NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met afleversets

Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met afleversets

Afleversets zijn een energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen en voorzien van warm water van gebouwen met collectieve verwarmingssystemen. Een kwalitatieve uitvoering is onontbeerlijk voor een optimale werking van de afleversets. Caleffi wil de installateur ontzorgen door ondersteuning aan te bieden zowel in de voorbereidende fase als tijdens de uitvoering.

Afleversets (ook wel satellietunits of distributie-units genoemd) worden toegepast in gebouwen met collectieve verwarming zoals centrale stookplaatsen of combilussystemen. De afleversets regelen de energie-overdracht van het warmtenet naar de binneninstallatie. “Afleversets zijn een erg duurzaam systeem. Ze vervangen de klassieke gaswandketel en veroorzaken geen CO2-uitstoot”, vertelt Mauro Manfredi, general manager bij Caleffi International, deel van Caleffi Group. “Deze technologie is een van dé oplossingen als we de klimaatdoelstellingen willen realiseren.”

Kwalitatieve uitvoering

Toch is het systeem nog niet wijdverspreid. Dat is volgens Caleffi te wijten aan onvoldoende kennis bij Installateurs en projectontwikkelaars waardoor zij vaker voor de meer gekende systemen kiezen. Caleffi wil dat euvel verhelpen en een kwalitatieve uitvoering promoten en vooral vereenvoudigen voor de installateur. “Samen met een aantal andere fabrikanten hebben we hierrond een werkgroep opgericht binnen het kader van ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van thermische technieken”, aldus Mauro Manfredi. “Anders dan bij een gaswandketel die ook bij een foutieve hydraulische balans zal blijven functioneren, zij het niet optimaal, is een goede voorbereiding bij de installatie van afleversets onontbeerlijk. De hydraulische inregeling moet correct zijn, er mag geen vuil aan de installatie kunnen, anders kan de afleverset niet optimaal werken.”

Afleversets zijn een energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen en voorzien van warm water van gebouwen met collectieve verwarmingssystemen.

Een goede voorbereiding is bij de installatie van afleversets onontbeerlijk.

 

Installateur ontzorgen

De nieuwe generatie afleversets van Caleffi biedt al een oplossing voor heel wat van deze aspecten. Ze hebben ingebouwde componenten ter bescherming van het toestel zoals een waterslagdemper of drukregelaar. De afleversets zijn hydraulisch gestuurd en werken uitsluitend op variabel debiet. “Om de voorbereiding te vereenvoudigen kan de installateur gebruikmaken van onze software Caleffi Hydronic Design”, vertelt Mauro Manfredi. “Deze gratis software laat toe om op een efficiënte manier een volledig installatiesysteem, waaronder ook afleversets, te ontwerpen en berekenen, met een enorme tijdswinst tot gevolg. Wat de uitvoering betreft, bieden we opstartbegeleiding aan. Onze techniekers komen de installateur bijstaan op de werf. Het ideale scenario is dat we al in de voorbereidingsfase worden betrokken zodat we de mogelijke problemen vooraf al hebben verholpen.”

Unieke eigenschappen

De afleversets van Caleffi beschikken over enkele eigenschappen die uniek zijn in de markt. De programmeerbare warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je snel warm water krijgt wanneer de kraan wordt opengedraaid omdat het water al op temperatuur wordt gehouden in de warmtewisselaar. Uniek is dat deze functie te programmeren is op momenten dat de gebruiker verwacht veel warm water nodig te hebben. Op die manier bespaart hij veel kosten zonder in te leveren op comfort. Een andere bijzondere functie zijn de bijkomende regelingen om het rendement van de volledige installatie te verhogen. Ook is de regeleenheid met klokthermostaat op afstand bedienbaar.  De intelligente aansturing van de afleversets van Caleffi kan gekoppeld worden met een gebouwbeheersysteem, waardoor de installateur vanop afstand aanpassingen kan doorvoeren of preventief onderhoud kan inplannen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details