Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Energiebesparing met geconnecteerde 6-wegklep

Giacomini-Paradis-Express
In het Luikse Projet Paradis Express plaatste installateur Energys maar liefst 600 dynamische 6-wegkleppen.

Tekst | Sara Dekesel

Beeld | Giacomini

2 september 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Waar vroeger enkel verwarming onontbeerlijk was voor thermisch comfort, is tegenwoordig ook koeling in onze contreien niet meer weg te denken. De meeste klimaatinstallaties zijn er dan ook op voorzien om te verwarmen én te koelen. Om de omschakeling tussen beide vlot te laten verlopen, is een thermisch kleppensysteem noodzakelijk. Die kleppen ondergingen het voorbije decennium een interessante evolutie.

Yves Roemen, Senior Business Development van Giacomini, licht de geschiedenis en het belang van de thermische klep toe. De nieuwste gepatenteerde ontwikkeling van de fabrikant is een staaltje van technisch vernuft. De vooraf ingeregelde klep verlost de installateur van de tijdrovende inregeling op de werf en zorgt voor energiebesparing dankzij monitoring van debieten in samenspel met het gecentraliseerd technisch beheersysteem. 

Energiebesparing en centraal technisch beheer zijn een hot topic in de bouwsector waarbij de 6-wegkleppen van Giacomini perfect aansluiten.

Van 2- naar 6-wegklep

“Bij verwarming en koeling met één installatie kan je via eenzelfde leiding het warme en koude water naar het afgiftesysteem sturen. Maar dan kan je niet tegelijk de ene ruimte koelen en een andere verwarmen. Vooral in tertiaire toepassingen wordt daarom meestal een systeem met vier leidingen geplaatst”, legt Yves Roemen uit. 

“De vloeistoffen mogen zich niet vermengen en ze hebben andere uitzettings­kenmerken. Een kleppensysteem dringt zich dan ook op. Eerst plaatste men vier 2-wegkleppen elk met een motor. Als een van de motoren faalde, kon er een klep openblijven. Daarom verkoos men twee 3-wegkleppen, met ook hier de beperking dat meerdere signalen nodig zijn voor de twee motoren. Uiteindelijk kwam de 6-wegklep: twee 3-wegkleppen op dezelfde as, die het risico op vermenging van de vloeistoffen volledig uitsluiten. Dat er maar één motor is, beperkt ook de kost en het verbruik.” 

Overdruk en vastlopen vermijden  

Met een gewone 6-wegklep is er gevaar op overdruk. “Daarom zit er in onze klep een haarfijne verbinding tussen de twee circuits die de druk in evenwicht brengt als de klep dicht is”, aldus Yves. De kleppen van de fabrikant hebben synthetische kogels in plaats van messing kogels. “Die lopen minder snel vast door slechte waterkwaliteit, een frequent probleem.”

De 6-wegkleppen worden vaak gebruikt voor klimaatplafonds en ventiloconvectoren, maar ook steeds meer voor vloerverwarming.

Dynamisch ingeregeld

De inregeling is belangrijk om de energie-efficiëntie van de installatie te garanderen. Als die bij de indienststelling wordt uitgevoerd en er nadien nooit meer controle is op de debieten, is het risico groot dat de installatie na verloop van tijd meer zal verbruiken. “Daarom brachten wij een gepatenteerd dynamisch inregelsysteem op de markt. In elke 6-wegklep zit een ultrasone debietmeter. De gemeten debieten kunnen altijd vergeleken worden met de vooraf bepaalde debieten. Afwijkingen ziet men in het GTB. Er zitten ook contacten in voor openraam-, afwezigheids- en vochtdetectie en een sonde om te sturen met ingestelde temperatuur en je kan ze sturen in master/slave”, verkondigt Yves. 

Zo’n dynamische 6-wegklep is wel wat duurder. Dat prijsverschil verdient zich volgens Yves snel terug omdat de installateur de kleppen niet moet inregelen, een klus die veel tijd in beslag neemt. Bovendien is ook het as-built rapport automatisch klaar voor zo’n vooraf ingeregelde klep.

Bluetoothcommunicatie met GTB 

De dynamische 6-wegkleppen van Giacomini zijn uitgerust met bluetooth. Ze zijn mobiel bedienbaar voor onderhoud of naregeling en communiceren rechtsreeks met het technisch beheersysteem, onafhankelijk van de regeling. Daardoor zijn ze compatibel met alle systemen en zijn kosten voor tussenkomsten van de leverancier van de regeling uitgesloten. Een mooi extraatje dat deze innovatieve oplossing helemaal af maakt.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details