NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Energiezuinige oplossing voor grote warmwater- en verwarmingsvraag bij Sporting Hasselt
Sporting Hasselt kan genieten van een spiksplinternieuw gebouw met modern sanitair, een grote cafetaria en hospitalityruimte, en een nieuwe zittribune met 400 plaatsen.

Energiezuinige oplossing voor grote warmwater- en verwarmingsvraag bij Sporting Hasselt

Het bestuur, de spelers en supporters van Sporting Hasselt hebben het goed getroffen met de beslissing van de Stad Hasselt om mee te helpen investeren in de toekomst van hun voetbalclub. 

Tekst en beeld ACV

En waar ze het ook mee getroffen hebben, is de keuze voor Patrick Bamps van Beat Technics als installateur van de technieken voor dit project. Want hij is het die de nieuwe tribune met veel vakkennis en een uitgesproken oog voor rechtlijnigheid en afwerking van maar liefst 1.500 m² vloerverwarming, 30 kW vermogen aan radiatoren, en warm water voor 44 douches voorzag.  Evenals van een warmte­pomp voor aanvullende verwarming en koeling. 

Er werd voor 1.500 m² aan vloerverwarming geplaatst.

Vloerverwarming

“Ik werk ‘maar’ alleen, maar heb veel ervaring met industriële toepassingen en grote vermogens”, legt Patrick uit. “Het eerste voorstel van de architect was om hier enkel te werken met een warmte­pomp en alleen in de douches vloerverwarming te voorzien. Maar dit impliceerde een heel groot budget. Ik heb dus aangeraden om overal vloerverwarming te leggen en samen met ACV een voorstel uitgewerkt om op de meest energiezuinig mogelijke manier aan de grote warmwater- en verwarmingsvraag te voldoen.”

Patrick Bamps van Beat Technics.

“Onze keuze viel al heel gauw op de Heatmaster TC van ACV die groothandel Schrauwen verdeelt: de meest betrouwbare oplossing om met een mini­male inname van ruimte een uitzonderlijk warmwaterdebiet, korte opwarmtijden en een toprendement te bereiken. En om legionella te vermijden. Stuk voor stuk zaken die in dit project heel belangrijk waren. Voor 44 douches zou je bijvoorbeeld twee cv-ketels en twee aparte boilers met een volume van elk 1.000 liter kunnen voorzien. Maar dan zou je deze grote volumes 2 maal per dag moeten verwarmen op hoge temperatuur, neemt het risico op legio­nella toe en zou de opwarmtijd veel langer zijn. Door in dit project te opteren voor twee Heatmaster 70 TC’s, uitgerust met de tank-in-tank­technologie waar ACV zo bekend om staat, elk met een beperkt volume van amper 190 liter – dus 380 liter verdeeld over 2 toestellen – wordt legionella vermeden en kan op 1 uur tijd bijna 5.000 liter warm water aan 40 °C worden verwarmd. Dat is meer dan voldoende voor 44 douches. En de herlading van de ketel neemt amper 15 minuten in beslag.

 

Op verwarming kan een extra rendement van 7% en op warm water een extra rendement van 8% worden gehaald.

Gering warmteverlies

En dankzij het feit dat de HeatMaster TC een warmwaterbereider met totale condensatie is – daar staat TC voor  –, en dat zowel voor verwarming als voor sanitair warm water, is ook het warmteverlies veel geringer dan bij de combinatie van een ketel en een boiler apart. Op verwarming kan een extra rendement van 7% en op warm water een extra rendement van 8% worden gehaald. 

Patrick: “Met hun nieuwe ketels – er staat er momenteel nog maar één, de tweede moet nog worden geïnstalleerd – gaan ze bij Sporting Hasselt dus nu al topscores kunnen voorleggen. Daarin heb ik het volste vertrouwen. Hopelijk geldt dat later ook op het voetbalveld. Maar dat zullen de spelers zelf moeten waarmaken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details