Delta Filter Fernox
02:00
10-02-2016

Thema Waterbehandeling | Filter en reinigingsmiddelen voor professionele installaties

Waterbehandelingsbedrijf Fernox introduceerde recent een nieuwe filter voor de zakelijke markt. De TF1 Delta Filter met hydrocyclone en magnetische filtering is ontworpen voor complexe leidingsystemen. Het bedrijf komt daarbij ook met enkele nieuwe reinigings- en beschermingsproducten naar buiten.

Voor de Delta Filter, gemaakt van vernikkeld messing, koos Fernox voor een hydrocycloon in combinatie met een krachtige magneet. Zo’n hydrocycloon is een apparaat dat door middelpuntvliegende krachten deeltjes uit het systeemwater kan halen. Dat doet het op basis van een verschil in soortelijk gewicht. De zware deeltjes zakken immers naar de onderkant van de filter en bezinken in een opvangreservoir. Daar worden zowel de magnetische als niet-magnetische deeltjes weggefilterd. De kleinere magneetdeeltjes tot sub-micron stijgen door de opwaartse cyclonale beweging naar een sterke magneet – met een kracht van 13.500 Gauss – die ook die vervuiling opvangt. Daarnaast wordt het leidingnet ook ontlucht.

De filter is bruikbaar tot een maximale druk van 15 bar en een maximaal debiet van 200 liter per minuut, of 12 kubieke meter. “Al is filtratie het meest aangewezen bij debieten van 6 of 8 kubieke meter,” zegt Gerrit Hermans, technical and sales manager Belux voor Fernox.

Producten voor professionele markt
Met de TF1 Delta Filter zet Fernox meer in op de zakelijke markt en de studiebureaus, net zoals met hun nieuwe productlijn van chemische reinigingsmiddelen. Hermans: “Wij vinden dat ingenieurs bij grote technische werken zoals stookplaatsrenovaties meer rekeningen moeten houden met de systeemwaterkwaliteit en naast mechanische filtratie ook chemische reiniging en bescherming meer in beeld moeten brengen.” Enkele van de producten die Fernox daarvoor promoot zijn de FC1 Protector, de FC3 Cleaner en zeker de FC1 Filterfluid+ Protector.

“De FC1 Protector is de klassieke beschermer voor corrosie- en kalkbestrijding en pH-controle, geschikt voor de professionele markt,” zegt Hermans. “Dat product is getest bij water van 50 Franse graden, het equivalent van 500 ppm, en gaf daar uitstekende resultaten. Die Protector bestaat ook in combinatie met Filter Fluid, een concentratie reinigingsmiddel dat het vuil in de leidingen dispergeert. Dat betekent dat het vuil wordt opgelost, losgeweekt, zwevend gemaakt en naar de filter wordt afgevoerd. Daarom is het natuurlijk belangrijk beheerders dit product enkel te gebruiken als ze ook een goede filter hebben laten installeren. Voordeel van dit product tegenover de gewone cleaner: een spoeling is niet meer nodig.”

Omdat Fernox de nieuwe producten specifiek voor de professionele markt uitbrengt, verhoogt het bedrijf ook de concentratie en volumes van de producten. Bij de oorspronkelijke verpakkingen van tien liter voor HVAC-toepassingen was het volume berekend in functie van een installatie tot twee kubieke meter en met dezelfde concentratie als voor huishoudelijke producten: 0,5 procent. Voor de FC1 koos het bedrijf voor 20 litervaten met concentratie van 1 procent.

Ontharding niet altijd goed
De producten van Fernox zijn geschikt voor alle soorten materiaal, zoals staal, gietijzer, koper, messing, RVS en aluminium. Vooral bij dat laatste materiaal ziet Hermans voordelen, bijvoorbeeld tegenover het gebruik van waterontharders. “Die worden immers vooral door RVS-fabrikanten ondersteund, dat materiaal is dan ook gevoeliger aan kalkafzetting dan aluminium. Maar bij aluminium kan onthard water voor problemen zorgen. Een voorbeeld: Bij het WZC Pottelberg in Kortrijk moesten in een anderhalf jaar drie aluminium ketelelementen worden vervangen. Waarom? De pH-balans van het water was slecht door ontharding. In zo’n geval kies je dus beter voor chemische bescherming door middel van de Fernox Protector.”

Analyse
Fernox voert ook analyses van systeemwater uit in samenwerking met een onafhankelijk Brits laboratorium. Het bedrijf adviseert dan ook om systemen periodiek te laten controleren, jaarlijks of halfjaarlijks, en de resultaten op te nemen in een logboek. Op die manier kunnen beheerders hun installatie eenvoudig monitoren en eventueel snel ingrijpen.

Tekst: Jeroen Schreurs Beeld: Fernox

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

Guldager cleaning tool