NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
EREA Energy Engineering – de grootste transformator fabrikant van de Benelux – maakt een tussentijdse balans op van dit bijzondere jaar 2020
Erea Energy in Wijnegem maakt transformators

EREA Energy Engineering – de grootste transformator fabrikant van de Benelux – maakt een tussentijdse balans op van dit bijzondere jaar 2020

Na een bijzonder optimistische start van het jaar met een goed gevulde orderportefeuille en positieve vooruitzichten naar bijkomende overheidsinvesteringen kregen we met zijn allen plots een ijskoude douche.

De dag na 12 maart 2020 viel het orderniveau terug naar een vierde van de dagen daarvoor. Even leek de wereld stil te staan. Zelfs de crisis van oktober 2009 hakte er niet zo drastisch in als deze.

Iedereen keek naar mekaar en vroeg zich af “hoe gaan we dit in hemelsnaam overleven”?

Cashflow op korte termijn gezond dankzij maatregelen

Al snel kwam de overheid met een versoepeling van het stelsel voor economische werkloosheid dat uitgebreid werd naar bedienden en behoorlijk flexibel kon ingezet worden. “Ook de verplichting naar de banken toe om ondernemingen en privépersonen uitstel te verlenen voor bepaalde terugbetalingen heeft geholpen om de cashflow op korte termijn gezond te houden. Een van de weinige keren de laatste jaren, dat er snel een drastische maatregel getroffen werd die zinvol bleek te zijn. We zijn daar dan ook enorm dankbaar voor”, zegt Jeroen Goetschalckx, Managing Director van EREA Energy Engineering.

Een jaar van ups en downs

  • Na het eerste kwartaal kwam het bedrijf ondanks de terugval in de tweede helft van maart nog uit op een forse omzetgroei van +14,4 %.
  • Het tweede kwartaal was er één om zeer snel te vergeten. Toch kon EREA in juni al eerste schuchtere tekenen van herstel vaststellen. Eind juni klokte af op -2,4 % omzet.
  • In het derde kwartaal was er een herstel met vallen en opstaan. Zoals gebruikelijk is tijdens een herstelperiode, gaat het in zaagtandprofiel op en neer met een zéér langzaam stijgende tendens. Omzetsgewijs was er een cumulatieve terugval van -7,3 %

Van de nood een deugd maken

Op dit moment is alvast duidelijk waar te nemen dat de COVID-19-crisis EREA Energy Engineering er niet van heeft kunnen weerhouden om de klanten ononderbroken te blijven beleveren. “De afgenomen vraag heeft ons  in staat gesteld om onze voorraad gestaag op te bouwen naar het bouwverlof toe”, zegt Jeroen Goetschalckx. “Op geen enkel moment hebben onze productie en klantendienst stilgezeten. Een mooi bewijs van de toegevoegde waarde van productie op eigen bodem.”

“Hopelijk gaan onze klanten dit onthouden en inspireert het ook anderen om toch maar eens met een leverancier van eigen bodem te spreken in plaats van altijd de goedkoopste te zoeken. Goedkoop kan soms best wel eens ‘slechtkoop’ blijken te zijn wanneer je buitenlandse leverancier plots geen goederen meer op tijd bij jou ziet te krijgen.”

Productiviteit lager maar geen enkele klant in de kou laten staan en er is niemand uitgevallen

De maatregelen die noodzakelijk waren om dit mogelijk te maken hebben wel een zeer negatief effect gehad op de productiviteit. “We hebben die bijzonder snel en rigoureus ingevoerd en met succes. Gedurende de hele periode heeft er niemand een COVID-19-besmetting opgelopen. Wat ook een indicatie is voor de maturiteit en voorzichtigheid van de medewerkers niet alleen op het werk maar evengoed thuis.”

Vorming en bijscholing op pauze

Door de afstandsregels was het ook onmogelijk om op een veilige manier de bij EREA gebruikelijke continuë interne vormingsprogramma’s uit te voeren. Ook bijkomende kosten van, al was het maar zaken zoals papieren handdoeken, kartonnen bekers, alcohol gels, handschoenen, het ontsmetten van klinken en gemeenschappelijk gereedschap. Allerlei kleine zaken die veel kosten maar absoluut noodzakelijk waren om een veilige werkomgeving te kunnen bieden aan de medewerkers. Maar ze wogen wel negatief op de output.

Toekomst onzeker, maar we blijven strijdvaardig

“Vooruitzichten voor het volledige jaar 2020? Zeer moeilijke vraag”, zegt Jeroen Goetschalckx. “Er zijn zoveel onzekerheden in het spel geslopen dat een betrouwbare voorspelling gelijkstaat aan koffiedik kijken. Naar alle waarschijnlijkheid zal 2020 een negatief resultaat opleveren. Al zijn we keihard aan het werken om dat toch nog te keren tegen het einde van dit jaar.”

De marges zijn onder druk komen te staan door het productiviteitsverlies, de ondanks de crisis stijgende grondstofprijzen (cf. koperprijzen zijn voor ons een belangrijke kostenpost), allerlei aan COVID-19 direct of indirect gerelateerde kosten en de algemene malaise op gebied van (overheid) investeringen. Ook kosten gerelateerd aan verpakking en transport stijgen disproportioneel. De verwachtingen zijn dan ook algemeen dat de huidige maatregelen nog lang van kracht zullen zijn en dat het verhoopte marktherstel nog eventjes op zich zou kunnen laten wachten.

De nieuwe prijslijst voor 2021 zal zoals gewoonlijk op 1 november aan onze klanten overgemaakt worden en noodgedwongen rekening houden met deze bijzondere situatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details