NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Flexibele en eenvoudige verlichting van B.E.G. Belgium zet het modemuseum Hasselt in het perfecte licht

Flexibele en eenvoudige verlichting van B.E.G. Belgium zet het modemuseum Hasselt in het perfecte licht

Verlichting in een museum is bijzonder veeleisend. Dit geldt ook voor het modemuseum van de stad Hasselt. De waardevolle kledingstukken hebben speciale bescherming nodig. Moderne verlichtingsinstallaties bieden een museum tal van mogelijkheden. Bij wisselende tentoonstellingen wil men dat de verlichting gemakkelijk en flexibel kan worden aangepast. Kostenefficiëntie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s die ook de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg aangaan. In 2022 krijgt het museum flexibele en eenvoudige verlichting die de mode in het perfecte licht zet.

In september 2022 kwam het team van deskundigen – die mee hebben gewerkt aan het project -samen: Fluvius, Varda Relamping, SBE WeThink en B.E.G. Belgium, om het project samen te vatten. Zo kunnen toekomstige projecten nog beter op elkaar afgestemd worden.

Karolien De Klippel van het Modemuseum legt de uitdagingen uit: “Als je in een museum werkt, is elk object een museumstuk. Het is dus niet wenselijk als er tijdens het werk stof en vuil op waardevolle voorwerpen kan vallen. Alles moet worden afgedekt of men moet objecten verwijderen. Daarom hebben we besloten het installatiewerk tussen twee tentoonstellingen in te doen.”

Een museum is complex, dat is een feit. Ook voor Marc Thewis van het studiebureau WeThink was dit project een bijzondere uitdaging: “Het was geen gemakkelijke locatie, er waren veel obstakels.” Hij wijst erop dat planning en timing nauwkeurig moesten zijn. “Alles moest binnen deze twee maanden gebeuren.” Karolien De Klippel vult aan: “Ja, dat is waar. Omdat we in een museumiale context werken, gelden er speciale veiligheidsnormen die in een ander gebouw niet gelden. We kunnen bijvoorbeeld geen sleutels van het gebouw geven vanwege de waardevolle stukken.“

Eddy Snauwaert, van installatiebedrijf Varda merkt op dat een goede coördinatie en flexibiliteit extra vereist waren. “Bij dit project moest je verder denken dan het huidige gebruik. De installatie moet immers ook functioneren voor toekomstige tentoonstellingen en het moet mogelijk zijn individuele lichtscènes in te voeren. Om de complexe omstandigheden te doorgronden, moesten we tijdens de uitvoering soms drie stappen terug om uiteindelijk het goede resultaat te bereiken.”

Het team is het erover eens dat de samenwerking bijzonder succesvol was. “Voor de apparatuur hebben we hoogwaardige armaturen gebruikt. Flikkeren zou uiterst vervelend zijn. In een museum is dit onmiddellijk merkbaar wanneer ter plaatse professionele foto’s en films worden gemaakt. Fine-tuning is ook belangrijk voor het besturingssysteem. Daarom vertrouwden we op het team van B.E.G. België. Met B.E.G.’s eigen DALI-LINK systeem konden de eisen naar behoren worden uitgevoerd en Werner Michiels bood goede oplossingen. Het paste perfect. Marc Thewis vat het samen. “De stad Hasselt was als exploitant van het museum geïnteresseerd in een moderne, flexibele en energie-efficiënte lichtregeling die met zo weinig mogelijk renovatie-inspanningen kon worden gerealiseerd. B.E.G. DALI-LINK maakt eenvoudige integratie in gebouwen mogelijk. Hier kunnen ook systematisch meerdere kamers tegelijk worden ingericht. In het Hasselts Museum wordt B.E.G. DALI-LINK gebruikt als een geïsoleerde oplossing via Bluetooth.”

Mery Ramakers, Marketing Manager van B.E.G. Belgium bevestigt: “We zijn erg trots om bij dit bijzondere project betrokken te zijn. De concurrentie is sterk. Voor dergelijke speciale projecten overtuigen wij zeker door individueel in te spelen op de wensen van onze klanten. Met Werner Michiels hebben wij een DALI-specialist in ons team die persoonlijk aan dit project heeft meegewerkt. Je kunt altijd op hem rekenen. Hij weet precies wat onze producten en softwareoplossingen kunnen, ondersteunt vanaf de planning en helpt actief mee bij de installatie in het museum. We zijn gewend dat elektriciens volle orderboeken hebben en dat er steeds minder personeel beschikbaar is. Daarom hebben we de apps voor verlichtingsregeling zo ontworpen dat ze efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn. In dit specifieke geval denken wij dat onze opleiding, het voor de technische dienst Stad Hasselt ook gemakkelijk moet maken om een verlichtingssysteem af te stellen. Wij blijven het project graag begeleiden.”

Eddy Snauwaert zegt: “Wij installateurs vonden het ook prettig dat het product op dezelfde plaats kan worden geïnstalleerd als de spots. Oorspronkelijk wilden we de sensoren aan het plafond bevestigen. Toen besloten we ze direct op een contactpunt te zetten. Door DALI te integreren kunnen we in de toekomst bijna alle wensen uitvoeren.”

Ronny Thevis en Kris Dubois, die voor Fluvius werken, kennen het onderwerp maar al te goed. Ronny werkt al 25 jaar in de energiesector. “De klimaatverandering bepaalt momenteel in hoge mate ons handelen. Het lokale energie-klimaatplan van de Vlaamse overheid verplicht steden en gemeenten om consequent energie en CO2-uitstoot te besparen”, aldus Ronny Thevis. “Ik volg alle projecten in Limburg, Vlaams-Brabant en de regio Antwerpen-Kempen vanaf de zijlijn. De relatie tussen Fluvius en de stad Hasselt ligt voor de hand.” Hij prijst collega Kris Dubois voor de uitstekende resultaten. Hij was immers de projectcoördinator die verantwoordelijk was voor het uitdagende project. Hij stelt dat waarschijnlijk elk teamlid met zijn deskundigheid heeft bijgedragen tot het eindresultaat. Ook Mery Ramakers ziet teamwerk als de sleutel tot succes.

Eddy Snauwaert besluit: “In het digitale tijdperk denken mensen dat je alles op internet kunt vinden. Dat is niet altijd waar. Voor mij toont dit project aan hoe waardevol de deskundigheid en ervaring van de individuele teamexperts zijn en hoe prettig en doelgericht de samenwerking ter plaatse kan zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details