NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
EPB-proof: missie geslaagd
Eens goedgekeurd werd de woning nagenoeg volledig gestript en opnieuw ingedeeld in drie appartementen.

EPB-proof: missie geslaagd

Het pand moest volledig verbouwd worden volgens de nieuwe geldende normen. Dit toepassen voor één woning zou een onhaalbaar kostenplaatje betekenen, vertelt eigenaar Francis Ongena (Ciscon).

Tekst en beeld Renson

Ongna: “Voor één woning was het pand van 190 m² veel te groot. Op een bepaald moment heb ik bij de gemeente de plannen ingediend voor drie appartementen. Zo kon ik de kosten verdelen. Ik had het niet verwacht maar mijn plan werd meteen goedgekeurd.”

Eens goedgekeurd werd de woning nagenoeg volledig gestript en opnieuw ingedeeld in drie appartementen. Elk appartement is voorzien van een Healthbox 3.0 ventilatie-unit van Renson, gecombineerd met Easyflex luchtkanalen. De compacte toestellen zijn ingewerkt in het vals plafond of tegen het plafond gemonteerd in de berging. De buitengevel kreeg van boven tot beneden een isolerend jasje in houtwolplaten en vervolgens een nieuwe, mooie gevelsteen. Dak en bovenverdieping zijn volledig gebouwd in houtskelet. Zo moest er geen extra fundering gegoten worden. De houtwolplaten aan de buitenkant, de stille ventilatoren van de Healthbox 3.0 en de geluidswerende Invisivent raamverluchting zorgen ervoor dat het verbazend stil is in de woning. De drukke invalsweg vlakbij is beslist geen stoorzender. 

Elk appartement is voorzien van een Healthbox 3.0 ventilatie-unit van Renson, gecombineerd met Easyflex luchtkanalen.

Driemaal anders

Elk appartement op zich heeft iets bijzonders. Het appartement beneden is het grootste met tuin en overdekt terras. De benedenverdieping is rolstoelvriendelijk gebouwd. Het hoogteverschil met buiten – tevens enige hoogteverschil – is maximum 5 cm hoog. Het appartement erboven heeft een iets grotere leefruimte en de keuken en slaapkamer op dezelfde plaats. Het appartement achteraan is een duplex met boven keuken, leefruimte en inpandig terras en beneden de slaapkamer.

Bij de EPB-verslaggeving kwam aan het licht dat zonder screens de temperatuur in de zomer te veel zou oplopen. Gelukkig is de buitendoekzonwering Fixscreen van Renson ook geschikt voor renovatieprojecten. Er komt wel wat meet- en paswerk aan te pas. Zo moet er voldoende hoogte zijn tussen de betonbalken. Molentjes geven het sein bij te veel wind zodat de screens automatisch naar boven glijden. Dit is allemaal geprogrammeerd in een handig voor de gebruiker domoticasysteem. Bovenaan de screens zit een fijn borsteltje om het stof tegen te houden. De raamverluchting is niet meer dan een fijn lijntje in het profiel. Alle kleuren – van baksteen tot houtwerk, raamprofielen, screens en deuren – zijn op elkaar afgestemd. De juiste kleuren kiezen was voor de eigenaar heel belangrijk.

“Alles moest elkaar heel snel opvolgen. Na het EPB-verslag ben ik bij Renson terechtgekomen. Via mijn architect ben ik in contact gekomen met installateur Yvick. Hij heeft mij het C+ ventilatiesysteem met Healthbox van Renson volledig uitgelegd, de plannen getekend en vervolgens heb ik alles volgens plan uitgevoerd. Ik heb heel veel geïnvesteerd om het EPB-proof te krijgen. Door de ingrepen met producten van Renson heb ik uiteindelijk een goed rapport gekregen. En de huurders krijgen veel waar voor hun geld.”

‘Door de vervuiling van de binnenlucht te meten kan het systeem precies afgesteld worden op de noden van de bewoners.’

‘Meten is weten’

Alle appartementen en woningen wor­den vandaag volledig geïso­leerd en lucht­dicht gemaakt. Zo creëer je eigen­lijk een ‘thermos-effect’. Zo kunnen we zo­wel in de winter als in de zomer de tempera­turen langer bewaren. Alleen, dit is niet leefbaar. Goed venti­leren in een woning is daarbij net zo nood­zakelijk voor een leef­baar binnen­kli­maat. Het is een absolute noodzaak om de lucht die we binnen verbruiken continu te verversen.

Installateur Yvick: “We denken allemaal dat lucht vanzelfsprekend is. Dat is niet zo omdat bouwtechnieken aangepast zijn en het comfort ver­hoogd is. Als je gaat ventileren daar waar nodig is, scoor je alvast goed op het E-peil. Wist je dat de plaats waar je het meest moet ventileren in een woning de slaapkamer is?“

“We ventileren enkel wanneer nodig. Sen­soren detecteren geur­tjes bij­voorbeeld wanneer iemand het toilet gebruikt. Verder contro­leert het systeem de lucht­vochtigheids­graad in bijvoorbeeld de badkamer na het douchen zodat de handdoeken kunnen drogen. Door de vervuiling van de binnenlucht te meten kan het systeem precies afgesteld worden op de noden van de bewoners”, besluit de installateur.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details