënter.
Het gebruik van stukken in EPP (Expandable Poly Propyleen) brengt een verbetering in warm/koud scheiding van de warmtewisselaar en in condensatiemanagement. Gebruik van RVS voorkomt hier corrosie.