NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Erasmus Gardens | Anderlecht

Erasmus Gardens | Anderlecht

Deadlines halen dankzij grondige ontwerpfase

Voor het project Rustoord Erasmus Gardens is Van Den Briele uit Hasselt aangesteld voor de uitvoering van HVAC en sanitair, AEW voor elektriciteit. Beide bedrijven maken deel uit van de Democo Group. Ze zijn gespecialiseerd in de grotere installaties, industrie, kantoorgebouwen en appartementsgebouwen. Doordat ze alle speciale technieken in-house opnemen, is een perfecte communicatie en coördinatie mogelijk tussen de verschillende projectleiders. Ook voor de eindklant is er maar één aanspreekpunt en één eindverantwoordelijke. Zo heerst er een transparante, rechtlijnige communicatie.

Erasmus GardensPatrick Heyneman, directeur van Van Den Briele (Beeld: Gianni Camilleri).

Patrick Heyneman is directeur van Van Den Briele en overtuigd van het belang van de ontwerpfase. “We doen in parallel twee projecten voor onze eindklant Anima Care. Enerzijds het project Rustoord Erasmus Gardens in Anderlecht waar we alle technieken doen en anderzijds een project in Zoutleeuw waar we enkel HVAC en sanitair voor onze rekening nemen. We zijn voor beide projecten alles aan het voorbereiden: de technische fiches zijn ingediend, de uitvoeringsplannen en principeschema’s in opmaak. Ik neem graag de tijd voor een grondige voorbereiding. Ik wil alles zo goed mogelijk in beeld brengen en clashes op voorhand oplossen. Dan zijn er op de werf zo weinig mogelijk verrassingen. Hierdoor nemen we vaak een latere start met de effectieve werken, maar ik kan altijd garanderen dat de afgesproken deadlines gerespecteerd worden. Juist door extra tijd te nemen voor de voorbereidende fase. Wij baseren ons voor het project in Anderlecht op de plannen van studiebureau AE+ Engineering. We werken met dezelfde software Stabicad for Revit en Stabicad for AutoCAD, dus wij kunnen elkaars plannen perfect uitwisselen zonder verlies van informatie. Wij als installateur gaan de conceptuele plannen van het studiebureau, die al heel gedetailleerd zijn uitgewerkt, verder uitbouwen tot uitvoeringsplannen vanuit onze ervaring in de praktijk. Het kan zijn dat wij soms een ander traject verkiezen dan het studiebureau had voorzien, omdat het eenvoudiger is naar de installatie toe.

Zo proberen wij vereenvoudiging te vinden en eventueel kosten te drukken zonder hierbij in te leveren op kwaliteit of comfort; zulke eisen zijn contractueel bepaald en moeten nageleefd worden.”

Clashcontrole
“Het voordeel van 3D-tekenen is dat we op voorhand clashcontroles kunnen uitvoeren. Het is de eerste keer dat we zo ver gaan in het 3D-tekenen en daar zien we nu al de voordelen van. Dankzij de grondige voorstudie voorkomen we verrassingen op de werf en onverwachte achterstanden; alle problemen worden vooraf in kaart gebracht en opgelost. De tijd die je verliest met het vaststellen van problemen op de werf is vaak enorm. Als er bijvoorbeeld stukken ontbreken of aansluitingen niet kloppen.”

“Qua technieken is er gekozen voor een centrale stookplaats met satelietunits in elk appartement. De centrale stookplaats voert warmte naar de verschillende appartementen en elke unit verdeelt op zijn beurt de warmte naar de radiatoren en/of vloerverwarming en produceert via een warmtewisselaar sanitair warm water. Je kunt zo besparen op installatie en onderhoudskosten en het is bovendien energiezuiniger dan aparte verwarmingsketels in elk appartement.”

Erasmus GardensPatrick Heyneman: “Mijn tekenaars hebben me met een demo overtuigd van Stabicad for Revit.”

In dialoog met de tekenaars
Van Den Briele en AEW hebben vorig jaar hun tekenaars de kans geboden om Stabicad for Revit opleidingen te volgen. Nu is er ook een intern traject lopende met verschillende BIM-opleidingen door Rudy Desmedt, BIM manager binnen de Democo Group.

Patrick: “Op zich merk ik weinig vraag vanuit de markt om in BIM of om in 3D te werken. Wij zien vooral zelf de voordelen. Door in dialoog te treden met onze tekenaars zijn we tot inzicht gekomen dat ze nog meer kunnen betekenen. Ze hebben mij een demonstratie gegeven van wat allemaal kan in Stabicad for Revit en mij zo overtuigd. Er moesten geen grote stappen gezet worden. Verschillende tekenaars hadden al 3D-tekenervaring. Op initiatief van de tekenaars zijn we bovendien zowel voor Van Den Briele als AEW alles aan het formaliseren en een bibliotheek aan het opstellen, zodanig dat alle tekenaars op dezelfde manier gaan werken.”

VDB renderingrevit1 CP2 kopiërenPatrick Heyneman: “Ik kan altijd garanderen dat de afgesproken deadlines gerespecteerd worden. Juist door extra tijd te nemen voor de voorbereidende fase.”

Handig gebruikmaken van technologie
Patrick: “We zijn nu ook een traject gestart om tablets op de werf uit te testen. Via een tablet heb je altijd de laatste versie van de plannen bij de hand en zaken die niet duidelijk zijn, kunnen direct aangevinkt en opgestuurd worden naar de projectleiders. De technologie gaat er enorm op vooruit en laat toe dat je heel duidelijk met elkaar kunt communiceren, ongeacht iemands achtergrond. We investeren uiteraard stap voor stap. We wachten af welke technologieën onze klanten en collega’s aanschaffen en bekijken of die systemen met elkaar kunnen communiceren. Want in de bouw kun je niet op je eigen eiland werken, alles moet met elkaar verbonden kunnen worden of je verliest de kracht van de technologische vooruitgang.”

Tekst en beeld Stabiplan
Uitgelichte afbeelding: 
Visualisatie van het Erasmus Gardens-project. (Beeld: © A2RC ARCHITECTS). 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details