NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Er zit toekomst in propaan
Primagaz levert gas aan mensen wiens woning niet is aangesloten op het aardgasnetwerk.

Er zit toekomst in propaan

De Belgische overheid heeft de ambitie om tegen 2030 de broeikasgasuitstoot met 55% te verminderen en het land tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dat dwingt huishoudens om na te denken over hun verwarmingsmethoden met het oog op duurzaamheid. Propaangas, eventueel gecombineerd met hernieuwbare energie, is een sleuteloplossing binnen de energietransitie die haalbaar en betaalbaar is. 

De geleidelijke uitfasering van stookolieketels is een van de doelstellingen. Sinds 1 januari 2022 is het in Vlaanderen verboden om stookolie­ketels te installeren of te vervangen bij nieuw­bouw of ingrijpende renovaties, evenals in bestaande woningen die aangesloten kunnen worden op het aardgasnetwerk. Bijna 1,5 miljoen gezinnen verwarmen hun woning nog steeds op stookolie in België. Zij moeten dus op zoek naar meer milieuvriendelijke verwarmingstechnieken. 

Er bestaan kant-en-klare propaangasketels, maar elk type en merk condensatieketel kan mits een kleine ombouw die ter plaatse door de fabrikant kan worden uitgevoerd ook op propaangas werken.

Klaar voor de toekomst

Bij een nieuwbouwwoning is het een absolute must om gebruik te maken van hernieuwbare energie. Hier wordt doorgaans dan ook gekozen voor de installatie van een warmtepomp die gratis energie uit de omgeving haalt. In combinatie met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zonnepanelen en een goede isolatie is dit een voordehandliggende keuze. Maar dit is niet het geval bij renovaties, waar dat niet allemaal afgevinkt kan worden.

Een overstap van stookolie op propaan zorgt in deze woningen voor een positieve impact op het E-peil, een verduurzaming van het energieverbruik en gemiddeld 20% minder CO2-uitstoot, zo toonde een studie van CE Delft aan. Win-win dus!

Gemakkelijke installatie van propaansystemen 

De plaatsing van een gascondensatieketel op propaangas verschilt niet veel van die van een ketel op aardgas. Er bestaan kant-en-klare toesteltypes, speciaal gebouwd om te werken op propaangas. Heeft de fabrikant van jouw voorkeur geen toestel specifiek voor propaangas in zijn gamma? Geen nood, want elk type en merk condensatieketel kan perfect op propaangas werken, mits een kleine ombouw die ter plaatse door de fabrikant kan worden uitgevoerd. 

Primagaz, dat vloeibaar propaangas levert, gaat langetermijn­relaties aan met zijn installatie­partners en streeft daarbij steeds naar een win-winsituatie met een duidelijk voordeel voor de partners, die een beloning ontvangen voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Primagaz biedt ondersteuning en advies en verbindt de partners met Primagazklanten die op zoek zijn naar betrouwbare installateurs. De samenwerking zorgt ervoor dat de installateurs de Primagazklanten de meest geschikte en duurzamere oplossing kunnen aanbieden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details